$
המחאה החברתית

גבאי: ראשי ערים מתלוננים שלא ניתן לבנות לגובה

מנכ"ל משרד ראש הממשלה אמר את הדברים במסגרת יום הדיונים הפומבי השלישי של ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי חברתי

תומר אביטל 12:3925.08.11

ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי חברתי נפגשת היום (ג') בפעם השלישית עם נציגי ציבור, הפעם בנושאי דיור, יוקר המחיה והתחרותיות.

 

מוטי היינרייך, בעל עסק פרטי לניהול נכסים באזור המרכז, ומקים האתר "קו ישר" לקידום כלכלה חופשית, דיבר במהלך הדיון על 7 נקודות לביטול חקיקה כדי למנף את שוק הדיור. היינרייך הציע לבטל את האיסור על בנייה לגובה בערי ישראל. "אם יבטלו אז השמיים הם הגבול. נקבל אינסוף של היצע לדיור".

 

 

היינרייך גם המליץ לבטל את הצורך בתו תקן ישראלי לבנייה, במידה וקיים כבר תקן שוויצרי, גרמני, יפני או אמריקאי. בנוסף הוא אומר כי יש לאפשר לכל אדם "להסב משרד לדירה ללא התערבות המדינה או העירייה", ולבטל את מס השבח. "המס מכניס סכום זניח וגורם לביורוקרטיה אדירה. מי צריך את זה?"

 

ראש צוות הדיור בוועדה, מנכ"ל משרד רה"מ איל גבאי השיב להיינריך כי "עניין הבנייה לגובה עולה כל הזמן, אך ראשי הערים מתלוננים כי העיר פשוט לא מסוגלת להכיל את הבנייה לגובה. הערים לטענתם לא יכולות לעמוד ביחס גבוה של תושבים לקילומטר מרובע". היינריך השיב לו כי "כל עיר שתוכננה מראש לבנייה לגובה נכשלה כמו ברזיליה. בערים שלא תוכננו זה דווקא הצליח". גבאי הודה לו ואמר כי הרצאתו הייתה "מרתקת".

 

מנואל טרכטנברג מנואל טרכטנברג צילום: מיקי אלון

 

בהמשך היום ינאם מר עמוס ברנדייס, יו"ר איגוד המתכננים, שצפוי לדבר על שיתופי פעולה בין המגזר הציבורי לבין המגזר הפרטי והאזרחי בתחום הדיור, קידום תוכניות עירוניות לדיור בר השגה, ופיתוח הפריפריה.

 

עוד ינאמו מר עופר אורנשטיין, חבר מועצת העיר נתניה, על הקטנת עלות הקרקע, הגדלת המיסוי על דירות להשקעה, והחלת מגבלת זמן לקבלנים. וגם מר משה משגב, מתל אביב, שצפוי לדבר על הקמת רשות לאומית להתחדשות עירונית, כשלון תכניות ה'פינוי בינוי' וקידום תוכנית 'בינוי ואז פינוי'. 

 

הפעילים בירושלים יעלו על הרכבת הקלה

 

בפני הוועדה הופיעו בהמשך נציגי מאהל המחאה הירושלמי, מר איתי גוטלר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, מרב כהן, חברת מועצת העיר מטעם התעוררות ועמית פוני-קרוניש, מנהל המיזם להתחדשות עירונית בירושלים. אלו דיברו על שינוי בשיטת שיווק הקרקעות במדינה, קידום תוכנית מחיר למשתכן, הפשרת חוק הדיור הציבורי, הקפאת חוק ההסדרים, בניית מעונות סטודנטים וכפרי סטודנטים, האצת מימוש זכויות בנייה, מיסוי על 'דירות רפאים', התוואת מדיניות חברתית באמצעות נכסי מדינה, הטרוגניות בשוק הדיור, הקצאת אחוזים בפרויקטים חדשים לדיור בר השגה, והשכרת 'דירות רפאים', פוני אמר כי "יש להכניס למסקנות הוועדה התייחסות לדיור בר השגה".

