מי עלו בבורסת המועמדים לתפקיד יו"ר מפעל הפיס
חברי כנסת, איש עסקים ופעיל ליכוד - בורסת המועמדים לתפקיד יו"ר מפעל הפיס, אחד התפקידים הנחשקים ביותר בפוליטיקה, רותחת. ועדת האיתור אמורה לבחור את המועמדים בתחילת השבוע הבא
ארבעה ימים בלבד לפני סגירת שלב הגשת המועמדות, בורסת ההימורים על זהותו של היו"ר הבא של מפעל הפיס נמצאת בשיאה. ל"כלכליסט" נודע כי בין השמות אשר נבחנו על ידי ועדת האיתור המיוחדת שמינה ראש הממשלה נמצאים מנכ"ל הליכוד גדי אריאלי, חברי הכנסת חיים כץ (ליכוד) ורונית תירוש (קדימה) שהיתה מועמדת לתפקיד בעבר, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש וח"כ לשעבר אלי גבאי.
"גם פה ראש הממשלה הוא זה שיקבע מי יקבל לידיו את הפרס האמיתי, כמו בבחירת יו"ר רשות השידור," אומר גורם המקורב לוועדת האיתור. "בסוף תחליט ועדת האיתור לבחור יו"ר מטעם מישהו. זה תמיד היה מקורב לראש הממשלה, וזה יישאר כך", הוסיף דירקטור במפעל הפיס. "במשרד ראש הממשלה מסתכלים על התפקיד כפרס שיוענק למישהו שמחזיק בעוצמה פוליטית, ולא פרס ניחומים", מסר גורם בלשכתו של נתניהו. בנוסף, מקורב לוועדה טוען כי גם אי עמידה בתנאי הסף לתפקיד, כמו תואר אקדמי, לא תהווה בעיה עבור מועמד שראש הממשלה חפץ בייקרו. "הוועדה תוכל לתרגם ניסיון ניהולי רב לתואר אקדמי", אומר המקורב.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מינה לפני מספר חודשים את ועדת האיתור לתפקיד יו"ר מפעל הפיס, לאחר שוועדת
איתור קודמת מימי ראש הממשלה אהוד אולמרט פוזרה בעקבות בג"ץ שהוגש נגדה. הצצה בהרכב חברי הוועדה מחזקת את הרושם שהיו"ר שייבחר יהיה איש של נתניהו. בוועדה ארבעה חברים, בהם מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי. חבר נוסף, על תקן נציג הציבור, הוא פרופ' בן ציון זילברפרב, שמונה על ידי נתניהו בממשלתו הקודמת למנכ"ל משרד האוצר.
חבר ועדה נוסף הוא מנכ"ל משרד התחבורה יעקב גנות, והנציגה האחרונה היא היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה עו"ד מיכל גרוסמן.
מסתמנת דחייה בוועדה
הוועדה אמורה להגיש את רשימת המועמדים הסופית ביום ראשון הקרוב, ואז לעבור לשלב הבא של הליך המיון. בתוך כך, אחד מחברי הוועדה מסר ל"כלכליסט" כי מסתמנת דחייה במועד סגירת הרשימה, כך שתוארך תקופת הגשת המועמדויות. בשונה ממכרז, ועדת האיתור יוזמת פניות למועמדים פוטנציאליים ולא רק מסננת פניות שמגיעות אלייה. חלק מהשמות המוזכרים ב"בורסת ההימורים" כמועמדים נבחנו על ידי הוועדה ולא פנו אליה מיוזמתם.
התנאים שהופכים את תפקיד יו"ר מפעל הפיס לכה נחשק כוללים שכר חודשי של קרוב ל־60 אלף שקל, ועלות שכר של כ־2.5 מיליון שקל בשנה. תנאי ההעסקה המפתים הללו עוררו לא פעם ביקורת בתוך מפעל הפיס עצמו. הביקורת התגברה במיוחד לאור העובדה כי קרוב לשנתיים וחצי התפקיד אינו מאוייש (ראו מסגרת), מה שלא הפריע להכנסות מפעל הפיס לעלות ב־14% בשנת 2009 לעומת 2008 לרמה של 4.5 מיליארד שקל.
"אם בוחנים את התוצאות העסקיות בשנים האחרונות רואים שההכנסות רק עלו, ואפשר לתהות מדוע צריך יו"ר?”, אומר גורם במפעל הפיס. שני חברי דירקטוריון הפיס לא חוששים לדרוש את ביטול התפקיד. "חבל על הכסף”, אומר יו"ר השלטון המקומי וחבר הדירקטוריון שלמה בוחבוט. יחד עם שמואל ריפמן, דירקטור נוסף, פנה בוחבוט לראש הממשלה בבקשה לבטל את תפקיד היו"ר או את שכרו. ריפמן מוסיף כי "בשבוע הבא נפנה לוועדת האיתור להגיע להסכמה סביב מינוי יו"ר ללא שכר".
עמימות בקרב המועמדים
אלי גבאי אישר כי הוועדה פנתה אליו והוסיף כי "זה עדיין לא התקדם". שרגא ברוש מסר כי אינו נוהג להתייחס לספקולציות. מרונית תירוש נמסר כי היא יודעת שהשם שלה מופיע בוועדה אבל לא מתעסקת בנושא עכשיו. גדי אריאלי וחיים כץ סירבו להגיב. חבר הוועדה פרופ' זילברפרב אמר כי הוועדה צפויה לערוך את הראיונות עם המועמדים בשבועות הקרובים.
כמעט שלוש שנים בלי יו"ר
יו"ר מפעל הפיס הקודם שמעון כצלנסון נאלץ להתפטר מתפקידו בינואר 2008, לאחר דו"ח קשה של מבקר המדינה על תפקודו. בשיחה מחו"ל דחה השבוע כצנלסון את ההצעות לבטל את תפקיד היו"ר, ואמר: "זהו תפקיד חשוב. היו"ר קובע את המדיניות של מפעל הפיס, ואני שמח שסוף סוף יהיה יו"ר”.
לדבריו, "היו"ר הבא יצטרך בעיקר להגדיל את ההכנסות ולדאוג לביצוע הפרויקטים הציבוריים - הלב של מפעל הפיס". לטענתו, מדובר בתפקיד קשה עם סדר יום מפרך. "צריך לבדוק שהדברים עובדים כפי שצריך מהבוקר עד הערב".
כצנלסון מאמין שהיו"ר הבא צריך להיות איש משכיל ומנוסה: "עליו להיות אדם עם חזון והרבה ידע. אני סיימתי תואר שני במינהל ציבורי ובמינהל עסקים. זה מה שצריך - להבין בכספים ובניהול כדי לקבוע את סדרי העדיפויות”.
תומר אביטל