$
בארץ

כמה עשרות מפגינים חדרו לקריית הממשלה בת"א במחאה על חוק הוד"לים

לאחר התערבות המשטרה פינו המפגינים, רובם מקרב ארגוני הסטודנטים, את המקום; נציגי המחאה בת"א: "נראה שהצהרת ראש הממשלה בדבר הקמת צוות להידברות עמנו היא אחיזת עיניים בלבד או ניסיון לפרק את ההתנגדות במתק שפתיים" והבטיחו כי יגבירו את המחאה

איתי הר אור 17:2003.08.11

כמה עשרות מפגינים, רובם מקרב ארגוני הסטודנטים, נכנסו לפני כמה דקות לבניין קריית הממשלה בקרן הרחובות בגין וקפלן בתל אביב, זאת במחאה נגד חוק הוד"לים שהתקבל לפני הצהריים בכנסת.

 

כוח המשטרה שהיה במקום החל לפנותם בכוח, ואז החליטו המפגינים לעזוב את המקום בכוחות עצמם ללא התערבות המשטרה ולפני זמן החלו בצעדה חזרה למאהל המחאה בשדרות רוטשילד תוך כדי שהם קוראים קריאות "ביבי תתעורר האזרח שווה יותר" ו"העם דורש צדק חברתי".

 

קודם לכן, אמרו נציגי מחאת האוהלים בתל אביב בתגובה על החלטת הכנסת להעביר את חוק הוד"לים: "בעודנו מכונסים על מנת לגבש את עמדתנו לקראת הידברות עם הממשלה קיבלנו סטירת לחי מצלצלת מנתניהו וממשלתו. נראה שהצהרת ראש הממשלה בדבר הקמת צוות להידברות עמנו היא אחיזת עיניים בלבד או ניסיון לפרק את ההתנגדות במתק שפתיים".

 

עוד נמסר ממנהיגי המחאה כי הם "מאוכזבים קשות מהחלטת הכנסת להעביר את חוק הוד"לים אשר מקל על הטייקונים ומכביד על שאר הציבור. נראה כי הממשלה לא הפנימה כי ישנה דרישה בציבור לשינוי מדיניות כלכלית חברתית בישראל. ההתעלמות הזחוחה ממאות אלפים של צעירים ומבוגרים מכלל חלקי החברה הישראלית שרק רוצים לחיות בארץ הזו אינה מרפה את ידינו ואנו נגביר את המחאה".

 


 

יונתן לוי, מיוזמי המחאה, הסביר מדוע המפגינים מתנגדים לחוק הווד"לים: "החוק מחסל את מנגנון הפיקוח התכנוני של המדינה, שהיא זו שאמורה לדאוג לאינטרסים של המפגינים. החוק אמנם אמור לזרז תהליכים של בניית דירות אבל בלי יכולת להשפיע על התוצאה של הבנייה, כמו למשל, למי היא מיועדת? באילו תנאים? היא מואצת אבל לא בטוח שהיא תהיה לטובת מי שבאמת צריך. בנוסף עשו את המעשה הציני הזה ושירבבו את המונח 'דיור בר השגה', אבל רק כמושג, בחלק הכללי של החוק. זו אחיזת עיניים, וזה ביטוי לניתוק המוחלט של הממשלה ממה שאנשים מדברים עליו פה כבר שלושה שבועות".

 

מנהיגי המאבק חזרו למאהל המחאה בשדרות רטשילד בתל אביב כדי להחליט על המשך צעדיהם במאבק החברתי. לפי שעה אין הסכמה בין כל הקבוצות המשתתפות במחאה על הדרך שבה יוחרפו הצעדים, וכרגע נראה כי כל קבוצה תחליט בעצמה על אופי ההחרפה הצפוי.

 

הפגנות נגד חוק הוד"לים מול הכנסת היום הפגנות נגד חוק הוד"לים מול הכנסת היום צילום: מיקי אלון

 

עם זאת, מובילי המאבק הודיעו עוד לפני אישור חוק כי גם בשבת הקרובה צפויה הפגנת ענק. אחרי ההודעה על אישור החוק, חסמו מאות מפגינים צמתים ברחבי הארץ - בתל אביב חסמו כ-100 בני אדם את הכביש הסמוך לכיכר הבימה וצעדו לרחוב אבן גבירול. בירושלים הפגינו עשרות אנשים מול הכנסת, בעוד בבאר שבע חסמו כמה עשרות סטודנטים את שדרות רגר בכניסה הצפוני לעיר. במקביל, כ-70 סטודנטים ממכללת תל חי חסמו את תנועת המכוניות סמוך לקניון נחמיה בקריית שמונה. גם צומת השומרים ליד טבעון וצומת הצריף ליד קריית חיים נחסמו. עשרות נוספים הפגינו סמוך לכביש החוף באזור בית ינאי, מבלי לחסום את התנועה.

