$
בארץ

שרגא ברוש: "יש להטיל מס של 5% על המרות מט"ח לטווח קצר"

נשיא התאחדות התעשיינים אמר ל"כלכליסט" כי האוצר חייב לפעול בנחרצות נגד הספקולנטים במט"ח

אמנון אטד 06:5912.04.11

"פשוט מדהים איך הממשלה ממשיכה לא לעשות כלום בעניין שער החליפין כל כך הרבה זמן. אפילו את ההצעה לבטל את הפטור ממס על רווחים של משקיעים זרים ממק"מ מגיש האוצר באיחור של חודשיים". כך אמר אתמול נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש.

 

אתמול קרא ברוש לאוצר לפעול בנחרצות

נגד הספקולנטים במטבע חוץ ולהטיל מס בשיעור של 5% על המרות מט"ח לטווחים קצרים של פחות משנה. "כולם מתבשמים עכשיו מחוזקו של המשק הישראלי, ואינם מבינים שביום אחד כל זה יכול להתהפך".

 

"'המחלה ההולנדית' כבר כאן", כך עולה מנייר עמדה שחיברה מנהלת המחלקה למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים, דפנה אבירם־ניצן. נייר העמדה מצביע על כך שהמצב הוא "כתוצאה מהייסוף המתמשך בשער השקל, שאף הואץ במהלך השנתיים האחרונות".

 

אבירם־ניצן מציינת כי בשנתיים האחרונות התחזק השקל מול הדולר ב־18% כתוצאה משילוב שני גורמים עיקריים: הריבית הגבוהה ותגליות הגז בים. "עליית הריבית מושכת משקיעים זרים לטווח קצר", היא כותבת, "שאת מרביתם ניתן לאפיין כ'ספקולנטים', המנצלים את הפרשי הריבית המתרחבים בין הדולר האמריקאי, שמציע ריבית אפסית, לבין השקל, שמציע ריבית בסיסית של 3%".

 

"אבירם־ניצן מצטטת מחקר של בנק ישראל, ולפיו ייסוף של 10% גורם לירידה כמותית של כ־2% ביצוא, ולעלייה של 2%–4% ביבוא. לדבריה, הייסוף בשנתיים האחרונות גרם לירידה של כ־3.4 מיליארד דולר ביצוא, ולירידה מקבילה של כ־3.8 מיליארד דולר בעסקאות בשוק המקומי, בשל הוזלת היבוא המתחרה. "בשורה התחתונה", היא כותבת, לייסוף השקל יש השפעות הרסניות על הכלכלה הישראלית ובשנתיים החולפות הוא גרם להפסד של כ־2% תוצר, ולאובדן של כ־60 אלף מקומות עבודה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x