דו"ח טכנולוגי
המחיר לייצור האייפון הבא שלכם גבוה ממה שאתם חושבים
דו"ח של ה- ASPI חושף: שליחת אזרחים לעבודות בכפייה במפעלי ייצור של החברות המערביות, תחת תנאי הפחדה איומים ומעקב צמוד, כאמצעי דיכוי של הממשל הסיני. אויגורים שהצליחו להמלט מסין סיפרו שהעובדים במפעלים נמצאים בפחד תמידי
ב-6 בדצמבר 2017 הגיע מנכ"ל אפל, טים קוק, לביקור במפעל הייצור בגוָאנְגְג'וֹאוּ של אחת מספקיות ענקית הטכנולוגיה, O-Film Technology, המייצרת את מצלמות הסלפי בעבור מכשירי האייפון של החברה. בתמונת סלפי שהעלה לרשת החברתית הסינית Weibo התגאה קוק שהוא "מקבל מבט מקרוב על העבודה המדויקת שכרוכה בייצור מצלמות סלפי". לפי הודעה לעיתונות שפרסמה הספקית (ומאז כבר נמחקה מהרשת), קוק שיבח את החברה על "גישה ההומאנית לעובדים", וציין שהם יכלו "לצמוח ולחיות באושר".
ייתכן שהדבר היה נכון לעובדי המפעל שבו ביקר קוק. אבל במרחק 800 קילומטר משם, במפעל אחר של O-Film בעיר נָאנְצָ'אנְג במחוז גְ'יָאנְגְשִׂי, התגלגל סיפור אחר לגמרי. בסוף אפריל ובתחילת מאי 2017 הועברו למפעל כ-700 איש בני המיעוט האויגורי. הם לא הגיעו לשם מרצונם החופשי, אלא הועברו למפעל ממחנות החינוך מחדש שבהם הוחזקו. והמטרה לא הייתה לספק תעסוקה לבני קבוצה מוחלשת, אלא להמשיך בהליך שהחל במחנות החינוך מחדש ובביתם במחוז שׂינְגְ'יָאנְג. "העובדים ישנו בהדרגתיות את האידיאולוגיה שלהם, והיפכו לצעירים מודרניים שמבינים את ברכת המפלגה, מרגישים אסירי תודה למפלגה ותורמים ליציבות", כפי שהתגאה עיתון מקומי באותה עת. כמה ימים אחרי הביקור של קוק, אחד האויגורים שעבדו במפעל בנאנצ'אנג אמר שמספר האוגורים שם כבר חצה את האלף. ולא מדובר במקרה יחיד.
כתבתי לא מעט במדור זה על הרדיפה שמנהלים השלטונות בסין נגד המיעוט האויגורי במדינה. החל מסריקות ביומטריות שמגיעות עד לאברים הפנימיים, עבור ברישות רחובות ערים במערך של מצלמות זיהוי פנים, ועד לשימוש בבינה מלאכותית לזיהוי גורמים קיצוניים ושליחתם למחנות חינוך מחדש, שחוברים יחד להפיכת התסריט הבדיוני של מדינת משטרה עתידנית למציאות יומיומית.
עתה, דו"ח נרחב, שפרסם בשבוע שעבר ארגון Australian Strategic Policy Institute (ASPI) תחת הכותרת "אויגורים למכירה", חשף את שלב נוסף בתוכנית העל של הממשל הסיני לדיכוי האוכלוסייה: שליחתם לעבודות כפייה במפעלי ייצור שמספקים מוצרים או רכיבים לחברות מקומיות ומערביות, תחת תנאים של הפחדה ואיומים (דוגמת שליחה למעצר או פגיעה בבני משפחה), תוך ניטור מתמיד מצד אנשי אבטחה ובאמצעים דיגיטליים והגבלה של חופש התנועה שלהם באמצעות אמצעים פיסיים (גדרות) וטכנולוגיית מעקב. העובדים האויגורים מופרדים מעובדים "רגילים", משוכנים במעונות ייעודים ומועברים למפעלים ברכבות ייעודיות. תנאי העבודה, לפי הדו"ח, פוגעניים וכוללים ניהול "צבאי" ואיסור על קיום מנהגים דתיים. שיעורי אינדוקטרינציה פוליטית ולימודי מנדרינית הם חובה.
