בג"ץ ביטל את חוק טל: לא חוקתי, יפוג באוגוסט
ברוב של 6 שופטים מול 3 קיבל בג"ץ את העתירות נגד חוק טל. השופטים קבעו כי תוקף החוק המעניק לבחורי ישיבה פטור מגיוס לצה"ל לא יוארך, והוא יפוג באוגוסט השנה. ביניש: "החוק פוגע בזכות לשוויון כחלק מהזכות לכבוד האדם ואינו חוקתי"
נשיאת העליון הפורשת הצביעה נגד דעתו של נשיא העליון הנכנס, ו"חוק טל " לא יוארך במתכונתו הנוכחית ותוקפו יפוג באוגוסט השנה. שופטי בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ קיבלו הערב (יום ג') ברוב דעות את העתירות נגד חוק טל, הנותן פטור משירות צבאי לתלמידי ישיבה. עם הפוסקים בעד הפסקת
נשיאת העליון ביניש קבעה כי החוק אינו חוקתי ולכן יש לבטלו: "אקדים את המאוחר ואציין כבר בפתח הדברים כי לגישתי חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם, התשס"ב-2002 (להלן: חוק דחיית השירות או החוק) - שנמצא בעבר כי הוא פוגע בזכות לשוויון כחלק מן הזכות לכבוד האדם - אינו מקיים את תנאי המידתיות שבפסקת ההגבלה, ולפיכך אינו חוקתי".
עם מחנה הרוב נמנו מלבד ביניש גם השופטים נאור, רובינשטיין, חיות, מלצר והנדלר. עם מחנה המיעוט נמנו מלבד גרוניס גם המשנה לנשיאת העליון אליעזר ריבלין והשופטת עדנה ארבל. ריבלין וארבל סברו כי יש להותיר את העתירות תלויות ועומדות, תוך קבלת הודעות מעדכנות באשר ליישום העתידי של החוק, ואילו גרוניס סבר כי יש לדחות את העתירות.
מסקנת שופטי הרוב הייתה כי המדינה נכשלה ביישום החוק. הכישלון הזה, ציינה הנשיאה ביניש, הוא תוצאה של ההסדרים שנקבעו בחוק: האפשרות לדחות את השירות הצבאי או האזרחי עד לשלב שבו רוב דחויי השירות הם בעלי משפחות, בשל העובדה שאין כל אמות מידה לביצועו, ושמרחב הבחירה שהותיר לבחורי הישיבה נרחב.
מי שהגישו את העתירה נגד החוק הם: עו"ד ורס"ן בדימוס יהודה רסלר, התנועה למען איכות השלטון בישראל, עו"ד איתי בן חורין, עו"ד אברהם פורז, עו"ד אילן שלגי, ח"ץ - מפלגה חילונית ציונית, ח"כ רן כהן, ח"כ יוסף ביילין, ח"כ חיים אורון, ח"כ אבשלום וילן ומזכ"ל מפלגת מר"צ-יחד ירון שור.
"חוק טל" עבר בכנסת ביולי 2002 וקיבע את המשך מתן פטור מגיוס לצה"ל לתלמידי ישיבה. החוק קבע כי בגיל 22 יוכל תלמיד הישיבה לבחור אם להמשיך ללמוד או לעבור למסגרת של שירות מקוצר בצה"ל ומשם יציאה לשוק העבודה. חמש שנים לאחר מכן הוארך בחמש שנים נוספות. בעקבות כך הוגשו לבג"ץ חמש עתירות, ולפיהן החוק פוגע באופן בלתי מידתי בעיקרון השוויון, כשהוא מקנה פטור משירות למניין הולך וגדל של אברכים.
לפני שלוש שנים הביעו השופטים שדנו בעתירות מסר תקיף נגד יישום החוק, אולם דחו את ההכרעה עד עתה. הם החליטו לתת למוסדות המדינה הזדמנות להשתפר: "הגענו לכלל מסקנה כי טרם שנקבע עמדה סופית באשר לחוקתיותו של חוק דחיית השירות ובאשר להארכת תוקפו למשך חמש שנים נוספות, יש לאפשר למנגנונים המיועדים ליישומו - שאך זה מקרוב קרמו עור וגידים והחלו לפעול - להוכיח את יעילותם או אי-יעילותם במבחן התוצאה למשך פרק זמן קצוב נוסף".
השופטת אסתר חיות ציינה אז, כי מאז הפסיקה הקודמת של בג"ץ ב-2006 "נראה כי לא אצה הדרך לגורמים המופקדים על כך ברשות המבצעת וגרירת הרגליים נמשכת". עם זאת כתבה כי "לאחרונה ביצעה הממשלה שורה של מהלכים לקידום הטיפול בנושא, ובראשם הקמתה והפעלתה של מינהלת שירות אזרחי-לאומי במשרד ראש הממשלה".