יממה לפני המועד האחרון: סלקט מנסה להציל את הרישיון הסלולרי שלה
החברה, שקיבלה הזדמנות להחליף את מרתון של חזי בצלאל כמפעילה סלולרית נוספת, לא הצליחה להשיג ערבות מבנק ישראלי, ומציעה המחאה לפרעון עתידי, או קבלת ערבות מגולדמן זאקס
קבוצת סלקט תקשורת (Cellect), המתכננת להקים רשת סלולרית חמישית בישראל, לא תצליח להעמיד את הערבות הנדרשת לקבלת הרישיון ממשרד התקשורת עד למועד שנקבע, מחר. הקבוצה פנתה בשעות האחרונות ליו"ר ועדת מכרז התדרים הסלולרי, סמנכ"ל הכלכלה הבכיר במשרד התקשורת, אסף כהן, והציעה פשרה שתאפשר לה, לטענתה, להעמיד את הסכום הנדרש לקבלת הרישיון.
על פי ההצעה, החברה העבירה המחאה מבנק ישראלי על סך 705 מיליון שקל למועד פרעון עתידי, ובנוסף לה מכתב מבנק ההשקעות גולדמן זאקס, לפיו לבעלי השליטה בסלקט, מייקל גלפנד ולואיס מייברג, נכסים נזילים בשווי העולה על סכום הערבות שהחברה נדרשת להפקיד. בנוסף, גולדמן זאקס מביעה במכתב את רצונה להעמיד ערבות בסכום זה לסלקט.
על פי תנאי המכרז, הערבות נדרשת להיות מוצגת מבנק ישראלי, ולפיכך רצונה של גולדמן זאקס הינו בשלב זה הצהרתי בלבד. יתרה מכך – הסכמה של ועדת המכרזים לקבל כעת ערבות מבנק זר משמעה שינוי תנאי המכרז בדיעבד, עובדה שבוודאי תגרום לכל המשתתפים בו, ויתכן שאף למירס שכבר הבטיחה את רשיונה, לטעון כי באם היה מתאפשר להציג ערבות מבנק זר יכולים היו המתמודדים להעמיד את הערבות בתנאי מימון נוחים יותר עקב קשריהם של בעלי השליטה בחברות (דרהי, בצלאל וניאל, השולטים במירס, מרתון וגולן, בהתאמה) עם בנקים זרים.
סביר להניח שהוועדה לא תקבל את החלטה עד לסוף השבוע, ולפיכך יחלוף באופן רשמי מועד הפקדת הערבות מחר בטרם תדע סלקט אם עוד ניתנה לה הזדמנות לקבל את הרשיון המיוחל. ככל הנראה בתחילת השבוע הבא תתכנס הוועדה ותקבל החלטה בנידון.
כזכור,חברת מירס זכתה ברצועת תדרים אחת במכרז, והפקידה לפני כחודש וחצי סכום של 710 מיליון שקל כערבות לטובת קבלת הרישיון. הזוכה השניה, קבוצת מרתון של חזי בצלאל, לא הצליחה להעמיד את הערבות שלגביה התחייבה - 715 מיליון שקל - עד תום 45 יום מהזכייה במכרז, וזכייתה נפסלה. החברה השלישית שהתמודדה במכרז, סלקט תקשורת, והצעתה לא זכתה בתחילה במכרז, קיבלה לאחר פסילתה של מרתון הזדמנות להעמיד ערבות , אך כאמור טרם העמידה את הערבות וכעת מציעה מתווה שונה לקבלת הרישיון.
במטרה להעמיד את הערבות פנתה סלקט לבנקים הישראלים הגדולים, אך לטענת גורמים בחברה לא זכתה לקבל הצעות כלשהן עד לשבועיים האחרונים, גם לאחר שהחברה הציעה להעמיד כבטוחות לטובת הבנקים הון מזומן או שווה ערך בנכסים נזילים, וערבות אישית של בעלי השליטה בחברה. לאחר שהבנקים לא השיבו לחברה, היא פנתה גם למשקיעים מוסדיים, בהם חברות ביטוח, שלטענת גורם בכיר בסלקט אף הביעו רצון לבצע עסקה משולבת שכללה קבלת אחזקות בחברה. בסופו של דבר העבירה סלקט את הצעתה הנוכחית לוועדת המכרזים, שכאמור מבוססת על המחאה דחויה במלוא הסכום.
בינתיים ממתינות שתי קבוצות נוספות להחלטת ועדת המכרזים – קבוצת גולן טלקום, שפרשה מהמכרז לאחר שהסכומים שהוצעו בו עברו את 360 מיליון השקל, טוענת כי באם לא תפקיד סלקט את הערבות הנדרשת במתווה המקורי (העמדת ערבות מבנק ישראלי), היא זכאית להיכנס בנעליה ולקבל 45 יום להפקדת הערבות בסכום המקורי שהציעה במכרז (כאמור, 360 מיליון שקל). קבוצת מרתון, מאידך, פנתה אתמול לוועדת המכרזים וטענה כי באם תיכשל סלקט בהעמדת הערבות, זכאית מרתון להזדמנות נוספת להעמדת הערבות מטעמה.
יש לציין כי באם יתאפשר לגולן טלקום להציג ערבות בסך 360 מיליון שקל, וזו אכן תעמוד במשימה, צפויה מירס, שהפקידה ערבות בסך 710 מיליון שקל, לפנות לוועדת המכרזים ולדרוש את הפחתת הערבות שהפקידה לסכום הזהה לערבות שתפקיד גולן טלקום. מירס תטען כי פסילתן של שתי מתחרותיה שהגישו הצעות בהיקף הדומה לשלה למעשה גם מסלקן בדיעבד מהליך המכרז עצמו, ולפיכך היא היתה זוכה ברצועת התדרים שלה באם היתה מציעה סכום הזהה לסכום שהציעה גולן טלקום. מכיוון שמדובר בערבות ולא במזומן, הפחתת סכום הערבות בהיקף של כ-350 מיליון שקל צפוי לחסוך למירס הוצאות מימון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים במהלך השנים הבאות.