$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

השמיים נפתחים: בקרוב, הסמארטפון יבדר אתכם בכל שלבי הטיסה

האיסור על שימוש במכשירי מובייל בהמראות ונחיתות יבוטל בשנה הבאה בארה"ב, מהלכי הריגול של ה-NSA אחר אזרחי ארה"ב צפויים להזיק לכלכלת המדינה ומחסום מקורי נגד האקרים סוטים שרוצים להציץ לכם דרך מצלמת הלפטופ

יוסי גורביץ 14:3623.09.13
נגמרו התירוצים

 

אחת התופעות המתסכלות ביותר במהלך טיסה מודרנית - להוציא העובדה שאתה כלוא בצינור מתכת מעופף, תלוי ברצונו הטוב של כל בורג, שיש לך פחות מרחב אישי מאשר באוטובוס לטשקנט ועל האוכל נעדיף שלא לדבר - היא האיסור על שימוש במכשירי תקשורת. בקרוב, כך נראה, האיסור הזה יחלוף מן העולם.

 

במשך שנים, טענו כל מיני גופים שאם נפעיל את שלל מכשירי התקשורת שלנו, אנחנו נשבש את מכשירי הניווט של המטוס וכולנו נמות בלהבות. זה אולי היה נכון בחצי הראשון של המאה העשרים, אבל בפעם האחרונה שבדקתי אף אחד לא טס לסופ"ש באנטליה במטוס דו כנפי. העובדה שטייסים מכניסים איתם לתא הטייס אויפדים מגחיכה את כל הטיעון הזה.

 

הגרוטאה שלך לא תגרום לגרוטאה שלוקחת אותך לחו"ל להתרסק הגרוטאה שלך לא תגרום לגרוטאה שלוקחת אותך לחו"ל להתרסק

 

ועדיין, האיסור עדיין בתוקפו. האמריקאים, שנוטים לטוס הרבה (במיוחד בעונת החגים, אז זו כמעט נדידת עמים) ממש לא אוהבים את הניתוק הזה. זה הגיע לכדי כך שבשנה האחרונה איימה סנאטורית על ה-FAA, מנהלת התעופה האזרחית בארה"ב, שאם השטות הזו לא תיגמר ומהר היא תציע חקיקה ראשית כדי לשנות את המצב.

 

ה-FAA בוחנת את הנושא בעצלתיים. מקורות אמרו לניו יורק טיימס שהיא צפויה לבטל חלק ניכר מהאיסורים, כגון שימוש בספרים דיגיטליים, פודקסטים וצפיה בווידאו גם בעת המראה ונחיתה, אבל תשמור בקנאות על איסור השימוש ב-WiFi, כמו גם על האיסור על שליחת מיילים תוך כדי טיסה, אלוהים יודעת למה.

 

השינויים צפויים להיכנס לתוקף בשנה הבאה בארצות הברית ולאחר מכן, כנראה שגם בשאר העולם התרבותי. לישראל הם יגיעו, אם בכלל, בתחילת העשור הבא. אחרי הכל, משרד התחבורה נחשב אצלנו למקום גלות לפוליטיקאים. כמה מהשרים שכיהנו בתפקיד הצליחו להוריד את דירוג הבטיחות של נתב"ג לזה של שדות תעופה בכמה מדינות באפריקה, בהן מגדל הפיקוח הוא בחור שיושב עם מכשיר קשר על גב ג'ירפה מאולפת.

 

לא לפוליטיקאים ובטח לא לחברות יש איזשהו עניין בצרכנים ובמה שהם רוצים - והציבור עסוק מדי בהתכוננות לגזרות הכלכליות/המלחמה/האינתיפאדה/העונה הבאה של האח הגדול מכדי לשים לב למה שעושים לו.

 

הבומרנג חזר

 

במשך שנים, ה-NSA הפעילה לחץ על חברות אמריקאיות כדי שהללו יאפשרו לה להתקין דלת אחורית במערכות ההצפנה שלהן. מאז שהתפוצצה פרשת PRISM ואדוארד סנודן הפך לאדם הכי פופולרי בקרב הרשויות בארה"ב מאז ג'וליאן אסאנג', מתגלות עוד ועוד דוגמאות לכך.

