רוורס יקר מדי
ביטול הפחתת דמי הקישוריות יחסל את התחרות בשוק הסלולר עוד לפני שנולדה. לכן זה לא יקרה
דו"חות פרטנר לרבעון הראשון, שצפויים להתפרסם היום, ימשיכו להציג את השפעת הפחתת דמי הקישוריות, שנכנסה לתוקף בינואר האחרון, על חברות הסלולר. הדו"חות יראו עד כמה פגעה ההפחתה של מרכיב זה במחיר השיחה בהכנסות וברווחי החברה.
אלא שבלי קשר לתוצאות פרטנר ומתחרותיה, בעוד
בקשת החברות להוציא צו ביניים להקפאת דמי הקישוריות נדחתה, ובמשרד התקשורת ראו בכך רמז לכך שבג"ץ יהיה לצדו גם בהכרעה הסופית. השופטת מרים נאור דאגה להבהיר לחברות כי "גם אם יהיה קשה להשיב את המצב לקדמותו, אין מדובר בעניין בלתי הפיך".
לא סביר שהשופטים יעזו להפוך סדרי עולם
ההשפעה של הפחתת דמי הקישוריות על הכנסות ורווחי חברות הסלולר הן רק צד אחד בסוגיית דמי הקישוריות. החשיבות המכרעת של ההפחתה היא ככלי להורדת רף הכניסה לתחרות בשוק.
המפעילים הווירטואליים ושתי הזוכות החדשות במכרז התדרים של משרד התקשורת - מירס ומרתון - נדרשים להשתמש ברשתות של חברות הסלולר הוותיקות להצעת שירותיהן. דמי קישוריות נמוכים מאפשרים להם לשלם סכומים נמוכים עבור השימוש ברשתות, ובכך להציע לצרכן מחיר תחרותי, שלטענתם יהיה נמוך משמעותית מזה שמציעות סלקום, פרטנר ופלאפון.
כאן טמון גם ההבדל הגדול בין העתירה הנוכחית - שתידון בראשית יוני - לבין העתירה שהגישה פלאפון ב־2004 באותו נושא. לפני שבע שנים הסתיים הדיון בעתירה עוד לפני ההפחתה ולמעשה אף הוביל לשינויים בה. העתירה הנוכחית מנסה לכאורה להשיב לאחור עובדות שכבר נקבעו בשטח.
אם יצליחו החברות להוכיח כי נקבעו דמי קישוריות נמוכים מדי, הפיצוי המגיע להן יהיה הבעיה הקטנה של המדינה.
הבעיה המהותית יותר תהיה כנראה ביטול מיידי של כניסת חמש המתחרות החדשות - מירס, מרתון ושלוש מפעילות וירטואליות שכבר הגיעו להסכם שימוש עם חברות הסלולר הוותיקות. זאת מאחר שכל עלייה בדמי הקישוריות תוביל לעלייה בתשלומים שהן נדרשות להעביר תמורת אירוח על גבי רשתות הסלולר הוותיקות, דבר שיחסל את המודל הכלכלי שלהן.
כל זה מוביל למסקנה שהסיכוי שהגלגל יוסב לאחור ושדמי הקישוריות יועדכנו כלפי מעלה הוא קלוש, גם אם הכלים המשפטיים של חברות הסלולר אכן יוכיחו באותות ומופתים כי נעשו טעויות בתהליך. במקרה שבו ישתכנעו השופטים כי אכן נעשתה טעות, ימליצו ודאי לצדדים להיכנס להליך בוררות שבסופו הן יפוצו כספית, אך לא סביר כי יעזו להפוך סדרי עולם.
ינצחו או יפסידו, אנחנו נשלם
מספר ימים לאחר הדיון בעתירת חברות הסלולר ייפגשו ב־16 ביוני בבג"ץ נציגי כל חברות התקשורת - טלפוניה, אינטרנט, סלולר וטלוויזיה - לדיון פתיחה בעתירות שהגישו כנגד ועדת הכספים, משרד התקשורת ומשרד האוצר בגין העלאת התמלוגים שהן ישלמו בשנתיים הקרובות. זאת בעקבות החלטה חד־צדדית של האוצר להעלות את שיעור התמלוגים שישלמו למדינה.
כאן מדובר בסיפור אחר לחלוטין: טיעוני החברות נגד המהלך מבוססים יותר, וגם אם יכריע בג"ץ לטובתן ניתן יהיה ליישם את ההחלטה בקלות יחסית. אלא שמשמעות ניצחון של החברות היא יצירת חור תקציבי של מאות מיליוני שקלים בתוכניות התקציב של האוצר. כך חוזר לשולחן הטיעון "הכסף יצא בסופו של דבר מכיסו של האזרח", רק שהפעם הוא ישמש את משרד האוצר ולא את חברות התקשורת.