צבי סטפק: "לנתניהו הזדמנות יוצאת דופן לבצע שינוי אמיתי בישראל"
יו"ר מיטב דיבר בוועידה המרכזית של "כלכליסט" ואמר כי צריך לדאוג שהמחאה החברתית תישאר בגבולות ההגיוניים ולא תתפרץ למשהו אלים כי אז היא תאבד את האפיונים החיוביים שלה ותגרום לרתיעה של החברה
"לבנימין נתניהו נקרתה לו הזדמנות יוצא דופן כי ההיסטוריה הכלכלית-חברתית של ישראל מוכיחה ששינויים של ממש אפשר לייצר רק בתנאי משבר. כך היה ב-1985 בתוכנית הייצוב וכך היה ב-2003 כאשר נתניהו היה שר אוצר ויכול היה לייצר תוכנית שמתאימה להשקפה האידיאולוגית שלו שהוא לא יכול היה
"בעשור האחרון, הפער בין השכבות האמידות לשכבות של המעמד הבינוני ומטה שעליהם פחות מדברים לצערי – גדל. השכר של הבכירים עלה, השכר של האחרים עלה בצורה הרבה יותר מתונה והפערים התרחבו. התייחסתי לשכר בכירים כבר ב-2008 בשני מאמרים שכתבתי על הנושא הזה והדעה שלי היתה שהמגזר העסקי מביא על עצמו צרות גדולות בכך שהוא לא מגלה שום כושר איפוק. נוצרה תחרות בין הבכירים, שכל אחד מהם רואה את השכר של השני, אמר סטפק.
"לא רק שאני מצטרף להצעה של גזי קפלן בנושא שכר הבכירים, הרי שלפני שלוש שנים קראתי להורדת שכר הבכירים. גם אצלי בבית זה נעשה, למרות שמדובר בעסק פרטי ולא בחברה ציבורית. כתבתי באותו מאמר שאם המגזר העסקי לא יעשה מעשה, הוא ימצא את עצמו תוך כמה שנים מוקף בגדרות כי הזעם יתפרץ. ואם צריך להתפלא על משהו בנוגע למחאה החברתית של היום, הרי שזה מדוע היא לא קרתה קודם", הוא הוסיף.
"המחאה החברתית מאוד מוצדקת ומתבקשת והיא כבר השיגה כמה הישגים שאי אפשר יהיה למחוק אותם. היא שינתה את השיח התקשורתי בישראל, היא הוציאה את הציבור מאדישותו והפכה את הקיטורים בסלון בערב יום שישי לפעילות אקטיבית למען ערכים של סולידריות וערבוב הדדית. זה בהחלט מהווה משהו מאוד חיובי בעיני. הייתי בהפגנה במוצ"ש. צריך לדאוג שהמחאה תישאר בגבולות ההגיוניים שלה ולא תתפרץ למשהו אלים כי אז היא תאבד את האפיונים החיוביים שלה ותגרום לרתיעה של החברה.
"ועדת טרכטנברג אמורה לטפל במחאה הזו, ולהערכתי מה שצריך יהיה לעשות בוועדה הם כמה צעדים במגוון רחב של אמצעים. צריך לזכור שאי אפשר יהיה לפרוץ את מסגרת התקציב. אם יפרצו את מסגרת התקציב בצורה מהותית, הקורבנות יהיו אלו שמפגינים היום. ועדת טרכטנברג לא צריכה להביא פתרונות מהפכניים: לא מדובר כאן ברבולוציה, אלא בצעדים אבולוציוניים שייקח כמה שנים להגשים אותם. לא במכה אחת. מעבר להעברה מתקציב לתקציב, ועדת טרכטנברג צריכה לדאוג להגדלת העוגה ואת זה אפשר לעשות על ידי הגדלת ההשתתפות בכוח העבודה של המגזר הערבי והמגזר החרדי. אני משוכנע שבתוך 10 שנים יהיו שינויים משמעותיים מאוד במגזרים האלה. יש רצון בשני המגזרים האלה להשתלב בכוח העבודה ועדת טרכטנברג תצטרך לתת לזה עוד דחיפה".