$
בארץ

יו"ר ועדת הריכוזיות: "נביא את הדו"ח הסופי לאישור הממשלה בתוך חודשיים"

חיים שני בוועדת הכספים: "השימועים בעניין ייערכו מסוף נובמבר". יו"ר ועדת הכספים: "יש סכנה גדולה כשגופים ריאליים, פיננסיים וכלי תקשורת שולטים במשק"

תומר אביטל 11:2726.10.11

"אני לא יודע כמה יבקשו שייערכו שימועים, אני מניח שלפחות חלק. נשמע את מי שנחשוב לנכון. השימועים ייערכו מסוף נובמבר, ונביא את הדו"ח הסופי לאישור הממשלה בתוך חודשיים. נביא את ההמלצות לממשלה בצורה כזאת שאנו מאמינים שהשלמת החקיקה תהיה מהירה". כך אמר יו"ר ועדת הריכוזיות, חיים

שני, בדיון שמתקיים בוועדת הכספים בנושא דו"ח ועדת הריכוזיות (הוועדה להגברת התחרותיות במשק).

 

בעניין יישום מלא של ההמלצות אמר שני כי "יש צורך לתת ארבע שנים כדי לאפשר לגופים ולחברות להתאים עצמם לחוק החדש".

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) התייחס לדברים ואמר: "ישנה סכנה גדולה כשגופים ריאלים, פיננסים וכלי תקשורת שולטים במשק. קבוצות מצומצמות בעלות כוח רב, שחלקן קיבלו את הונם מהמדינה מאוצרות הטבע, והם יכולים בסופו של דבר להעלות מחירים ואף אחד לא יכול לומר להם כלום.

 

גפני הוסיף "בסוף התקשורת לא תוכל להעביר ביקורת כי הטייקונים ישלטו גם בתקשורת. אנו חוששים מאוד מעניין הריכוזיות. זה אמנם חזון אפוקליפטי אך זה יכול לקרות". לדבריו, "צריכים להיות יותר נוקשים. לא טיפלתם בריכוזיות שגורמת לעליות המחירים. הנכסים התקשורתיים הם גם חלק מהנושא, לא רק ריאלי ופיננסי. לוועדה לא היה מנדט לדון בזה, אך לנו יש".

 

בישיבה משתתפים יו"ר הוועדה חיים שני וכן ראשי הצוותים של ועדת הריכוזיות. הוועדה הגישה דו"ח ביניים לפני כשבועיים.

 

ח"כ עינת וילף, יוזמת הצעת חוק להגברת התחרותיות במשק, התייחסה לדיון ואמרה כי הדו"ח איננו מספק וכי במושב החורף הקרוב תקדם את הצעת החוק הפרטית שהניחה לפני כשנה. לדבריה, "החוק כולל שני מרכיבים קריטיים למאבק בריכוזיות: האחד, הפרדה מלאה בין נכסים ריאליים לפיננסיים ללא הנחות ושניים - יישום העיקרון של מניה אחת, הצבעה אחת לאורך כל שרשרת הפירמידה באופן שישקף את חלקו האמיתי של הציבור בהון. יישום מלא של עיקרון זה יביא לפירוק הפירמידות."

 

עמדה דומה החזיקה ח"כ זהבה גלאון (מרצ) שסבורה כי "ועדת הריכוזיות בחרה להגיש המלצות מעוקרות על הפרדת אחזקות ופיננסיות וריאליות. יש לאסור על אחזקות צולבות מהשקל הראשון, שיחייבו את כלל הטיקונים".

 

"אין שום בעיה שלבעל בנק תהיה מכולת או שלחברה גדולה תהיה חברה שמנהל פיננסי קטן", הבהיר יוג'ין קנדל, אחד מראשי תת הצוותים וראש המועצה לכלכלה. "אין לנו רקע אקדמי או עקרוני שיש בנושא הזה בעיות אפילו פוטנציאליות. אנחנו מונחים לפי ספרות ותובנות מקצועיות שלנו. מה שנעשה בעולם לפנינו נעשה בתנאי משבר חריפים ביותר. מעבר לרצון לטפל בנושא אנו צריכים לא להרוג את הברווז שמטיל את הביצים. אנו מדברים על שינויים מרחיקי לכת במערכת שמיצרת את הערך הכלכלי של מדינת ישראל. עם כל הכבוד לרצון לראות טייקון יורד מנכסיו - זה לא מה שהנחה את הוועדה". לדבריו, "הליכה לצעדים יותר דרסטיים היא בעייתית ביותר. אכן יש בעיות עם המוסדיים אך תזכרו שנפריד בין המוסדיים הגדולים

 

ח"כ שי חרמש (קדימה) שיבח בדיון את הוועדה ואמר כי "הדוח מעמיק ומפורט. נגעתם בקצות העצבים של קהילת העסקים בישראל שעד היום לא נגעו בהם. עם זאת הוועדה לא נגעה בריכוזיות התוך ענפית ובכך החסירה גורם משמעותי הפוגע בתחרותיות במשק". ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) ציינה כי "יש לחזק את הרגולציה על המוסדיים. אני לא מסכימה עם מי שחושב שהם חסידי אומות עולם. יש שמה מחסור ברגולציה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x