אויגורים שהצליחו להמלט מסין סיפרו שהעובדים במפעלים נמצאים בפחד תמידי של שליחה בחזרה למחנות בשינג'יאנג, ואפילו לבתי סוהר אמיתיים. בעת העבודה הם מנוטרים מקרוב, כאשר לכל 50 עובדים מוצמד נציג ממשלתי. מאגר מידע ממשלתי, שמנוהל על ידי צוות של 100 מומחים, מתעד את פרטי התעסוקה, המצב הרפואי והאידיאולוגיה של כל עובד, תוך שאיבת מידע משלל מקורות דוגמת רשתות חברתיות. לדברי אחד העובדים, המשטרה המקומית מבצעת חיפושים פתע תכופים אחר חומר דתי במעונות ובטלפונים שלהם. החזקה בקוראן, למשל, יכולה לשלוח את בעליו לשלוש עד חמש שנים במחנה חינוך מחדש.
הדו"ח חוקר לעומק שלושה מקרים נפרדים של העסקת אוגורים במפעלים. הראשון מתמקד במפעל במזרח סין שמייצר נעליים לנייקי, שכולל מגדלי שמירה, גדרות תיל ועמדות משטרה והאויגורים שמועסקים בו לא זכאים לשוב הביתה בעת חופשות (בניגוד לעמיתיהם). במקרה השני, מפעל שמייצר פרטי לבוש בעבור אדידס ופילה, עולה שהאויגורים הועברו למפעל ישירות ממחנות החינוך מחדש בשינג'יאנג.
המקרה השלישי עוסק בארבעה מפעלים אשר, בין השאר, מייצרים רכיבים וחלפים למכשירי אפל. לצד O-Film, אויגורים מועסקים בכפייה גם מפעל פוקסקון בגֶ'נְגְג'וֹאוּ. המפעל, שמייצר מחצית מהאייפונים בעולם והעניק לג'נגג'ואו את הכינוי "אייפון סיטי", קיבל בספטמבר האחרון "אספקה" של 560 עובדים משינג'יאנג. אין מידע ספציפי על היחס לאויגורים במפעל זה, אך דו"ח שפרסמ בשנה שעברה ארגון China Labour Watch האמריקאי העלה שכל העובדים במפעל זה נדרשים ללפחות 100 שעות נוספות בחודש.
כן מועסקים אויגורים במפעל Hubei Yihong Precision Manufacturing בשְׂייֵנִּינְג שבמחוז חוּבֵּיי, שמספק רכיבים שונים למוצרים כמו איירפודס ונמצא בשרשרת האספקה של אפל וחברות אחרות. 105 האויגורים שנשלחו למפעל זה במאי 2018 נמצאים תחת מעקב אינטנסיבי, עוברים "חינוך פטריוטי" מקיף ונדרשים להביע אסירות תודה למפלגה.
חברה אחרת Hefei Highbroad Advanced Material (שמייצרים רכיבים למסכי LCD ו-OLED אותם היא מספקת לאחת מיצרניות המסכים של אפל), חתמה ב-2017 על חוזה לקבל אלף עובדים אויגורים בשנה במשך שלוש שנים, ולפי דיווחים במהלך 2018 הועברו למפעל יותר מאלף עובדים. אחת מעובדות שלו רואיינה לתקשורת המקומית, במה שבוודאי היה ראיון חופשי ונטול לחצים כלשהם, וסיפרה שהיא לומדת לשפר את המנדרינית שלה ואת משמעת העבודה שלה, וכן להתקלח מדי יום מה שהופך את "השיער הארוך שלך לשופע מתמיד". "כמו שהנשיא שי אמר, אושר הוא תמיד תוצאה של מאבק", היא צוטטה בכתבה.