 

הדיון עבר ברוגע, וחברי הוועדה השיבו כי בהחלט יבחנו חלק מהטענות. גבאי אמר היום בדיון כי "אין ספק שהדיור הוא נושא מרכזי ומהותי בכל השאלה החברתית במדינת ישראל. כאשר מסתכלים על סל ההוצאה של האזרח הישראלי זו ההוצאה הכבדה ביותר, ומכאן גם שעליית מחירים בה משפיעה באופן קשה במיוחד על אותם אלו שנכנסים לשוק הדיור עכשיו, רוצים לרכוש או שוכרים דירה. בעולם מופעלים מגוון רחב של כלים שחלקם חסרים ולא נמצאים בשוק הישראלי, ואנחנו כאן כדי לראות מה הם אותם דברים או צעדים שהממשלה צריכה לקחת כדי להביא להקלה בשוק הזה".

 

הפעילים מתכננים לעלות בשעה 14:00 על הרכבת הקלה בירושלים בחולצות ודגלי "ב' - זה אוהל" במטרה להפיץ את עצרת מוצ"ש שתתקיים בכיכר פריז שבירושלים. בשעה 21:30 ייצאו עשרות מפעילי המאהל להפגנה מול ביתו של שר האוצר שטייניץ בקריאות "שטייניץ תתעורר - שנה את סדרי העדיפויות הכלכליים" ו"אומרים לא לוועדות טיוח".

 

בתוך כך, אתמול מינה רה"מ בנימין נתניהו את ד"ר בסיס רביעה כחברה קבועה בוועדה לשינוי כלכלי חברתי. ד"ר בסיס הינה דרוזית המתגוררת בדלית אל כרמל ומשמשת כיום מרצה במכללה הערבית לחינוך בחיפה. נתניהו כתב כי הוא ממנה אותה לחברה בצוות "לגיבוש צעדים שיביאו להקלת נטל המחיה בישראל".

 

הדיון יצא להפסקה בשעות הצהריים והתחדש לאחר מכן כדי לעסוק ביוקר המחייה בישראל. ד"ר שלומי פריזט העומד בראש הצוות שעוסק בנושא אמר כי "לשיח עם הציבור יש חשיבות רבה בעיניי הצוות".

 

עדי מאיר, פעילת מחאה מירושלים, דיברה בפני הוועדה וציינה כי "לאחרונה נחשפנו למושגים בכלכלה והבנו איך הם קשורים לחיים שלנו. למשל בעלי רשת שופרסל הם גם בעלי קימברלי שמייצרת טיטולים וחיתולים. כאמא אני משלמת סכום רב על חיתולים כי היצרן והרשת תחת אותם בעלים. הדוגמא מבהירה את הריכוזיות במשק. זה קיים גם בענף החשמל. עד לפני שנה הענף התחלק למשווקים ויבואנים והייתה תחרות. לאחרונה אישר הרגולטור בקשות של יבואנים לרכוש רשתות שיווק וזה הביא להתייקרויות במוצרי חשמל שונים".

 

מאיר המשיכה ואמרה כי "הרגולטורים לא לוקחים בחשבון השפעות רוחביות של החלטותיהם. צריך להקים ארגון גג שיבדוק את ההשלכות הרוחביות. יש לבטל את חוק ההסדרים ולצמצם את סמכויות פקידי האוצר כך שהכספים יגיעו ליעדם". היא הוסיפה "המדיניות צריכה להיקבע על ידי הציבור ולא על ידי נערי הציבור."

 

פריזט ענה לה כי "יש באמירות שלך המון חשיבות. אלו דברים מרתקים, והשאלה היא כיצד נגיע לאותה מטרה".

 

לשאלה "מהם הנושאים הקריטיים שיש להתייחס אליהם" ענתה מאיר "שיתוף הציבור. אם תשיגו את זה נשיג את כל שאר הדברים בהמשך. כמו כן, הכי מפריע לי שיש שירותי רווחה מופרטים. המדינה חייבת להחזיר לחיקה את העובדים הסוציאליים, מורים ומחנכים. לא ייתכן שהמדינה היא לא זו שמעסיקה אותם", אמרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x