פרופ' דני צידון: "המשבר הכלכלי יסתיים בשנת 2014"
כך אמר היום ראש חטיבת שוקי ההון בלאומי בוועידה המרכזית של "כלכליסט" בשיתוף מיטב. החשב הכללי לשעבר שוקי אורן אמר בפאנל כי "ישראל היא לא ארה"ב - אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו גירעונות גדולים". ראש החטיבה הפיננסית בבנק מזרחי טפחות אלדד פרשר: "יש הרבה בנקים באירופה שמונשמים באופן מלאכותי"
"לפי ספרי הכלכלה, תהליך היציאה מהמשבר הגלובלי שהחל ב-2007 היה אמור להימשך שבע שנים. זה מעודד, כי לכאורה כבר עשינו חצי מהדרך. לדעתי, אם הממשלות באירופה ובארה"ב ימשיכו להכניס אי ודאות למערכת הפיננסית העולמית - זה ייקח עשר שנים", אומר פרופ' דני צידון, ראש חטיבת שוקי ההון בבנק לאומי.
לדברי צידון, "התחושה שלי היא שאנחנו מאוד קרובים לנקודת הקצה שבה הפוליטיקאים במערב יהיו מחויבים לקבל החלטות, כי אחרת הנזק שיגרמו לכלכלות שלהם יהיה ענק ובלתי הפיך. אם יש אופטימיות מסוימת, הרי היא שאנחנו בזמן ההכרעה והתחושה שלי היא שהפוליטיקאים יקבלו מאת ההחלטות הנכונות. לדעתי, סביר יותר שהמשבר יסתיים ב-2014 מאשר ב-2020".
צידון דיבר היום (ד') בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט", במושב שוק ההון ופיננסים בשיתוף מיטב בית השקעות, שבו השתתפו גם החשב הכללי לשעבר שוקי אורן וראש החטיבה הפיננסית בבנק מזרחי טפחות אלדד פרשר.
- מימין: אלדד פרשר, דני צידון, שוקי אורן וסגן עורך שוק ההון של "כלכליסט" רועי ברגמן|צילום: עמית שעל
- פרופ' דני צידון|צילום: עמית שעל
- החשב הכללי לשעבר שוקי אורן|צילום: עמית שעל
- אלדד פרשר|צילום: עמית שעל
לדברי צידון, "השאלה אם יהיה מיתון כפול בכלכלה העולמית לא חשובה בעיני. ברור לכולנו שהחל מתחילת השנה קצב היציאה מהמיתון של אירופה וארה"ב - התאפס. השאלה אם תהיה הידרדרות נוספת מעבר לרמת הצמיחה הנמוכה היום תלויה במערכות הפוליטיות של ארה"ב ואירופה שמתפקדות כיום ברמה בינונית מינוס. בשבועות הקרובים נראה כמה אי ודאות יוסיפו הפוליטיקאים לתהליך היציאה הארוך מהמשבר. אני מבין קטן בפוליטיקה, אבל להערכתי הפוליטיקאים באירופה – שהיא, ולא ארה"ב, מהווה כיום את מרכז הבעיה העולמית - עתידים להתמודד בצורה סבירה עם הבעיה שלה. יש באירופה לפחות כמה אנשים שקראו ספרי היסטוריה ומבינים את המשמעות ההרסנית של פירוק גוש היורו. תהיה לכך משמעות הרסנית גם לגרמניה, לא רק למדינות החלשות בגוש".
