מי מממן את הקמפיין נגד העלאת תמלוגי הגז? "תעשו אחד ועוד אחד"
איך מממן הפורום למען ארץ ישראל את הקמפיין, וכיצד קרה שבשבוע אחד התפוצצה מהומה פוליטית שאיש אינו יודע מה מקורה? לאף אחד לא ברור מאיפה הכסף, ואפילו הפעילים משני הצדדים מרימים גבה
קומץ סטודנטים עם השקפת עולם ימנית רדיקלית, עמותת שמאל ששמה על הכוונת את טייקוני הגז, פרופסור ירושלמי ואשתו, יחצנים בגרוש, לוביסטים, ספינולוגים, משרד פרסום מהמגזר החרדי ותורמים יהודים עלומי שם. כל אלה הם חלק מהקרקס התקשורתי־פוליטי שנוצר בשבוע האחרון סביב סוגיית תמלוגי הגז, שהיא במקורה סוגיה כלכלית לחלוטין.
איך קרה שבשבוע אחד התחלף השיח הכלכלי במין אנדרלמוסיה פוליטית שמקורותיה אינם ברורים? "כלכליסט" ממפה את כל השחקנים במאבק סביב התמלוגים, ומציג את השאלות הקשות שאיש מהמשתתפים במאבק אינו מעוניין לענות עליהן.
- השחקנים המרכזיים במאבק על תמלוגי הגז - לצפייה לחץ כאן
הפורום המשפטי מתנער
בשבוע האחרון מאבק התמלוגים נהפך לפוליטי, כאמור, בעיקר בגלל הקמפיין הבולט של הפורום למען א"י, גוף אלמוני למדי עד לפני כמה ימים. הפורום הימני, בראשות רנן שוורצמן (28), סטודנט למשפטים באוניברסיטת בר־אילן, פתח בשבוע שעבר בקמפיין המתנגד לקרן החדשה לישראל ולפורום פעולה אזרחית - שני גופים התומכים בהעלאת תמלוגי הגז.
הקמפיין, שמורכב ברובו או בחלקו ממודעות בעלות כיתוב בשפה הערבית, מתפרס על פני שלטי חוצות עתירי ממדים ומודעות פרסום באינטרנט ובעיתונים. לטענת הפורום למען א"י, הקרן החדשה לישראל מעודדת רכישת גז ערבי במקום גז ישראלי בכך שהיא תומכת בהעלאת תמלוגי הגז - מעשה אנטי־ציוני, לטענתם.
באיזו התארגנות מדובר ומי מממן את הקמפיין הענקי? בפורום למען א"י טענו שוב ושוב כי לא מדובר בעסק וגם לא במלכ"ר: "זו לא שום התארגנות רשמית. מדובר במאבק ציבורי". אולם מאין מגיע הכסף?
בתא הימני מתעקשים כי את הקמפיין מממנים יהודים המעוניינים לחשוף את פרצופה של הקרן החדשה לישראל ואינם מעוניינים להזדהות. הם לא מגייסים תרומות, וכיסם די עמוק ממילא. ממידע שיש בידי "כלכליסט" עולה כי עד עתה הקמפיין נאמד בסכום של 2 מיליון שקל, אולם בענף מעריכים אותו בסכום גבוה יותר. מבדיקה מול רשות המסים עולה כי אי־דיווח על תרומה הוא עבירה על החוק. באתר האינטרנט של מאבק הפורום אין כל אפשרות לתרום לפורום, ופנייה באמצעות כפתור יצירת הקשר לא נענתה. למעשה, מלבד ההפגנה שנערכה בשבוע שעבר, לא ידוע על כל פעילות של הפורום.
הפורום למען א"י זוכה במידה רבה לתמיכה מהפורום המשפטי למען א"י - ארגון ימני אחר שהוקם כדי להילחם בתוכנית ההתנתקות. מהפורום המשפטי הבהירו למנסים לתרום כי "הקמפיין בנושא רווחי הגז אינו יוזמה שלנו. תא הסטודנטים מבר־אילן השתמש בשמנו ללא רשות". הפורום המשפטי הפנה את "בקשות התרומה שלנו" לשוורצמן.
ב־21 ביולי שלחה קבוצה של 20 ארגוני וסביבה, ובראשם ארגון שתי"ל - הזרוע הביצועית של הקרן החדשה לישראל - מכתב לוועדת ששינסקי, הבוחנת את סוגיית תמלוגי הגז. במכתב הביעה הקבוצה את תמיכתה בהקמת הוועדה, שכן לשיטתה, גובה תמלוגי הגז כיום (12.5%) נמוך מדי.
שבועיים אחר כך פרסם הפורום למען א"י מודעות המזהירות כי "הקרן החדשה לוחמת למען הגז הערבי". עוד טען הפורום כי ישנו ניגוד עניינים לכאורה בוועדת ששינסקי, לאחר שהתגלה כי אשתו של יו"ר הוועדה, רות ששינסקי, היא חברה במועצת הקרן החדשה לישראל, התומכת בהעלאת התמלוגים.
חזית נוספת שבה נאבקים אנשי הימין היא פורום פעולה אזרחית שהקים הח"כ לשעבר הרב מיכאל מלכיאור, שתומך גם הוא בהעלאת התמלוגים.
לכל אחד מהצדדים נוספו שחקני חיזוק ביומיים האחרונים. לצד הפורום למען א"י נעמדה תנועת אומ"ץ, שפנתה למבקר המדינה וביקשה לבדוק את הטענות. לעומתה, לצד פורום הפעולה האזרחית ניצבה התאחדות הסטודנטים הארצית, שבשלב זה מביעים תמיכה ברעיון של מלכיאור, בלי לתכנן הפגנות המוניות.
