דו"ח טכנולוגי: נקמת קים דוטקום בתעשיית ההקלטות - יספק מוזיקה בחינם להמונים
מייסד אתרי שיתוף הקבצים ישיק בקרוב שירות חדש שיעשה רק טוב לאמנים ולמאזינים ורק רע לתאגידי התוכן, הצבא האמריקאי הכריז על ויקיליקס ומנהיגה אסאנג' כעל מטרות איכות, הסמארטפונים מכרסמים בהוצאות משק הבית וגוגל דופקת את משתמשי Apps
תורכם, נבלות
קים דוטקום, שתקוע בניו זילנד בלי רוב הכסף שלו, ממשיך במאמציו להמאיס את החיים על חברות התוכן. לפני כשנה, זמן קצר לפני מעצרו השערורייתי, הכריז דוטקום על מגהבוקס, שירות מוזיקה מקוון חדש. מאז הספיק מייסד אתר שיתוף הקבצים מגה-אפלואוד להציג ראיות שמוכיחות שמעצרו היה אלים שלא לצורך, שיחידות סיגינט (מודיעין אותות) בניו זילנד עקבו אחריו כאילו היה איום אסטרטגי ולהפוך את כל הפרשה לקרנבל תקשורתי שרשויות ניו זילנד יתקשו לשכוח.
עתה, החליט דוטקום להפעיל את מגהבוקס מה הוא יהיה? ובכן, המתוקה שבנקמות בחברות המוזיקה שתבעו את מעצרו: הוא יספק להמונים מוזיקה בחינם. סוג של.
איך זה עובד? אתם תעשו מנוי למגהבוקס ושורה של אמנים יספקו לכם מוזיקה על ידי חתימת חוזים עם האתר. אתם לא תצטרכו לשלם עבור המוזיקה - אבל תצפו בפרסומות. ההכנסות מהן ילכו ישירות לאמנים, ויכניסו להם הרבה יותר מהפירורים שמשליכות להם כעת חברות ההקלטות - דוטקום דיבר על 90% שהולכים לאמנים. לחילופין, אם מישהו לא רוצה לראות את הפרסומות, הוא יכול לשלם ולרכוש את השירים.
מגהבוקס צפויה לעלות לאוויר עד סוף 2012. ומותר לתהות אם הכוונה להשיק אותה בסוף 2011 היתה אחד הגורמים להסתערות על המתחם של דוטקום. כי למה שמישהו ירצה לשלם לחברות ההקלטה או לאפל, כשהוא יכול לשלם ישירות לאמן?
רצית תשומת לב, ג'וליאן? קיבלת
ג'וליאן אסאנג', מייסדו השנוא של ארגון ההדלפות וויקיליקס ממשיך להתחפר בשגרירות האקוואדורית, שם הוא מקבל מקלט מדיני. בינתיים, בגול עצמי מרהיב, נחשפו מסמכים אמריקאים שמעידים שצבא ארה"ב הגדיר את וויקיליקס כאיום על ארצות הברית ואת מר אסאנג' כ"אויב המדינה".
המסמכים, שנחשפו על ידי בקשת חופש מידע (אל תנסו את זה בישראל, הרעיון לא כל כך מוכר פה) סווגו בתחילה כ"סודיים ביותר" ו"לא לזרים". כשפיזרו את מעטה הערפל השושואיסטי מעליהם, הסתבר עם זאת שכל זה היה מיועד להסתיר את העובדה שבחיל האוויר האמריקאי מגדירים מגע והעברת מיעד לוויקיליקס כ"תקשורת עם האויב" - עבירה בחוק השיפוט הצבאי שעונשה יכול להגיע אפילו למוות. למה בכלל דן הצבא בכך? כי הוא רצה לדעת מה לעשות עם מנתח מידע שנחשד בהעברת מידע לוויקיליקס והשתתף בכמה הפגנות למען אסאנג' בלונדון.
מעבר לפיגור של הצבא (שלא מפתיע במיוחד, יש לנו צבא משלנו) - יש כאן דוגמה מפחידה ליכולת של רטוריקה להפוך למציאות. כדי שמישהו יהיה אויב, אומר החוק, צריכה להיות הכרזת מלחמה, או לפחות פעולות עוינות. וויקיליקס לא עשתה שום דבר כזה, או דומה לזה.
