הפגנת הזדהות גם בניו יורק: "צדק חברתי זה מה שיחזיר אותי לישראל"
כ-20 מפגינים וארבעה אוהלים בכיכר וושינגטון בניו יורק: "אנשים מתלבטים אם לחזור אבל אומרים שזה לא הגיוני לחיות בארץ ממשכורת של מעמד ביניים ולא לראות עתיד"
“אני כבר שלושה שבועות יושב בבית, כותב טוקבקים ומתחרפן מזה שאני לא בארץ", אמר דניאל ארנן, סטודנט בצפון קרולינה וממארגני האירוע. "זו המדינה שלנו, זה הבית שלנו וזכותנו להיות חלק ממנה, גם אם אנחנו לא שם כרגע".
“אנחנו רוצים לעורר שיח בקרב הישראלים שגרים בניו יורק. רובנו פה באופן זמני ואנחנו דואגים לעתיד שלנו", הוסיפה יערה משעולי, סטודנטית לכלכלה באוניברסיטת קולומביה, שיחד עם ארנן ארגנה את האירוע, “בניו יורק לא יותר זול אבל יותר קל כי אנשים מרוויחים יותר והמס יותר נמוך".
אין זה סוד שיוקר המחיה בישראל הוא אחת הסיבות המרכזיות לכך שהרבה ישראלים בוחרים לעזוב את ישראל לטובת חיים נוחים יותר בארה"ב. "יש אנשים שלקחו פה הלוואות סטודנטים ונמצאים בחובות של 100 אלף דולר. אנשים מתלבטים אם לחזור אבל אומרים שזה לא הגיוני לחיות בארץ ממשכורת של מעמד ביניים ולא לראות עתיד", אומר ארנן, מדריך נוער ופעיל חברתי. "החברה האמריקאית היא חברה מתפוררת, אינדיווידואליסטית ומופרטת. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להיות הדבר הזה".
אז אתם מצטרפים לקריאה למדינת רווחה?
"בהחלט".
המוחים התקשו להסביר את הפרדוקס בעובדה שמצד אחד הם מוחים על מדיניות השוק החופשי בישראל, ומצד שני מדברים על הנוחות שמדיניות דומה מספקת לישראלים רבים בארה”ב.
דוד רומשיצקי, מדען אמריקאי דובר עברית שהגיע כדי להביע תמיכה, הציע את ההסבר הבא: “בארה"ב אנשים לא מצפים להרבה מהמדינה, אבל גם לא נדרשים לתת. בישראל זה אחרת כי אנשים מקדישים חלק גדול מהחיים שלהם למדינה, ומותר להם לצפות שהיא תתן משהו בתמורה".
כשעתיים לאחר תחילת ההפגנה פרשו המוחים לצל, והאוהלים עם השלטים נשארו לעמוד מיותמים בכיכר. עוברי אורח סקרנים, ובעיקר תיירים ישראלים באמצע מסעות שופינג, עצרו מדי והצטלמו באייפונים שלהם עם האטרקציה.
למרות הנוכחות הדלה, המארגנים אספרו שהם מרוצים מההפגנה, והביעו תקווה שכמו בישראל, ארבעת האוהלים יתפחו עם הזמן למשהו גדול מימדים. “כל עוד אנשים לא שותקים בארץ, אין סיבה שאנחנו נשתוק", אמר ארנן.