החללית הישראלית נלכדה בכוח המשיכה של הירח
החללית הישראלית "בראשית" של spaceIL והתעשייה האווירית נלכדה בתמרון שנערך היום בכוח המשיכה של הירח. הנחיתה ביום חמישי בסביבות 23:00
- תקלה במחשב: התמרון השני של החללית בראשית לירח - נדחה
- החללית הישראלית בראשית שוגרה לירח: "רגע היסטורי"
- אז מה הסיכוי שהחללית הישראלית בראשית באמת תנחת על הירח?
האווירה בחדר הבקרה של התעשייה האווירית הייתה מתוחה. אבל לאחר כמה דקות לאחר תחילת התמרון ניתן האות שהתמרון ככל הנראה הצליח והחללית הישראלית הצליחה להילכד בכוח המשיכה של הירח. מוריס קהאן, שתרם כ-40 מיליון דולר לפרויקט, אמר בהתרגשות: "עבודה של שמונה שנים הצליחה. אנחנו הולכים לעשות את זה".
ד"ר עידו ענבתי, מנכ"ל SpaceIL, אמר כי עד כה החללית צרכה 85 ק"ג של דלק ובתהליך לכידת הירח הצריכה עומדת על 50 ק"ג דלק. בתמרון פועלים המנועים של החללית במשך כשש דקות.
מנכ"ל מפעל חלל בתעשייה האווירית, עופר דורון, אמר כי ביום ראשון תואט מהירות החללית, שתתקרב לירח. ביום שני היא תתקרב עד ל-400 ק"מ מהירח וביום הבחירות היא תגיע למרחק של 200 ק"מ. ביום רביעי אמורה החללית להגיע לגובה של 15 ק"מ מהירח ובחמישי בסביבות 23:00 בלילה אמורה החללית לנחות על אדמת הירח.
עד כה החללית הקיפה במסלולים אליפטיים את כדור הארץ, במהלכם בוצעו מספר תמרונים - שבהם הופעלו המנועים - על מנת להגביה את מסלולה ולהרחיק אותה מכדור הארץ.
בתחילת השבוע הגיעה החללית בפעם האחרונה לנקודה הקרובה ביותר לכדור בארץ בהקפה האחרונה סביבו - 1,700 ק"מ בלבד ומשם המשיכה בדרכה לנקודת המפגש עם הירח בטווח 400 אלף ק"מ. בשונה מתמרונים שבוצעו עד כה, שבהם הופעלו מנועים על מנת להאיץ את מהירותה של החללית, כעת הפעלת המנועים תתבצע בכדי להאט את מהירותה של בראשית ולאפשר לירח ללכוד אותה.
האטת החללית תיעשה ממהירות של 8,500 קמ"ש למהירות של 7,500 קמ"ש ביחס לירח. אם ההאטה לא תתבצע כראוי, החללית עלולה לברוח מכוח הכבידה של כדור הארץ והירח ולהיכנס אל מסלול אחר לא רצוי מסביב לשמש, ובכך המשימה תבוא אל סופה.
ב-spaceIL ובתעשייה האווירית אמרו כי תמרון מוצלח יכניס את החללית למסלול אליפטי סביב הירח, שבה הנקודה הקרובה (פרילונה) כ- 500 ק"מ מהירח והרחוקה (אפולונה) כ- 10,000 ק"מ. בשבוע שלאחר הלכידה יבוצעו מספר תמרונים בכדי להקטין את ההקפות סביב הירח ממסלול אליפטי אל מסלול מעגלי בגובה 200 ק"מ מעל הירח. בשונה מההקפות הארוכות סביב כדור הארץ, ההקפות הראשונות סביב הירח ימשכו כ-14 שעות ולקראת הנחיתה כל הקפה סביב הירח תימשך כשעתיים בלבד. מטרת התמרונים לאחר לכידת הירח, היא להוריד גובה ולהגיע לנקודה האופטימלית לביצוע הנחיתה האוטונומית של החללית ב"ים הרוגע" ב-11 באפריל בשעות הערב.