ישראל כץ ממליץ: שדה תעופה משלים לנתב"ג ברמת דוד
שר התחבורה: "אני חושב שמכל האלטרנטיבות שהועלו, בהן חיפה ומגידו, רמת דוד זו האלטרנטיבה הטובה ביותר שיוצרת מינימום בעיות"
אחרי שהומלץ להקים שדה תעופה משלים לנתב"ג על אי מלאכותי בים התיכון, בחיפה, במגידו וגם בתמנע, אמר היום (ה') שר התחבורה והבטיחות בדרכים, ישראל כץ, במהלך ביקור שערך במשרדי רשות שדות התעופה (רש"ת), כי המלצתו בנושא היא להקים שדה משלים בבסיס חיל האוויר רמת דוד בעמק יזרעאל - בדומה לפעילות התעופה האזרחית שמתקיימת גם בבסיס עובדה שבדרום.
"האלטרנטיבה בעיני היא שחלק מהפעילות ברמת דוד תהיה של שדה תעופה אזרחי", אמר כץ, "אני חושב שמכל האלטרנטיבות שהועלו, בהן חיפה ומגידו, רמת דוד זו האלטרנטיבה הטובה ביותר שיוצרת מינימום בעיות". יצוין כי בשדה תעופה משלים תתבצע פעילות חלקית בלבד, והוא אינו מהווה תחליף לפעילות העיקרית בנתב"ג.
עוד ציין השר כץ, כי תיתכן אפשרות שהשדה המשלים ינוהל על ידי יזמים פרטיים ולא על ידי רשות שדות התעופה, כפי שמנוהלים כיום כל שדות התעופה בארץ: "כבר התחלתי בהידברות עם צמרת משרד הביטחון ועם מפקד חיל האוויר בנושא רמת דוד, והחלטות בנושא תתקבלנה בזמן הקרוב".
במפגש שערך השר כץ עם עיתונאים, במהלך ביקורו במשרדי רש"ת, נכחו גם מנכ"ל משרד התחבורה יעקב גנות, מנהל רשות התעופה האזרחית (רת"א) אלוף (במיל') גיורא רום, יו"ר רש"ת עובדיה עלי ומנכ"ל רש"ת קובי מור.
אבטחה למטוסים ישראליים ע"י גוף חיצוני
השר כץ דיבר גם על פעילות המשרד להקמת רשות לביטחון תעופה - גוף חיצוני שיספק אבטחה למטוסי חברות התעופה הישראליות. מדובר בשירות שמספקת כיום חברת אל על לכל חברות התעופה הישראליות, ואשר 60% ממנו ממומן על ידי המדינה.
"מדובר בתוכנית שכבר בעתיד הקרוב תצא לדרך", אמר השר כץ, "כאשר המטרה היא, בין היתר, למנוע ויכוחים בתוך החברות הישראליות שמקבלות כיום שירות מחברת תעופה מתחרה. זה גם ימנע ויכוח על גובה המימון שהמדינה מספקת".
המנכ"ל גנות הוסיף בנושא זה: "בבדיקה ראשונית גיליתי שיש הסכמה עקרונית מצד הגורמים השונים, בהם השב"כ, משרד האוצר וחברת אל על, לבחון הקמת גוף חיצוני שיתמחה באבטחה. מה גם שבמצב הכלכלי הנוכחי, לא תקין להשאיר את הנושא לטיפולה של חברה פרטית".
גנות ציין כי בשלב זה לא ידוע אם רק המטה של גוף האבטחה המדובר יוקם בתוך משרד התחבורה, ובמקביל יועסקו בו גופים חיצוניים, או שהגוף ינוהל בצורה אחרת: "את השיטה המתאימה נבדוק בהמשך. אבל לא יקרה מצב שחברה אחת בעלת אינטרס תיתן שירותים לכל השאר".
לגבי עלות שירותי האבטחה באמצעות הגוף החיצוני, אמר גנות: "בכל מקרה אנו צופים שהעלות שלנו כגוף חיצוני, תהיה נמוכה יותר מהעלות כיום העומדת על 115-100 מיליון דולר בשנה - שחלקו ממומן על ידי המדינה וחלקו על ידי חברות התעופה".
השר כץ הוסיף וציין לגבי פעילותו בנושא פתיחת המרחב האווירי של סעודיה למעבר מובילים ישראלים: "אין דבר יותר טבעי שביחסי שכנות, אפילו אם הם לא הדוקים, יתאפשר לטוס מעל המרחב האווירי. פתיחת השמים מעל סעודיה היא רק חצי הדרך, כאשר החצי השני הוא שגם ישראל תהפוך למדינת מעבר לכלי טיס. מדובר במהפך, ויכולה להיות הפתעה בנושא".
שר התחבורה דיבר גם על בקשת אל על להפעיל טיסות פנים ארציות לאילת, מהלך שעתיד להיבדק בקרוב ברת"א: "אני בהחלט חושב שלחסום לחלוטין את האפשרות של אל על לטוס לאילת זו לא המדיניות שלנו. אנחנו לא יכולים לאפשר ליברליזציה בכמה תחומים, אבל לא באחרים. להערכתי, בכפוף לבדיקות רת"א את הנושא ולאחר ראייה כוללת של הדברים, יש לאפשר לאל על לבצע טיסות לאילת במינון מסוים".