ישראל ביתנו נגד טרכטנברג: הציגה תוכנית כלכלית-חברתית "ליישום מיידי"
בין הצעדים המרכזיים הכלולים ביוזמת המפלגה ניתן למנות סבסוד מעונות יום עד גיל 5, ריווח מדרגות מס, דמי אבטלה לעצמאים, ערבות ממשלתית למשכנתאות, דיור מוגן והורדת מחירי החשמל
ישראל ביתנו פרסמה היום (ד') את תוכניתה הכלכלית לשינוי חברתי. במפלגה מתכננים לדרוש מראש הממשלה ליישם את תוכניתם במלואה, ללא קשר לדו"ח של הוועדה לשינוי חברתי כלכלי שצפוי להתגבש עד סוף ספטמבר.
בין הצעדים המרכזיים הכלולים ביוזמה ניתן למנות סבסוד מעונות יום לגילאי 3 חודשים עד 5 שנים (על בסיס יום ארוך) למשפחות בהם שני הורים עובדים (בהיקף משרה 75%-100%), ריווח מדרגות מס למקבלי הכנסה של עד 40 אלף שקל לחודש (בדגש מיוחד על ריווח מדרגות מס נמוכות של עד 15-18 אלף שקל לחודש), מיצוי נקודות זכות מבוזבזות (מיסוי על בסיס תא משפחתי ולא מיסוי פרסונאלי), דמי אבטלה לעצמאים, ערבות ממשלתית למשכנתאות או הקצאת 15% לזכאים מסך הדירות בכל בניין שנבנה על קרקע מוזלת, בנייה מתוקצבת של 3,000 יחידות דיור מוגן, הורדת מחירי החשמל תוך הכנסת דיפרנציאציה בתעריפים וקביעת רמות צריכה מינימאליות לגביהן נקבע אותו תעריף מוזל וביטול המע"מ על המים לצריכה ביתית
בנוסף, תובעים בתנועה פעולה מיידית לשינוי שיטת הממשל. "ישראל ביתנו תפעל במישור הפוליטי לשינוי שיטת הממשל על מנת לאפשר יציבות שלטונית, באמצעות ביטול התלות בגורמים פוליטיים שונים על-מנת להקים ממשלה והקמת ממשלות קטנות ויעילות", נכתב. מלבד זאת, דורשים במפלגה לשמור על המסגרת התקציבית ולהגדיל את מצבת כוח האדם העובד במדינת ישראל מ-38% הנוכחיים למספרים הקרובים לממוצע ה-OECD העומד על 49%-50%".
לדברי המפלגה, עלות יישום הצעדים המידיים בתוכנית הכלכלית מסתכמת בכ-6 מיליארד שקל בשנה. השותפה הבכירה בקואליציה מציעה לממן את הצעדים הללו באמצעות העלאת מס חברות ב-1%, מ-24% היום ל-25% - במקום הורדה מתוכננת ל-23%. בנוסף מוצע לבחון מחדש פטורים ממס וביטול או צמצום פטורים, כמו גם פטור ממס ליצואנים במרכז הארץ.
צעדים נוספים שנמנו הם יצירת מדרגת מס מיוחדת למקבלי משכורות של 60 אלף שקל ומעלה, העלאת מס רווחי הון על ניירות ערך ומכשירים פיננסים ב-3% (לעומת 15%-20% היום), וביטול תקרת ההכנסה לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. צעד נוסף כולל הנהגת מס עיזבון על ירושות גדולות במיוחד, וקיצוץ בתקציב הביטחון בסך של 1.5 מיליארד שקל.
המפלגה טוענת כי צעדים אלו יפנו עד 5.7 מיליארד שקל. "לא ייתכן מצב בו 38% מהאוכלוסייה נושאת על גבה את כלל המשק", נכתב בהודעה שפרסמה. "הממשלה חייבת לפעול במהירות וביעילות על מנת להביא פתרונות ויישומים אמיתיים. ברור שלא ניתן לפתור את כל הבעיות מיד, אך חייבים להחליט מהו סדר העדיפויות הנכון ולהסביר לציבור באופן גלוי עם אלו בעיות בכוונתנו להתמודד בתחילה ומהו טווח הזמן לפתרונן".
למעשה, בהגשת התוכנית ישראל ביתנו מצמצמת משמעותית את המנדט של ועדת טרכטנברג. בכווונת המפלגה להגיש את תוכניתה לקבינט החברתי כלכלי כבר בישיבתו הקרובה. כמו כן, הסיעה תיזום דיון מיוחד על התוכנית בכנסת במסגרת ישיבה משותפת של ועדות הכספים והכלכלה.
שר התיירות סטס מיסז'ניקוב אמר ל"כלכליסט" כי "אנו דורשים לדון בתוכנית באופן מיידי. התוכנית של טרכטנברג לא תצא לפועל. הם הסתבכו עם עשרות ומאות הצעות שעושות סלט שלם. אם התוכנית תגובש, היא תגיע לקבינט של 16 שרים עם אג'נדה פוליטית. ההצעה שלנו אופרטיבית ונותנת פתרון מיידי".
לדבריו "יש מצוקה אמיתית במדינת ישראל. אנחנו המפלגה השלישית בגודלה. יש לנו 15 מנדטים. אנו לא יכולים לשבת על המדוכה בלי לעשות כלום, ולמזמז את הזמן. אני מניח שחלקן הארי של ההמלצות הסופיות של ועדת טרכטנברג יחפפו את ההמלצות שגיבשנו. התוכנית שלנו עוצבה עם אנשי שטח, חילונים ודתיים, עולים, ותיקים, אנשי מקצוע כלכליים - כולם מהווים חלק מ-38% שמשלמים מסים, משתתפים בנטל המילואים ועובדים".
הוא הוסיף כי "התוכנית שלנו נבדלת כי היא אומרת מאיפה לקחת את הכספים, ולא מגדילה את הגירעון. את צעדי המיקרו חייבים לבצע מיידית. ויש שינויים מבניים לטווח של שנים כמו שינוי שיטת הממשל". לדבריוף שינוי השיטה חשוב כי "היום אני יושב בקואליציה של 65 איש. אמנם אני אומר שלא הגיוני מצב בו 38% מפרנסים את כל 100%. אך בשיטה הנוכחית אי אפשר לפתור זאת כי המפלגות שמייצגות את המיעוטים יעברו לאופוזיציה והממשלה תיפול".