פורצי הדרך
מטוס הגיטרה של KLM: ימריא או יישאר על שולחן השרטוט?
עם גוף מפוצל לשניים ותצורה דמויית כנף מעופפת, יוכל מטוס ה-Flying V לאפשר חיסכון עצום בדלק, כזה שיטיל צל גם על מטוסי בואינג ואיירבוס האחרונים. ואולם, מחכים לו אתגרים גדולים בדרך - בראשם שמרנותה של התעשייה
הכירו את פרויקט Flying V - מטוס נוסעים בעיצוב שטרם נראה כמותו: גוף שמפוצל לשניים, בדומה לגיטרה האגדית של ג'ימי הנדריקס. הפיתוח היצירתי מגיע אלינו מאוניברסיטת דלפט בהולנד, והוא מתבצע בשיתוף חברת התעופה KLM. הרעיון הוא לבנות מטוס יעיל במיוחד, במבנה דמוי כנף מעופפת, שטרם נראה בשוק.
קראו עוד בכלכליסט:
- סיפורו של המטוס החשוב ביותר בהיסטוריה
- משבר ה-737: בואינג שוקלת לשנות את שם המטוס
- צרות לבואינג: כשל במערכת הכיבוי של הדרימליינר מפחיד את הטייסים
אורכו 55 מ' ומוטת כנפיו 65 מ', וביכולתו לשאת כ-314 נוסעים - נתונים דומים מאוד לשל כמה מתצורות הבואינג 787 דרימליינר ומתחרהו, ה-A350 של איירבוס. ואולם, ה-Flying V הוא מטוס בתצורה אחרת לגמרי, שדומה לשל כנף מעופפת: הגוף שלו דק יותר, משום שהוא מפוצל - מה שמצמצם את התנגדות האוויר; הגוף מהווה משטח עילוי, כך שצריך פחות כוח כדי להשאיר את הכלי באוויר.
התוצאה היא מטוס חסכוני בדלק ברמה מיוחדת: לטענת מפתחיו, הוא יהיה יעיל ב-20% יותר מה-A350 למשל. בשוק התעופה של ימינו, מדובר ביתרון עצום: דלק הוא ההוצאה הכי גדולה של כל חברת תעופה, ויצרנית שתדע להציג מטוסים חסכוניים יותר, היא שתקסום ליותר לקוחות ותשלוט בשוק. הנוסעים יוכלו רק להרוויח מהופעת מטוס כזה: חברות יוכלו להוזיל כרטיסים ועדיין לרשום רווחים נאים על כל נוסע.
Flying V מן החזית צילום: tudelft.nl
אוניברסיטת דלפט ו-KLM מפגינות אופטימיות, והן צפויות לחשוף באוקטובר דגם מוקטן שלו שישתתף בניסויי טיסה ראשוניים.
הגוף מתפקד ככנף, הכנף - כגוף. Flying V מלמעלה צילום: tudelft.nl
אבל בפני ה-Flying V עומדים כמה אתגרים גדולים מאוד, שעלולים להשאיר אותו ברמת הדגם או אף על שולחן השרטוט: לפני הכל, חשוב לזכור שעל אף התדמית הטכנולוגית הנוצצת, תחום התעופה האזרחית שמרני מאוד - ובצדק; הרי במרכז עיסוקו עומד שינוע בני אדם במהירות שקרובה לאלף קמ"ש ובגובה של עשרה ק"מ. לפיכך, מעדיפות היצרניות להתמקד בתצורות ותיקות שעובדות היטב ומסוגלות להפיק את המקסימום מטכנולוגיית המנועים הנוכחית. זו גם הסיבה שמטוסי נוסעים כל כך דומים זה לזה חיצונית; הצורה הקיימת פשוט משלבת בין ביצועים טובים וטיסה בטוחה וחסכונית יחסית.
עיצוב מעניין, אך ספק אם יהפוך למוצר צילום: tudelft.nl
בהמשך, מחכים ל-Flying V אתגרים הנדסיים: מטוסים בעיצוב כנף מעופפת תוכננו עוד ב-1910, אך חדשני תעופה רבים שניסו להשיק מטוס מבצעי שכזה גילו שקשה לשלוט בו ולשמור על טיסה יציבה. צבא ארה"ב וצי ארה"ב השקיעו שניהם משאבים גדולים לפיתוח מטוס קרב בתצורה שכזו במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחריה, אך היצרנית נורת'רופ גראמן כשלה בכך. תחת זאת, פיתחה מפציצים גדולים במבנה שכזה, מהם נכנס רק אחד לשירות - ה-B2 המרשים, המפציץ החמקן שהוא המטוס הכי יקר בהיסטוריה.
המפציץ החמקן B2 צילום: thecarhobby.blogpost
ל-KLM ולאוניברסיטת דלפט אין את המשאבים לפיתוח כלי טיס שכזה, שיש בו כל כך הרבה רכיבים חדשים: למשל, הגוף המפוצל דק יותר, ויצריך חומרים קלים ועמידים מאוד - בעוד מטוסי נוסעים סטנדרטיים מסתדרים עם חומרים סטנדרטיים (מה שמשפיע גם על עלות הייצור); תצורת המנועים שממוקמים באחורי המרכב טרם נוסתה במטוס מבצעי, ולא ברור אילו קשיים תוליד - מעלויות תחזוקה שנובעות מהקושי של הטכנאים להגיע אליהם, ועד לסוגיות שמתעוררות במהלך טיסה או נחיתת חירום ולא תמיד נחזות במלואן בידי התוכנות הייעודיות; וכמובן, העובדה שגם אם יושלם הפיתוח, מחיר המטוס יצטרך לגלם אותו, לרבות אתגר הייצור עצמו. והחברות שיש להן מערך ייצור מתאים - בואינג ואיירבוס - יעדיפו לבנות בו את המטוסים שלהן ולא של המתחרה ההולנדי.
ואולם, אני חייב להודות ששמחתי מאוד לראות את הפיתוח הזה; יש תמיד מקום לשחקנים חדשים בשוק התעופה האזרחית, יש מקום לחדשנות שתקרא תיגר על הגמוניית בואינג ואיירבוס, ולתצורה החסכונית של Flying V יש יתרונות חשובים ומעניינים. יתכן שאם יצליחו האוניברסיטה ו-KLM להשלים את הפיתוח, יירכש בידי יצרנית אירוספייס גדולה שתרצה להיכנס לשוק התעופה האזרחית. אבל מדובר במהלך יקר ביותר, שלא יוצדק אלא אם ה-Flying V יצליח להציג חיסכון עצום בדלק, כזה שהמתחרות יתקשו להדביק במשך שנים.