כנס אינטל
ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר: "נתונים מעצימים את מי ששולט בהם"
שוורץ-אלטשולר, חוקרת בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה שעומדת מאחורי הצעת חוק לפרטיות שניסחה, מסבירה בכנס אינטל Ignite על המאבק שלה נגד החדירה לפרטיות: "אם פרטיות היא תנאי מוקדם גם למימוש של חדשנות וגם למשטר דמוקרטי - אז היא מלכת הזכויות"
"פעם הייתי מסכימה, לתנאי השימוש, להפעלת המצלמה שלי, להעלאת אנשי הקשר שלי. אנשים אמרו הפרטיות מתה, אוקיי, לא ביג דיל, לאנשים נורמטיביים כמוני אין מה להסתיר", פותחת ד''ר תהילה שוורץ-אלטשולר חוקרת בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה וממנהלי התנועה לזכויות דיגיטליות. לדבריה היא הרגישה שהיא מאבדת שליטה לטובת האלגוריתמים של גוגל, פייסבוק ונטפליקס. "אם מישהו מסוגל להכיר אותי כל כך באינטימיות זה נפלא ומפחיד", אומרת שוורץ-אלטשולר, שדיברה בכנס אינטל Ignite.
קראו עוד בכלכליסט:
- ניר ארז: "התסריט הסופי? לפתוח את אפליקציית מוביט בבוקר ולהזמין רכב אוטונומי"
- מנכ"ל אינטל העולמית: "נעתיק את תוכנית Ignite הישראלית גם לגרמניה וארה"ב"
"לנתונים פרטיים יש ערך אדיר כמו אורניום, יש לו המון פוטנציאל אך הוא עשוי להיות מסוכן ורעיל", היא מסבירה. שוורץ-אלטשולר עומדת מאחורי הצעת חוק לפרטיות שניסחה, היא גם פעילה מאוד במישור הציבורי כדי לקדם את נושאי הפרטיות ברשת וכדי להעלות את המודעות הציבורית לנושא. בין היתר היא מעלה תהיות בנוגע לעתיד. האם חיישנים יוכלו לזהות את התגובות הפיזיולוגיות לחדשות וכך לקבוע למשל את הנטייה הפוליטית שלי? או למשל האם מידע רפואי בסופו של דבר יעמוד לרשות חברת הביטוח בנוסף לרופא המטפל? "נתונים מעצימים את מי ששולט בהם", היא מסבירה.
תהילה שוורץ אלטשולר בוועידת אינטל
השאלה הקריטית היא "בידי מי יהיה הכוח הזה?" אם בידי המשטרה שתוכל לזהות מראש את המקום בו הולכים מפגינים מסוימים למחות. או בידי בעל עסק שיוכל להסיק על היעילות הפוטנציאלית של האדם במשרה כזו או אחרת וכך לתמחר את המשכורת אותה יציע. חיישנים יוכלו גם להעביר מידע לגורמים אחרים שאולי הם לא אלו שהיינו רוצים לראות בהם מחזיקים בו. "זה מרגיש קצת כמו מלכודת, ואולי אפילו מלכודת דבש". הסיכון יכול להגיע גם למערכות השלטון ולדרך בה אנחנו בוחרים במנהיגים שלנו (לפחות בדמוקרטיה) היא מוסיפה. "אם פרטיות היא תנאי מוקדם גם למימוש של חדשנות וגם למשטר דמוקרטי - אז היא מלכת הזכויות".
שוורץ-אלטשולר מדגימה כיצד המערכות הפוליטיות כבר כיום מתאימות את עצמן למציאות באירופה עם ה-GDPR או בארה"ב עם חוקי הפרטיות בקליפורניה למשל. אבל ישראל עדיין מדדה מאחור בתחום הזה, ולדבריה הציבור צריך להצטרף למאבק כדי לסייע להכין עתיד טוב יותר מהבחינה הזו לילדים של כולנו.