אבל פוליטיקאים כמו ג'ו ביידן הגדירו את אסאנג' כ"טרוריסט דיגיטלי" ופוליטיקאים אחרים - כמו שרה פיילין, שבחסדיה של מפלצת הספגטי המעופפת חזרה להיות בדרנית - קראו לממשל האמריקאי "לצוד" אותו. אז גם הצבא נסחף בהיסטריה.
כל זה משחק היטב לידי סנגוריו של אסאנג', שעכשיו יכולים לנסות ולהסיט את הדיון מהעובדה שאסאנג' חשוד בשני מעשי אונס, ששורה של בתי משפט בריטיים מצאו שיש די ראיות כדי להסגיר אותו להעמדה לדין עליהם. כעת, יתחילו לטעון שבשום מקרה אסור יהיה להסגיר אותו לארצות הברית. מבריק.
בעקבות הכסף האבוד
סמארטפונים, למרבה הצער, הפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. כתוצאה מכך, הרבה מאד אנשים מוציאים יותר על תקשורת ממה שהם הוציאו קודם לכן. במיוחד כשהסטנדרט הופך במהירות לסמארטפון לכל חבר במשק הבית, כולל הילדים - אחרת, איך הם יראו את פרצופם בציבור?
כל זה עולה כסף, ודי הרבה. המכשירים עצמם עולים לא מעט, וגם חבילות הגלישה לא באות בזול - אם כי בעקבות הרפורמה בישראל, אפשר להימנע מחברות הסלולר ששתו את דמכם בקשית במשך שנים ולעבור לאלטרנטיבה זולה יותר. נתונים בארה"ב, לשם עדיין לא הגיעה רפורמה דומה, מראים שבשנה שעברה ההוצאות על תקשורת סלולרית עלו ב-4%.
מאז 2007 - עת הושק האייפון הראשון - ועד 2011, ההוצאה הממוצעת למשק בית על שירותי טלפון עלתה מ-1,110 ל-1,226 דולר. משפחות שיש בהן יותר מסמארטפון אחד משלמות הרבה יותר מהממוצע - לעתים עד 4,000 דולר בשנה. הרבה, הרבה יותר ממה שהצרכנים מוציאים על כבלים או על חיבור לרשת. ב-2007, ההכנסות של חברות הסלולר מתעבורת תוכן עמדו על 22 מיליארד; ב-2011, הסכום כבר זינק ל-59 מיליארד, ועוד היד נטויה.
במקביל, ההוצאות האחרות יורדות:
עם עליית מכירות הסמארטפונים נרשמה ירידה בהוצאות אחרות, כמו סעודות מחוץ לבית ורכישת ביגוד. שוב, זה נכון במיוחד במשקי בית שבהם יש יותר מסמארטפון אחד. חשוב לזכור שהנתון הושג במהלך המשבר הכלכלי בארה"ב ושאת התפיסה לפיה לכל תופעה יש רק הסבר אחד מומלץ להשאיר לאנשי דת.
בקיצור, ההכנסות של יצרניות המכשירים וספקיות הסלולר עולות - על חשבון התעשיות האחרות בארה"ב. חברות הסלולר מודות בעליצות שהן מצפות שהמשתמשים יצרכו יותר תוכן - וגם ישלמו עליו יותר. יש מצב שנשאיל את משה כחלון לאמריקאים לאיזו שנה?
השתמשת בגוגל Apps? חבל
חבילת השירותים המקוונים גוגל Apps, שהידוע שבהם הוא גוגל דוקס, הוא הנסיון המקרטע של גוגל עד כה לדחוק את רגליה של מיקרוסופט בשוק התוכנות המשרדיות.
אחת הסיבות להשתמש בגוגל Apps היא שאפשר היה לעבוד בה מכל מחשב, ללא רשיון וליצור קבצים שתואמים לקבצים של מיקרוסופט - ששולטת בשוק ללא עוררין. כלומר, אפשר היה ללכת בלי רשיון וורד, למשל, וליצור מסמך שמחשבים שמצוידים בתוכנת וורד יוכלו לקרוא.
עתה, החליטה גוגל לתקוף את מיקרוסופט במגרש הביתי: החל מתחילת אוקטובר, כלומר יום ב' הקרוב, גוגל Apps לא תתמוך בגרסאות הישנות של אופיס (1997-2003) ורק בגרסאות העדכניות יותר (2003-2011). כלומר, היכולת שלך לייצר מסמך גוגל ולשלוח אותו לעמית בצד השני של כדור הארץ תשען על כך שהוא התקין את התוכנות העדכניות ביותר של מיקרוסופט, ולא, נאמר, את אלה של לפני חמש שנים.