 

ראשי רשויות בפריפריה: "אם קשה בת"א, קשה אצלנו שבעתיים"

 

בתוך כך, מוקדם יותר היום משך מאהל המחאה בשדרות רושטילד תומכים נוספים. במפגן תמיכה מרשים של ראשי המועצות האיזוריות בנגב ובגליל טענו הבכירים כי כל פתרון של המחאה הנוכחית חייב לכלול את איזורי ההתיישבות בפריפריה. במפגן התמיכה שהתקיים בסמוך לאוהל הסטודנטים בשדרות רוטשילד השתתפו בין היתר יו"ר המועצות האיזוריות וראש מועצת רמת הנגב שמוליק רייפמן, ראש מועצת תמר דב ליטנבינוף, ראש העיר דימונה מאיר כהן, ראש מועצת הגליל התחתון מוטי דותן, סגן ראש העיר קריית שמונה עמרם שחר, ראש מועצת חבל אילות אודי גת, ראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון ויו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון אורי קידר. עוד השתתפו מנכל"ית קרן מיראז' התומכת בהתיישבות בפריפריה נעמה דהן.

 

שמוליק רייפמן אמר: "צריך להבין שאם קשה בתל אביב, קשה שבעתיים בנגב ובגליל. לא בגלל שאנחנו רחוקים ומסכנים, אלא כל מה שעוברים פה תושבי תל אביב - אנחנו חווים את אותה ביורוקרטיה, את אותן בעיות בחינוך, ברווחה ובמקורות הפרנסה. עם זאת, אולי מה שחסר בימים אלה זה קצת ציונות וקצת יותר צניעות. אם נחשוב שיש לנו רק מדינה אחת, מה שאנחנו עושים פה נכון על מנת לחזק את השכבות הבינוניות, וזה כבר השגה של המטרה. אין לנו כוונה שהיישובים שלנו יצאו מהמחאה הזו בלי הבטחה שגם אנחנו נזכה לחיזוק בחינוך, ברווחה, בתעסוקה ובבנייה".

 

אורי קידר הוסיף: "יש לנו אפשרות מדהימה להישאר ולחיות פה. צריך להבין שאין מקום אחר להתרחב אליו מאשר לנגב ולגליל. יש לנו מדינה שאנחנו אוהבים, אנחנו עושים מילואים, ואנחנו מבקשים את ההזדמנות שמגיעה לנו בזכות ולא בחסד להישאר ולגור בדרום ובצפון".

 

ראש מועצת ירוחם, מיכאל ביטון, אמר: "המחאה הזו היא שינוי ויצירת סדר חברתי חדש לישראל, לחלוקה צודקת. רחוב רוטשילד מתחיל פה ונגמר ברחוב הרצל בירוחם. אל תשכחו שרוטשילד עצמו השקיע בפריפריה. בראש פינה, בזכרון יעקב. תל אביב היא עיר צעירה, מדהימה ודינאמית, אבל יש עוד עשרות אלפי צעירים שמחפשים את הציונות הישראלית העתידית של מדינת ישראל, וזה אומר להתיישב בישובים בנגב ובגליל".

 

ראש מועצת בני שמעון שבצפון הנגב ביקשה: "אנחנו במצב מאוד מוזר. צעירי ישראל כבר גילו אותנו. יש לנו רשימת המתנה ארוכה לכל מגרש. תנו לנו לעבוד. המינהל מעלה את מחיר הקרקע למחירים בלתי סבירים גם באיזור הנגב. תנו לנו לעבוד. יש לנו הרבה מה להציע".

 

ראש מועצת חבל אילות, אודי גת, אמר: "אני נסעתי 350 ק"מ לפה כדי להגיד: כן, יש מקום לחלוקה צודקת. כן, יש מקום לצדק חברתי. כן, הממשלה, אתם אחראים על הצדק הזה. אני רק רוצה לשאול את הממשלה שאלה אחת: אתם רוצים להרוויח או לפתח? מה אתם רוצים?".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x