"יש בנקים שנושמים באופן מלאכותי"
לדברי אלדד פרשר, "הבעיה העיקרית שלנו כאנשים שמנהלים פוזיציות מסחריות היא שהסיכונים עוברים למגרש הריבוני. כשאתה מתמודד עם סוגיות פיננסיות וכלכליות, אתה יכול להתמודד אתן באמצעות כלים פיננסיים וכלכליים. כשאתה מתמודד עם סוגיות פוליטיות, אתה נתון לשיקולים פוליטיים. השאלה היא איך ארגונים ואנשים שמשקיעים בחובות ריבוניים, בנקאיים ותאגידיים יכולים לקחת את ההתפתחויות הפוליטיות לתוך משוואת הפעולה שלהם. התשובה היא שזה הופך את החיים של המשקיעים למאוד מסובכים. מוקד הרעש נמצא באירופה: יש הרבה מאוד בנקים אירופים שמונשמים באופן מלאכותי והוצאה של צינור האוויר הזה תגרום לקריסה שלהם".
פרשר הוסיף כי "השווקים נעים בסוג של מאניה-דפרסיה מכל בדל ידיעה ומכל קריאה לא נכונה של ידיעה. השוק נע באלימות גדולה מאוד ובהתקפים שהם מתחום הפסיכולוגיה ולא מתחום הפיננסים. מ-2007, המערכת הפיננסית הגלובלית נמצאת בחוסר שיווי משקל קיצוני, שנובע מתגובות ריבוניות שגורמות לנזקים במקומות שונים בעולם. אבל אסור לנו כמשקיעים להיתפס לתוך גל התגובות המאניה-דפרסיביות".
"אנחנו רחוקים מחסינות מהמשבר"
שוקי אורן התמקד בדבריו ביכולת המשק הישראלי להתמודד עם משבר נוסף: "ההתמודדות של המשק עם המשבר ב-2008 גרמה לרבים מאתנו להרגיש שאנחנו מאוד מחוסנים בפני משברים. בהרבה מקומות התפארנו שישראל היא הכלכלה הכמעט יחידה בעולם המערבי שהצליחה לצלוח את המשבר העולמי בצורה כה טובה. זה מטריד אותי: אנחנו רחוקים מאותה חסינות. מדינת ישראל נמצאת באזור גיאוגרפי שיש עליו פרמיית סיכון מאוד משמעותית. בשקט בשקט, השקל נחלש בקרוב ל-10% בשלושה החודשים האחרונים. אף שנתוני הבסיס של המשק חזקים, לדעתי לא לוקחים מספיק ברצינות את פרמיית הסיכון הגדולה שיש על הכלכלה הישראלית. מבחינה מסוימת, אני מודאג יותר מהמשבר הנוכחי בהשוואה למשבר ב-2008 – בגלל ההידרדרות במצב הגיאו פוליטי שאנחנו עדים לו בימים אלה. נוסף על כך, אני שומע פרופסורים שונים שמדברים על האפשרות לפרוץ את תקציב המדינה ואני רוצה להזכיר: ישראל היא לא ארה"ב, שאפילו היא כבר לא יכולה להרשות לעצמה גירעונות גדולים בתקציב המדינה".
צידון, אורן ופרשר הסכימו כי המערכת הבנקאית בישראל חזקה וצפויה להתמודד בהצלחה גם עם משבר חדש. לדברי אורן, "כל הבנקים הגדילו את ההון העצמי שלהם בהשוואה ל-2008, כך שמבחינה זו אני לא רואה סיכונים פיננסיים גדולים". לדברי צידון, "הבנקים הישראלים מנהלים את הסיטואציה הנוכחית בצורה סבירה לחלוטין, אבל ברור שאם תהיה מכה באירופה – היא תתגלגל גם לפה. מי שחושב שהמערכת הפיננסית יכולה לבודד את ישראל מאירופה – טועה". לדברי פרשר, "מערכת הבנקאות בישראל במצב טוב. אנליסט הבנקים של דויטשה בנק, דן הרוורד, פירסם ב-19 ביולי מחקר מקיף אל מבחני לחץ למערכת הבנקאית בישראל והתוצאה שלו חד משמעית: כל מערכת הבנקאות הישראלית נמצאת ברמת הון סבירה, והתממשות תרחיש קיצון היה מביא לפגיעה מזערית בבנקים".
לכתבה באנגלית לחץ כאן