 

עתה נודע שמכון התקנים האמריקאי בנה ב-2006 מערכת הצפנה בינלאומית שנועדה להביס האקרים - וכלל בה דלת אחורית עבור ה-NSA. זו רק אחת משלל דלתות שהסוכנות קימבנה לעצמה, כי להפעיל לחץ על בכירים בחברה אמריקאית הרבה יותר קל מאשר אשכרה לפרוץ הצפנה (אחת ממשימותיה המרכזיות של הסוכנות, אגב).

 

המדליף שהתחיל את הכל. אדוארד סנודן המדליף שהתחיל את הכל. אדוארד סנודן צילום: רויטרס

 

הניו יורק טיימס יצא במאמר מערכת שקורא לסגור את כל הפרצות הללו. יש לו כמה טיעונים, שאחד מהם הוא ששירותים חשאיים אחרים יכולים למצוא את הפרצות ולהשתמש בהן. אם השירות החשאי הרוסי עדיין שווה משהו (ויש על כך ויכוח) אז הוא יוציא מסנודן את הפרטים הרלוונטיים של הדלתות האחוריות הללו. וזה עוד לפני שהאקרים וטרוריסטים ייכנסו גם הם לתמונה.

  

אבל הטיעון העיקרי הוא שכל הדלתות האלה אולי מקדמות את ה-NSA לקראת שליטה טוטאלית במידע, אבל במקביל הן מחסלות את מה שנשאר מהאמון של חברות זרות בחברות המידע האמריקאיות, שנתפסות בצדק כמתרפסות בפני הממשלה שלהן. המשמעות היא שכל כלכלת המידע האמריקאית עומדת על כרעי תרנגולת: עוד כמה מכות כאלה, (מר סנודן, אגב, כנראה עוד רחוק מלרוקן את אשפת החיצים שלו) והן תצטרכנה לחפש לעצמן לקוחות בארה"ב בלבד. וגם אלה יהיו סקפטיים ובצדק.

 

החברות האמריקאיות לגמרי לא לבד במשחק הזה: תעשיית ההייטק הישראלית היא במידה ניכרת תוצאה של המקבילה של ה-NSA, יחידה 8200. מותר להניח שכאשר המפקדים לשעבר של מייסדי החברות הללו באים ומבקשים דלת אחורית, הם גם מקבלים אותה. צריך באותה המידה להניח שהיחס בין חברות בריטיות ובין ה-GCHQ ובין חברות צרפתיות ובין הזוועה הקתולואידית שמתחזה לשירותים חשאיים שם דומה. אבל המסמכים של כל אלה עוד לא נחשפו, ואפשר לסמוך על הצנזורה הישראלית שהיא תמנע מאיתנו לדעת איך בדיוק בגדו החברות הישראליות במשתמשים שלהן לטובת מערכת הבטחון.  

 

מצנאט או חתול שמשחק עם קופסה? 

 

המונח מצנאט נקרא על שם אציל רומאי בשם מייקנאס, מי ששימש כיחצ"ן העיקרי של הקיסר הרומאי אוגוסטוס ובתוקף תפקידו זה היה גם המפרנס של אמנים רבים. וגם הצנזור שלהם; הוראטיוס התלונן על כך שהוא עיכב פרסום של שיר שלו במשך שנים ארוכות. אבל לא זו הנקודה. הנקודה היא שאמנים היו זקוקים למצנאטים לאורך הדורות.

 

והעיתונות המקוונת, כך נראה, מגיעה לצומת דרכים שבו היא צריכה לקבל החלטה כואבת. כל העסק יקר מדי ולא מכניס מספיק. הקוראים התרגלו שלא לשלם, או על כל פנים לא לשלם את המחיר הנדרש.

 

על כן יש שתי ברירות: או שהעיתונים ימצאו לעצמם מצנאטים, כלומר עשירים שיממנו אותם למרות שהם במקרה הטוב לא רווחיים, או שהם יצטרכו להכיל הרבה מאוד תמונות של חתולים חמודים כדי למשוך קוראים. אין דרך ביניים.

 

החתול אף פעם לא יגיד לעיתון מה אסור לו לפרסם החתול אף פעם לא יגיד לעיתון מה אסור לו לפרסם

 

אישית, אני בעד החתולים. בעיתונות המסורתית אפשר למצוא לא מעט תוכן שיווקי ופרסומות, שטויות כמדורי אסטרולוגיה ועוד - שנועדו לסייע במימון תחקירי עומק וסיקור משמעותי.

