תקוע בדואר
אחרי 4.5 שנים ושלושה שימועים, משרד התקשורת עוד רחוק מהכרעה בעניין מרכזי החלוקה
מן הידועות היא שלמשרד התקשורת לא אצה הדרך לקבל החלטות. אך בעוד שהתהליכים החשופים יותר לציבור נוגעים בתחומים החמים יחסית של עולם הסלולר והתקשורת הקווית, המשרד משמש גם כרגולטור של תחום הדואר. גם שם מקפיד המשרד להתנהל כצב, ולא כצבי. ראו למשל את הסאגה הבלתי נגמרת של מרכזי החלוקה.
מחכים להכרעת משרד התקשורת מאז 2007
מרכז חלוקה הוא מתקן שבו משובצות תיבות דואר לשימוש תושבי האזור, במקרים שבהם מטעמי עלויות או נגישות אין ביכולת חברת הדואר להביא את דברי הדואר עד לתיבת הדואר הפרטית של הנמענים. מרכזים אלו נבנים ומתוחזקים בידי חברת דואר ישראל הממשלתית, ובנויים כך שרק נציגי דואר ישראל ובעלי התיבה יכולים לפתוח את התיבות ולהכניס או לאסוף את דברי הדואר.
לפני כמה שנים נפתח לתחרות תחום הדואר הכמותי, כלומר אותם מכתבים בתפוצה רחבה המתאפיינים בנקודת איסוף אחידה ונקודות שילוח רבות. שמונה חברות מתחרות כיום בדואר ישראל בתחום הדואר הכמותי, והחברה הגדולה בתחום היא חברת מסר. באמצע העשור הקודם, כשביקשו החברות גישה למרכזי החלוקה, סירב דואר ישראל לאפשר אותה. חברת הדואר טענה כי מלבד החשש שהמתקנים יינזקו אם כל חברה החפצה בכך תשתמש בהם, יש לפצות אותה על השימוש בתשתיתה.
הוויכוח בין הצדדים הגיע להכרעת משרד התקשורת כבר ב־2007, ובספטמבר אותה שנה פרסם המשרד מסמך שימוע, כלומר הציע פתרון ופנה לקבלת תגובות מהשוק. המשרד הציע כי דואר ישראל יאפשר לחברות המתחרות גישה למרכזי החלוקה, אך בתמורה יוכל לגבות 12 אגורות עבור כל מכתב שחברה אחרת תניח במרכז. בתגובה לאותו מסמך הציע דואר ישראל שהוא יאסוף מהחברות המתחרות את פריטי הדואר בכניסה למתקן או במיקום אחר שייקבע ביניהן, ויחלק בעצמו את דברי הדואר לתיבות. במקום לקבל החלטה, פרסם ב־2008 משרד התקשורת מסמך שימוע נוסף שבו העלה את הצעת חברת הדואר וביקש את תגובת החברות האחרות.
השימועים התיישנו? המשרד יקיים שימוע נוסף
מאז? דממה. והנה, לפני שבועיים, פרסם המשרד שימוע נוסף. עקב הזמן שחלף מהשימועים הקודמים, מסביר המשרד, והעובדה שטרם קיבל החלטה, יש צורך לקבל שוב את עמדת החברות. כעת מציע המשרד כי ייקבע תעריף זמני בסך 20 אגורות, והתעריף הסופי ייקבע עד שנה לאחר מכן. באשר למודל החלוקה - המשרד עדיין לא החליט.
בחודשים האחרונים מנהל דואר ישראל משא ומתן עם מסר במטרה להגיע לתעריף מוסכם על הגישה לאותם מרכזי חלוקה. המשא ומתן עלול להיות מוקפא כעת בעקבות השימוע, אם מסר תאמין כי החלטת משרד התקשורת תניב תעריף טוב יותר משהיתה משיגה במשא ומתן. 4.5 שנים חלפו מאז שהחליט משרד התקשורת להתערב בנושא, והוא עדיין אינו מסוגל להגיע לכדי החלטה, ולמעשה אף דוחה בפעולותיו הגעה להסכמה בין הצדדים.