תחקיר ראשוני: מדוע התרסקה החללית בראשית?
ממצאים ראשוניים מגלים כשל לא ברור במד תאוצה, ניתוקי תקשורת בין החללית והקרקע, ולבסוף ניתוק של המנוע - מה שלא איפשר האטה מבוקרת והוביל להתרסקות; התחקיר המלא יושלם בתוך מספר שבועות
כשל מסתורי במנוע, ליקוי בהעברת נתונים ומד תאוצה שהתנהג מוזר: מנכ"ל עמותת SpaceIL, עידו ענתבי, הציג את הממצאים הראשונים מתחקיר ההתרסקות. לדבריו, החקירה המלאה תימשך עוד מספר שבועות, ובסופה יתפרסמו המסקנות.
- אחרי ההתרסקות על הירח: מוריס קאהן הכריז על פרויקט בראשית 2
- האמריקאים לא היו הראשונים: 5 דברים שלא ידעתם על חלליות לירח
- התרסקות החללית הישראלית: מה השתבש - ומה יקרה עכשיו?
החללית בראשית, ששוגרה ב-22 בפברואר, השלימה את מסעה לירח ללא תקלות, אך בעודה מתקרבת לנחיתה, חל כשל משמעותי והיא התרסקה במקום לבצע נחיתה מבוקרת.
הכשל ארע בשלב ההאטה, כשהחללית התקרבה אל פני הירח תוך שהמנוע הראשי בולם אותה, ומנועי התמרון מייצבים אותה ביחס לקרקע. ראשית הליקוי היה באובדן טלמטריה - החללית חדלה מלהציג לתא השליטה את מהירות וגובה טיסתה, כמו גם מדדים נוספים. לאחר מכן כבה המנוע מסיבות לא ידועות. "ראינו חמישה-שישה ניסיונות הפעלה של המנוע. כשנסיים את התחקיר המלא יהיו לנו הרבה תובנות למשימה הבאה", אמר ענתבי.
הוא הסביר שכיבוי המנוע הראשי בשלב ההאטה וההנמכה הוא בגדר גזר דין מוות למשימה. "אם האירוע לא היה קורה, כנראה שהחללית הייתה חוזרת לתפקוד רגיל. פקודת ההפעלה לא גרמה לכיבוי המנוע הראשי ישירות אלא לאתחול במחשב ומשם התגלגלו העניינים". לדבריו, מתבצע תחקיר מעמיק של המשימה כולה - מהשיגור ועד להתרסקות - כדי להפיק לקחים לקראת המשימות הבאות.
ליקוי אחד שכבר זוהה היה ב-IMU, אחד ממדי התאוצה של החללית. לפי ענתבי, יתכן שתהליך הבחינה של הרכיב לא התייחס להשפעות שונות של התפקוד בחלל, מה שהוביל לניתוקו. ואולם, לא בטוח שזה היה הגורם שהתחיל את שרשרת האירועים שהובילה לכיבוי המנוע.