 

הברירה של מצנאט מביאה איתה את כל המטען של מייקנאס: אצולה מושחתת עם נטיה להאדרה עצמית, צנזורה וכמובן קשרים מדאיגים עם הממשלה ובימינו - גם עם תאגידים גדולים. אם אני צריך לבחור בין עיתון בחסדו של איזה איזה גביר שביר או קליפים של חתולים שעושים שטויות חמודות, נלך עם החתולים.

 

קצרצרים

 

1. כתבנו בשעתו על התופעה הדוחה של השתלטות מרחוק על מצלמות מחשבים כדי לרגל אחרי אנשים תמימים ולהטריד אותם. האתר stopratting.me מציע פיתרון: כלי מפלסטיק שאפשר להכין במדפסת תלת ממד ומכונה RAT trap. מתקינים אותו על החלק העליון של מסך הלפטופ כדי לחסום את המצלמה. רוצים להשתמש בה? הסירו את עכברוש הפלסטיק. בשאר הזמן, הוא מתסכל מכרסמים דוחים אחרים. אני מציע כלי נוסף: מדבקה אטומה.

 

 

חוסם המציצנים RAT trap חוסם המציצנים RAT trap

 

2. לדיוויד קמרון, ראש הממשלה הנמרץ של בריטניה, יש חשבון טוויטר נמרץ לא פחות, שמדי פעם גורם לו למעידות. אחת מהן קרתה אתמול (א'). בעקבות הטבח בקניה, הודיע קמרון בחשבון הטוויטר שלו שבכוונתו לשלוח לאזור את שר החוץ שלו, וויליאם האג. ליצן כלשהו הגיב ב"אנא בטל את וויליאם האג, האם קניה לא סבלה מספיק היום?" בתגובה, חשבון הטוויטר של קמרון סימן את ההגיג ב-Favorite. בלשכת ראש הממשלה מיהרו להתנצל ולומר שמדובר היה בטעות של עוזר, שיש להניח שימונה בקרוב לתפקיד בכיר באיי פוקלנד.  

 

3. עוד יום, עוד מוצר לא אפוי של אפל: החברה שחררה בקול תרועה את העדכון החדש לגרוטאת הטלוויזיה שלה, Apple TV 6.0, ביום שישי האחרון. זמן קצר לאחר מכן החלו מעריצי אפל להשמיע קול זעקה גדולה ומרה, כי מסתבר שהעדכון הזה הופך את המכשירים היקרים שלהם לבלאטות. אפל מיהרה למשוך את העדכון ויש לקוות שהיא תשחרר אותו מחדש רק אחרי שהיא אשכרה תעביר אותו בקרת איכות. אפל: עיצוב מעל יעילות מאז 1997.  

 

4. מצד שני, משטרת ניו יורק פנתה בפניה נרגשת, שלא לומר עילגת, למשתמשי האייפון בעיר וביקשה מהם לעדכן את הגרוטאות שלהם לגרסה האחרונה של iOS, משום שזו מסייעת למשטרה במאבקה בגנבי הטלפונים. שוטרים חילקו עלונים בנושא מול חנות אפל בעיר, ואחרים המריצו את באי הרכבת התחתית להישאר מעודכנים. לא כולם התלהבו: מישהו כבר כתב שהתשלובת התאגידית-ממשלתית מעולם לא נראתה בוטה יותר.  

 

5. בית המשפט הסודי לענייני מודיעין של ארה"ב הסיר את הסיווג הבטחוני מעל אחת הפסיקות שלו בשאלת המידע שמותר ל-NSA לאסוף. למרבה המבוכה, הפסיקה הזו מנוגדת בנקודות קריטיות לפסיקה של בית המשפט העליון האמריקאי באותה השאלה עצמה. אז מי צודק, בית המשפט הסודי או בית המשפט העליון? לא זו השאלה. השאלה היא לאיזה בית משפט מצייתים כוחות האופל. אם הממשלה מרגלת בניגוד לחוק ואף אחד לא הולך לכלא בגלל זה, זה לא משנה מה כתבו שופטי העליון. וכך משחיתה "המדינה הסודית" את המדינה.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x