ששינסקי דיווח לאוצר אך ורק על פעילותו כחבר ועדת השקעות של פסגות, המשקיעה בחברת אמפל. אמפל שייכת לאיש העסקים יוסי מימן, השותף הישראלי בחברת הגז המצרית EMG, שהעלאת התמלוגים לזכייניות הגז הישראליות תועיל לו. משנחשף הקשר לאשתו, פנה ששינסקי לאוצר וזה בדק את העניין וקבעו כי אין כל פסול בקשר של אשתו לקרן החדשה לישראל.
בני הזוג ששינסקי מופתעים מכל המהומה סביבם. בתגובה ראשונה לדברים אמרה רות ששינסקי ל"כלכליסט" כי היא חשה מותקפת אישית בעל כורחה. "תוקפים אותי, אז שיתקפו. יש אנשים הזויים ויש אנשים שמשקרים. אז מה?", אמרה.
משרד הפרסום מכחיש
משרד הפרסום של הקמפיין הוא גל־אורן, משרד קטן המשרת בעיקר את הקהל הדתי־חרדי. אורן אלימלך, מבעלי משרד הפרסום, מכחיש קשר לחברות הגז ומבהיר כי הלקוח הוא הפורום למען א"י. עוד עדות למסתורין שאופף את הקמפיין נמצאה בשיחה שהתנהלה עם אלימלך:
הפורום למען א"י הוא לא עמותה ולא התארגנות רשומה. כיצד הם הלקוח שלך?
"בסדר, זה הלקוח שלי".
איך הם משלמים לך אם הם לא עמותה ולא גוף כלשהו?
"שאלת מי עומד מאחורי זה, לא שאלת מי משלם. אני לא יכול לחשוף מי משלם. הפורום הם הלקוח".
מה קורה עם המשך הקמפיין?
"היום לא היו מודעות. אני עדיין לא יודע מה יהיה בהמשך".
מי שמשלם את הכסף מעוניין להישאר בעילום שם?
"כן. אני לא יכול להגיד כלום מעבר לכך".
השותף השני במשרד הפרסום, מאיר גל, מתנער מהתגובות לתקשורת. "כל מה שקשור להודעות לעיתונות צריך להעביר למשה קלוגהפט, דובר המאבק של הפורום. אף אחד מקונפליקט הגז לא עומד מאחורי זה. זאת האמת - לפחות האמת שאני יודע. הכל חלק מקמפיין גדול יותר נגד הקרן החדשה, והפעם זה הגז. אין כאן תיבת פנדורה".
מי מממן את הקמפיין?
"תשאלי את קלוגהפט".
זו חתיכת סכום. למי יש סכומים כאלה?
"שאלה טובה. אני לא עיתונאי חוקר. אני מניח שאם הייתי עיתונאי חוקר, הייתי חוקר את זה".
אולם גם קלוגהפט מבהיר שלא ידוע מה יעלה בגורל הקמפיין. "כרגע מה שמתרחש וידוע זה שמבקר המדינה בודק את ניגוד העניינים. כשתתקבל החלטה אצלו, נראה מה קורה בהמשך". ממשרד מבקר המדינה נמסר כי אכן התקבלה תלונה בנושא.
"אם תרצו" לא מתחברת
קלוגהפט מעדכן שתנועת "אם תרצו", שנאבקת אף היא בקרן החדשה בטענה שזו סיפקה חומרים מרשיעים לדו"ח גולדסטון, מתכוונת להגיש תלונה הבוקר במשטרה נגד הקרן החדשה, ולהתייחס לתכנים שעלו בכנס של הקרן בשבוע שעבר. קלוגהפט היה גם דובר הקמפיין נגד הקרן החדשה בעניין גולדסטון.
רונן שובל, יו"ר תנועת "אם תרצו", הבהיר בשיחה עם "כלכליסט" כי בין "אם תרצו" והפורום למען א"י אין קשר, מלבד קלוגהפט. שובל עצמו מתנער מהקמפיין האגרסיבי שמנהל הפורום ואומר: "הקמפיין גרוע. הוא לוקח את זה לכיוון פוליטי, וגם נראה רע ויזואלית עם כל השלטים בערבית. התלבטנו אם לנקוט עמדה בעניין התמלוגים והחלטנו שלא. אנחנו לא תנועה כלכלית, אלא תנועה ציונית. כל הקמפיין נראה לי קצת מרחיק לכת". לדברי שובל, הוא אינו מכיר את שוורצמן וחבריו, ולא ברור לו מאיפה הכסף. גם הוא מרים גבה נוכח ממדי הקמפיין, ותשובתו מסתכמת ב"תעשו אחד ועוד אחד".
הקמפיין של הפורום עולה בקנה אחד עם טענות קבוצת דלק. בשבועיים האחרונים נוקטות זכייניות הגז קו תקשורתי שלפיו אין להעלות את תמלוגי הגז, כיוון שאז, לטענתן, תהיה העדפה ברורה לגז המצרי ואפליה לטובת החברה המצרית, שממילא לא משלמת מס בישראל. במטה המאבק אימצו את טענות חברות הגז.
בקבוצת דלק, המתנגדת נחרצות להעלאת התמלוגים, מבהירים: "הקמפיין, כפי שמעיד על עצמו, נערך על ידי ארגונים חוץ־פרלמנטריים ולא על ידי שותפויות גז. עם זאת, חלק מהסוגיות שמועלות בו הן סוגיות כבדות משקל המחייבות בדיקה והתייחסות של הגורמים הבכירים הנוגעים בדבר".