פרשנות מאקרו
שיהיה לתרופות: הממשלה משקיעה במדעי החיים
הממשלה הבינה את הפוטנציאל העצום של חברות הביוטק והפארמה, והחלה להקצות כספים להצמחת אקוסיסטם מתאימה. אמנם מדובר בתחום בו קשה מאוד להרים חברות גדולות חדשות ופיתוחי מוצרים הם תהליך איטי, אך רווחי ההצלחה גדולים במיוחד
- אנימה ביוטק חתמה על הסכם שיוכל להניב לה מיליארד דולר
- קבוצת LR תקים קרן של 130 מיליון דולר להשקעה בביוטק ירושלמי
תחום הביוטק, שהביא לישראל עסקאות ענק כמו מכירת נוירודרם למיצובישי ב-1.1 מיליארד דולר לפני שנה, זקוק להשקעות רבות ונוספות. ברשות החדשנות מודעים לפוטנציאל בתחום, ומבינים שהמפתח להצלחת התעשייה אינו רק השקעות בסטארט-אפים אלא כרוך בבניית אקוסיסטם מלאה. לכך נדרשים בסיס אקדמי נרחב של חוקרים ומחקרים וכן מרכזי פיתוח ויישום. החוקרים והמחקרים כבר כאן, אך מרכזי הפיתוח הקיימים אינם מספקים.
צעד חשוב לתיקון מצב זה הוא הצעת מענקים בשווי מצטבר של 120 מיליון שקל לשלוש ענקיות הביוטק הזרות GE Healthcare, מדטרוניק ו-Change Healthcare כנגד הבטחה להרחבה משמעותית של פעילות המחקר שלהן בישראל. עבור החברות, המענקים שינועו בין 20 ל-50 מיליון שקל הם בגדר טיפה בים, אבל מסמנים את רצינותן של רשות החדשנות ומדינת ישראל להקים כאן תעשייה. אותם 120 מיליון שקל נועדו להגביר את העניין של חברות דומות לקדם פעילות בישראל.
תעשיית מדעי החיים, שכוללת ביוטק ופארמה, שונה במובנים רבים מתעשיית ההייטק. מחזורי הפיתוח ארוכים מאוד, הליכי קבלת האישורים הרגולטוריים מייגעים וסיכוי ההצלחה קטנים. מספר החברות שפועלות בתחום וחוו כישלון הוא עצום, והתחרות מול ענקיות הפארמה הבינלאומיות ועלויות הפיתוח הכבדות מקשות על הקמת חברה גדולה חדשה. אך הצלחה בתחום זה גדולה לרוב לאין שיעור מבהייטק; חברה שפיתחה תרופה שהחלה את דרכה במסלול הרגולטורי יכולה כבר להימכר לחברה שמאמינה במוצר שלה או להנפיק. קבלת האישורים כבר תזכה את החברה בהצעות רכישה מעניינות במיוחד. ההתפתחויות החיוביות בתעשיית מדעי החיים המקומית, כמו מכירת אי.פי.די מדיקל לפיליפס, מעידים על הפוטנציאל העצום הגלום בה.