עור לגויים: הישראלים שמייצרים רקמות מלאכותיות לטיפול בכוויות
חברת ננו מדיק רוצה להחליף את התחבושות בבתי החולים ולסייע לנפגעי כוויות בתהליך ההחלמה; איך היא עושה זאת? באמצעות אקדח שיורה אריג פולימרי ישירות על הפצע
קפצנו לבקר במשרדים של חברת ננו מדיק (Nanomedic) שנמצאת בלוד ומנוהלת בידי ד"ר חן ברק. החברה עוסקת בפיתוח עור מלאכותי בשיטת האלקטרו-ספינינג, במסגרתה הופכים פולימר מומס לסיבים דקים מאוד בעזרת שדה מגנטי במתח גבוה. ננו מדיק היא חברה בת של Nicast, שמתמחה בתחום.
- הסטארט אפ שעושה ארביטראז' לחדרים במלונות
- דאטה יש מאין: החברה שעוזרת לאלף תוכנות חכמות
- בית פתוח ב-VR: מסיירים בנכס בניו יורק מהמחשב שבמשרד בת"א
"לרוב, המכונות שבהן אנחנו משתמשים כדי להפוך את הנוזל הפולימרי לסיבים הן גדולות מאוד", סיפרה ד"ר קלאודיה ברזילי, סמנכ"לית המו"פ של החברה והצביעה על מכשירים עצומים דמויי ארונות במעבדה הסטרילית של החברה. "מה שהצלחנו לעשות בננומדיק זה למזער את הטכנולוגיה הזו למכשיר שאתה רואה כאן" - והציגה התקן קטן בעל צורה וגודל של אקדח.
טכנולוגיה האלקטרו-ספינינג משמשת היום בין היתר לפיתוח עורקים מלאכותיים עבור חולים הזקוקים לטיפולי דיאליזה שבאמצעותם הם מתחברים למכונה, וליצירת יריעות וציפויים שונים המורכבים מסיבים זעירים של עד 200 ננומטר.
יו"ר ננומדיק, חן כץ, הסביר על השימושים החדשים שמאפשר המכשיר הזעיר: "אנחנו למעשה החברה היחידה שהצליחה לייצר מוצר מסחרי נייד בטכנולוגיה הזו. באקדח שלנו אנחנו למעשה מטעינים מחסניות, קפסולות של הפולימר המומס והחומר מותז ישירות על העור ויכול להחליף עור אנושי במקרי כוויות".
בחומר שיוצא מהאקדח מאוד קשה להבחין: מדובר בשכבה לבנה שמופיעה ומצטברת על העור. ד"ר ברזילי מסבירה: "השכבה הזאת שנוצרת מאוד דומה לרקמת העור האנושית ומחליפה את העור על גבי כוויה, ומייתר את השימוש בתחבושות שאנחנו מכירים היום, והיתרונות כאן הם רבים - כי קודם כל אין כאב כי אין מגע, הריסוס של השכבה מתבצע ממרחק של 20 ס"מ, וגם כי אין צורך להחליף תחבושות כי שכבת הפולימר מתקלפת ברגע שהפצע מגליד, בנוסף האריג עצמו הוא חומר נושם מה שעוזר לפצע להחלים ללא החלפת תחבושות, חיסכון בזמן לצוות הרפואי".
המכשיר, שקיבל אישור CE ואת אישור משרד הבריאות הישראלי, נמצא כיום בשימוש בשלושה בתי חולים בארץ - תל השומר, איכילוב ורמב"ם ובשישה בתי חולים באירופה וטופלו באמצעותו כבר יותר מ-120 חולים. "בגלל שהמוצר הזה נייד אנחנו רוצים להכניס אותו בעתיד גם לאמבולנסים ואפילו לבתים, כדי לאפשר לחולים במחלות דרמטולוגיות לעשות שימוש במכשיר הזה ואפילו להחליף לחלוטין תחבושות רגילות", אמר כ"ץ והוסיף: "הטכנולוגיה הזאת תאפשר לטפל במגוון רחב של מחלות עור באמצעות קפסולות שאנחנו נמכור שיכילו חומרים שונים בנוסף לפולימר המומס, ממש כמו קפסולות בטעמים למכונות קפה. חומרים אנטי-בקטריאליים, קנבינואידים, קולגן ועוד. בעתיד הרחוק נוכל לשלב אפילו תאי עור, שיאפשרו לבצע השתלת עור במקרים של כוויות חמורות יותר".
עד כה גייסה החברה בין 5 ל-7 מיליון דולר, וקיבלה מענק של 2.25 מיליון יורו מקרן H2020 של האיחוד האירופי. בימים אלה היא משלימה סבב השקעה נוסף בהובלה של Ourcrowd שמטרותיו הכנה לייצור המוני, הכנה לתחילת השיווק באירופה וקבלת אישור FDA עד תחילת השנה הבאה.