הפעילות של מפעלים אלו לא מתקיימת בריק. מחברי הדו"ח מזהים 83 חברות סיניות ובינלאומיות שהמפעלים השונים נמצאים בשרשרת האספקה שלהן, כאשר לצד אלו שכבר אוזכרו כאן ניתן למנות גם שמות כמו קלווין קליין, גוגל, BMW, גאפ, H&M, מיקרוסופט, מיצובישי, טומי הילפיגר, זארה, נוקיה, ראלף לורן ונינטנדו. החברות לא תמיד עובדות ישירות עם המפעלים, לפעמים מדובר בספקים של ספקים. אך אין בכך כדי להפחית את האחריות עליהן. מדובר בחברות ענק, כמה מהן הגדולות בעולם, שלא חסרות את המשאבים הדרושים על מנת לבצע בחינה מעמיקה של המתרחש לכל אורך שרשרת האספקה שלהן.
מה שקורה לאוכלוסיית האויגורים בסין הוא אחת מההפרות המתמשכות, המתוכננות והמשוכללות ביותר של זכויות אדם מאז מלחמת העולם השנייה. היא מתאפשרת, כמו שכבר התרענו כאן בעבר, במידה רבה הודות לשיתוף פעולה, בשתיקה או במעשה, של חברות מערביות רבות, שזוכות להטבות כלכליות רבות מהעבודה עם סין ומניצול תשתית הייצור הזולה והגמישה של המדינה. ההתאכזרות לאויגורים שהעלמת העין של חברות אלו מאפשרת היא כתם בל ימחה על מצפונן ועל מצפונם של המנהלים הבכירים שם, כזו שחושפת את הריקנות מאחורי התדמית המתקדמת, החברתית ושוחרת הטוב שרבות מחברות אלו מנסות לטפח.
העולם אמנם נמצא בימים אלו בעיצומו של משבר בריאותי שלא כדאי לזלזל בו. אבל משבר זה, סביר להניח, יחלוף בסופו של דבר והמצב הגלובלי יתייצב. וכשזה יקרה, מצבם של האויגורים בסין ימשיך להיות בכי רע. חרף הקורונה, החברות שמנויות בדו"ח לא יכולות להתנער מאחריותן ועליהן להתחיל לפעול כבר עכשיו. צעד ראשון טוב? קיום בדיקת עומק של מצב זכויות האדם בכל שרשרת האספקה שלהם, ובכלל כך במפעלים של ספקי משנה שלא עובדים אתן ישירות, ונקיטת פעולה מידית כלפי מפעלים שמעסיקים עובדי כפייה או מבצעים הפרות אחרות של זכויות אדם, כולל הפסקת העבודה אתם במקרה הצורך. זה לא יפתור את כל הבעיות של המיעוט האוגורי, אבל לפחות זה יסייע להניע את המחט לכיוון חיובי יותר.
קצרצרים
1) הקורונה תפסה את מערכת הבריאות של ארה"ב עם המכנסיים למטה – תוצאה של כשלים מבניים בשוק פרטי בצורה קיצונית וקיצוצים של ממשל טראמפ בתקציבי גופים כמו ה-CDC. אז מי יגיע להצלה אם לא מארק צוקרברג: הקרן הפילנטרופיות של מייסד פייסבוק ורעייתו, פריסיליה צ'ן, הודיעה שתממן רכישה של מכונות אבחון במטרה להגדיל פי 4 את קיבולת הבדיקות לזיהוי הנגיף באזור המפרץ. למה דווקא באחד מהאזורים העשירים והמבוססים בארה"ב ולא במקומות נזקקים יותר? אולי כי שם נמצא כוח העבודה העיקרי של פייסבוק.
2) גוגל מצטרפת לענקיות טכנולוגיה אחרות וממליצה לכל עובדיה בצפון אמריקה לעבוד מהבית לפחות עד ה-10 באפריל. אלו 100 אלף עובדים שמתבקשים שלא להגיע
למשרד. "מתוך ייתר זהירות, וכדי להגן על אלפבית ועל הקהילה הגדולה יותר, אנחנו ממליצים לך לעבוד מהבית אם תפקידך מאפשר זאת", נכתב במזכר שנשלח לעובדים.