$
חדשות טכנולוגיה

שינוי במדיניות ההגירה מסכן עובדי הייטק ישראלים בארה"ב

מסמך המדיניות החדש מרחיב את סמכות רשות ההגירה לחייב את העובדים להתייצב בפני בית המשפט לענייני הגירה; הדבר יקשה עליהם באופן דרמטי להאריך את אשרות העבודה ומעמיד רבים מהם בפני סכנת גירוש

מאיר אורבך 21:5424.07.18
שינוי במדיניות הארכת אשרות העבודה למומחים זרים בארה"ב יקשה על חברות הייטק לעמוד בהתחייבויותיהן, ומגדיל את הסיכוי לגירוש העובד ולמניעת כניסתו העתידית לארה"ב. רשות ההגירה של ארה"ב מיישרת בכך קו עם מדיניותו של הנשיא דונלד טראמפ, שמבקש לתעדף תעסוקת כוח אדם מקומי על פני מומחים זרים.

 

 

 

רשות ההגירה האמריקאית (USCIS) פרסמה לאחרונה מסמך מדיניות שיחייב את העובדים להתייצב בפני בית המשפט. הדבר יקשה באופן דרמטי על עובדי הייטק להאריך את תוקף אשרת העבודה שלהם ומעמיד רבים מהם בפני סכנת גירוש ואיסור כניסה עתידי לארה"ב. היות שמרבית האשרות ניתנות לפרק זמן של שנתיים או שלוש וההפרויקטים מצריכים הישארות לפרק ארוך יותר – החברות ששכרו את העובדים צפויות להיתקל בבעיה חמורה. על פי הערכות לשכת המסחר ישראל-ארה"ב, כשני שליש מעובדי ההייטק הישראלים שפועלים בארה"ב מגישים בקשות להארכת תוקף האשרה. מדובר בלפחות 1,000 עובדים שמועסקים היום בארה"ב וצפויים להיתקל בבעיות בעת הגשת הבקשה.

 

 

תור לקבלת ויזה תור לקבלת ויזה צילום: מיכאל קרמר

 

התזכיר החדש כולל הנחיות מעודכנות בנוגע ל"הודעות הופעה" (Notice to Appear), אשר בפועל מהוות הודעות למבקש להאריך את תוקף אשרת העבודה שלו כי מתקיימים נגדו הליכי גירוש. מי שקיבל הודעה מחויב להישאר בארה"ב ולהופיע בפני שופט הגירה. תזכיר המדיניות החדשה מרחיב מאוד את המנדט של רשות ההגירה להנפיק הודעות על הכוונה לגרש, זאת ללא צורך בהתייעצות עם גורמים אחרים, וביוזמתה הבלעדית.

 

עד לפרסום המסמך אם הבקשה או הערר נדחו יכול היה המומחה הזר לעזוב את ארה"ב יחסית מהר או לקבל אשרה אחרת אשר תאפשר לו לחזור למדינה. כעת, לאחר דחיית הבקשה וקבלת ההודעה כי מתקיים נגדו למעשה הליך גירוש, הוא מוצא את עצמו במצב של "מלכוד 22", כלומר שיש לו שתי אפשרויות כאשר לכל אחת מהן יש תוצאה שלילית: אם יבחר לעזוב מיד ומרצונו החופשי את ארה"ב, הרי שלא יוכל להיות נוכח בדיון בעניינו בבית הדין להגירה, ולכן יוצא נגדו צו גירוש ובהתאם לכך – תיאסר כניסתו לארה"ב למשך שנים ארוכות. אם יבחר להישאר עד לדיון, יצטרך להמתין לו כמה חודשים או אפילו שנים. במהלך תקופה זו לא יהיה רשאי לעבוד. במידה שהערעור יידחה, תיחשב תקופה זו כתקופה בה שהה באופן לא חוקי בארה"ב. בהתאם לכך תיאסר כניסתו לשטחה לפרק זמן של עשר שנים.

 

כך למשל בעלי ויזת ההייטקיסטים H-1B היו רשאים עד עכשיו להמשיך לעבוד בארה"ב עבור נותן חסות עד שמונה חודשים כאשר העתירה להמשך השהות במדינה תלויה ועומדת. אולם עתה ההליך להארכת אשרות אלה עלול להמשך יותר מ-8 חודשים. במקרה כזה צפוי המבקש למצוא את עצמו בסיכון. אם בקשת ההארכה תידחה הוא יחשב כאמור כשב"ח מיום הוצאת הבקשה להופיע ויוצא נגדו כתב אישום. 

 

איך להקדים תרופה למכה?

עו"ד צבי קן תור שותף במשרד עו"ד קן תור & עכו העוסק בניוד מומחים מסביר כי יש לנקוט במשנה זהירות ולהגיש את הבקשה לאשרת עבודה חצי שנה לפני המועד הרצוי לתחילת העבודה, או את הבקשה להארכה חצי שנה לפני מועד סיום האשרה הקיימת. בשני המקרים חובה להעדיף הליך מזורז, מכיוון שהליך זה מחייב את רשות ההגירה לענות תוך 15 ימים לבקשה. כך שאם רשות ההגירה תדחה את הבקשה עדיין ניתן יהיה להגיב בלי לקבל את ההודעה להופיע בבית המשפט.

 

 

 

יחד עם זאת מזכיר עו"ד קן תור כי מבחינת הישראלים יש ביחס למקרים מסוימים נקודת אור. זאת בדמות אשרות E-2 אשר אמורות להיכנס בקרוב לתוקף ויאפשרו לישראלים לקבל אשרת עבודה על בסיס השקעה בלבד. קבלת האשרה תחייב את המבקש להוכיח מספר דברים אשר העיקרי בהם הוא שהעסק המדובר ייצור מקומות עבודה לאזרחים אמריקאים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x