לא ברור, בלשון המעטה, מה מרוויחה גוגל ממהלך משונה כל כך, ולמה היא מודיעה עליו בתוך מסגרת זמן קצרה כל כך. גוגל מיהרה להודיע שיש חבילת תוכנות של מיקרוסופט שמאפשרת תאימות בין הגרסאות הישנות והחדשות, אבל שוב - לא ברור למה זה עניינה בכלל. מה שברור הוא, שמי שרוצה יציבות - וזה, אחרי הכל, מה שרוצים עסקים - כדאי שלא ישקיע יותר מדי בגוגל Apps. אין לדעת מתי גוגל תחליט לשנות שוב את התנאים.
קצרצרים
1. לפני שנתיים, הודיע איל האזנות הסתר רופרט מרדוק שהוא מוציא את אתרי העיתונים שלו מגוגל וממנועי חיפוש אחרים, שלדבריו גנבו ממנו תוכן. הוא אמר שהעיתונים יצליחו לא רע גם מבלי שגוגל תוכל לגרד מהם חתיכות. בהתחלה זה הצליח: העיתונים של מרדוק הוכנסו מאחורי חומת מגן, הרובוטים של גוגל קיבלו אש צולבת כשניסו להתקרב וההכנסות של העיתונים הללו עלו על אלה של עיתונים שהשתמשו רק בפרסומות. הבעיה היתה שהעיתונים נשענו על מנויי הדפוס שלהם, והתקשו למצוא מנויים חדשים למהדורות המקוונות - אחרי הכל, אם אתה לא בגוגל, אתה לא קיים. עכשיו הרובוטים של גוגל מקבלים גישה מוגבלת לטיימס, עיתון הדגל של מרדוק, אבל רק כדי שאנשים יוכלו לדעת שהוא קיים.
2. דיווחנו בתחילת השבוע על הניסוי שעושה פייסבוק בשכנוע החברים שלכם להלשין על מי שכותב באתר תחת שם בדוי. הפרסום בנושא גרר לא מעט ביקורת ופייסבוק הודיעה שתעצור את היוזמה המשונה. יש לקוות שמעבר לפרסום השלילי, פייסבוק הפסיקה את הניסוי משום שקיבלה הררי מידע כוזב מהמשתמשים. אגב, כבר הקלקתם לשווא על פרסומת פייסבוק היום, מבלי שהיתה לכם כל כוונה לרכוש את המוצר? אל תשכחו, ככה דופקים את המערכת הצוקרברגית.
3. המכירות של האייפון 5 זינקו ועדיין נוסקות, אבל מסתבר שלראשונה בהיסטוריה של האויפון, מערכת ההפעלה שמגיעה עם התועבה, iOS 6, גוררת ירידה בשביעות הרצון של המשתמשים. עד כה, כל עדכון גרר עליה ברמת ה"אושר" שחשים חברי הכת; לזכותם ייאמר שהתגובה שלהם למערכת ההפעלה החדשה ולפיאסקו המפות של אפל מעידה שהם לא לגמרי מנותקים מהמציאות ועדיין מנהלים איתה מערכת יחסים זו או אחרת.
4. חברי כת לינוקס הם בדרך כלל אנשים לא אלימים. עם זאת, חדרו כמה מהם למחשביו של חבר קונגרס אמריקאי שבדיוק נמצא באמצע מערכת בחירות והתקינו עליהם לינוקס. בדרך, ככל הנראה, גרמו נזק ניכר למידע שלו. חבר הקונגרס הביע מחאה חריפה ועירב את המשטרה בנושא. יכול להיות, מצד שני, שלא היה מדובר בפעולת מחאה נדירה, אלא פשוט בנסיון לאלץ את חבר הקונגרס לשכור מישהו שמבין בלינוקס, המקבילה הדיגיטלית של שבירת חלון והשארת מספר טלפון של זגג ליד השברים.
5. ואם כבר דיברנו על קים דוטקום, אז הפארסה המודיעינית במקרה שלו מסתבכת: דיווחנו על כך ששירותי המודיעין הניו זילנדיים עקבו אחריו לפני הפשיטה על המתחם שלו. עכשיו מסתבר שה-GCSB ביצעה את חובתה החוקית וביקשה מהמשטרה לברר האם דוטקום הוא אזרח ניו זילנדי, כי אחרי כאלה אסור לה לעקוב. המשטרה אמרה שלא. המשטרה טעתה, או לא טרחה לברר, או שיקרה. אופס.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.