חוק ההסדרים: המס על דיבידנדים יפחת ל־12%
בהוראת שעה שתימשך מיולי השנה עד יוני 2010 תוותר המדינה על מחצית מהמס על משיכת דיבידנד. המטרה: תמריץ לבעלי המניות למשוך מיליארדי שקלים מהחברות. במקביל מכריזה רשות המסים מלחמה בחשבוניות הפיקטיביות
בשורה לחברות שברשותן רווחים ראויים לחלוק: לפי תוכנית נוספת המופיעה בחוק ההסדרים החדש, תיקבע הוראת שעה לפיה יופחת שיעור המס על הכנסה מדיבידנד ל־12% בלבד. לפי התוכנית, הוראת השעה תחול על משיכת רווחים מ־1 ביולי 2009 עד סוף יוני 2010.
שיעור המס על דיבידנד עומד כיום על 25% לבעלי 10% או יותר ממניות החברה (בעלי מניות הרוב), ו־20% לבעלי שיעור נמוך יותר. הפחתת המס מיועדת לתמרץ משיכה חד־פעמית של רווחים היסטוריים. לפי נתונים הנמצאים בידי רשות המסים, בחברות נצברו עשרות מיליארדי שקלים המיועדים לחלוקה כדיבידנד, אך בעלי המניות לא מושכים אותם בשל המס הגבוה הכרוך בכך.
המטרה היא לגרום להגדלת ההכנסות ממסים, ניוד הון ועידוד הצריכה הפרטית. כדי למנוע מצב שבו משיכת הרווחים הראויים לחלוקה יהוו תחליף למשיכת שכר ותשלומים אחרים, מציע החוק תנאי לקבלת שיעור המס המופחת. התנאי הוא שלא תהיה ירידה ברמת השכר ובתשלומים אחרים שמשולמים לבעלי המניות ביחס לממוצע בשנים 2007 ו־2008.
די לחשבוניות הפיקטיביות
עוד שינוי שמוצע בחוק ההסדרים אמור להקטין את תופעת הונאות המע"מ והחשבוניות הפיקטיביות.
השיטה כיום מאפשרת לרמות את מס הכנסה בצורה די פשוטה - על ידי הוצאת חשבוניות פיקטיביות גדלה לכאורה ההוצאה ובעקבות כך קטנה ההכנסה החייבת במס. הנזק לקופה מהונאות מסוג זה מוערך ב־6 מיליארד שקל. הרפורמה המוצעת היא שינוי חוק המע"מ, כך שהדו"ח התקופתי של כל עסק יכלול פירוט של כל הרכישות והמכירות וסכום המס ייגזר מהדיווח המפורט.
כמו כן, החוק מציע כי משנת 2011 יוגש הדו"ח באופן מקוון בצירוף חתימה אלקטרונית מאושרת, כששובר התשלום יישלח לעוסק בדרך של מסר אלקטרוני ותשלום המס ייעשה בתוך חמישה ימים מיום קבלת השובר מרשות המסים.
כמו כן מוצע לתקן את חוק המע"מ ולקבוע בו הוראת שעה על פיה עוסק שמחזורו יותר ממיליון שקל בשנה ועוסק שחייב בניהול ספרים לפי השיטה הכפולה, יהיו חייבים החל מ־2010 להגיש בנוסף לדו"ח התקופתי דו"ח מפורט הכולל פירוט על כל חשבונית והכל יוגש לרשויות המע"מ באופן מקוון.
כפי שהיה ידוע מראש, חוק ההסדרים מציע להפחית את מס החברות עד לשיעור של 18% בשנת 2015. כבר השנה יירד מס החברות מ־26% ל־25%, ובשנים הבאות ימשיך לרדת בשיעור של 1% כל שנה. ב־2015 יגיע המס ל־18%. מטרת המהלך היא להגביר את האטרקטיביות של המשק הישראלי ולעודד את הצמיחה.
תיקוני מיסוי נוספים המוצעים בחוק ההסדרים הם ביטול פטורים בהיקף של 5 מיליארד דולר והעלאת המסים, בין השאר על אלכוהול, סיגריות, פירות וירקות.
הטבות מס ל־450 יישובים
בכירי רשות המסים יציגו ביום חמישי בפני שר האוצר יובל שטייניץ את התוכנית המעודכנת לשינוי מפת היישובים הזכאים להטבות מס. זאת כדי לכלול את העדכון במסגרת חוק ההסדרים. אם תאושר התוכנית, ימוסדו בישראל לראשונה קריטריונים ברורים ליישובים הזכאים להטבות מס. בבסיס התוכנית עומד הרצון לחלק מחדש את 713 מיליון השקלים שניתנים כיום בהטבות מס לכ־160 יישובים, ולפזרם מחדש בין כ־450 ישובים. על פי התוכנית, לראשונה יישובים ערביים רבים יהיו זכאים להטבות מס שמקבלים כיום יישובים יהודיים.
עדכון מפת היישובים הזכאים להטבות מס החל בעקבות תביעה שהוגשה לבג"ץ ב־2006, על שינויים שנעשו ברשימת היישובים הזכאים להטבות מס. בג"ץ פסק, בתמיכת היועץ המשפטי לממשלה, שאין בישראל קריטריונים ברורים להגדרת היישובים הזכאים להטבות מס. לאור הקביעה הוקמה ועדה מיוחדת ברשות המסים בראשות בועז סופר, סמנכ"ל בכיר ברשות, כדי לבחון את המצב ולתכנן מפה חדשה של יישובים שיהיו זכאים להטבות מס.
בינואר 2008 פרסמה הוועדה את הטיוטה הראשונה של התוכנית, ולאחר מכן קיימה כמה שימועים בפני ראשי רשויות שונים - שבעקבותיהם הוכנסו לתוכנית שינויים אחדים. התוכנית מעולם לא אושרה על ידי שר האוצר הקודם רוני בר־און. גורמים ברשות המסים ובמערכת הפוליטית טענו בזמנו שהסיבה לכך היא פוליטית - ניסיון של בר־און להתחמק מעימות עם ראשי הרשויות שייפגעו מהתוכנית.
בשנה שעברה, כאשר נערכו דיונים מקדימים בוועדת הכספים בנושא, התנגדו מרבית חברי הכנסת לתוכנית, בטענה שהיא תיטיב רק עם השכבות המבוססות בפריפריה, ותפגע בשכבות החלשות.
לידיעה המתייחסת לנושא המים בחוק ההסדרים לחץ כאן.
לידיעה המתייחסת לרפורמה בנמלים בחוק ההסדרים לחץ כאן.