הברדק שמאחורי חשבון הסלולר
ברקע הבשורות הצרכניות מסתתר פלונטר של החלטות שעוד יחזור אל הרגולטור כמו בומרנג
שני נושאים כואבים לצרכן הסלולר הישראלי נפתרו לכאורה בשנתיים האחרונות: האחד הוא קנסות היציאה, שמנעו מהלקוחות לעבור בין החברות באופן חופשי, והשני הוא סיבוך תוכניות התקשורת, שהקשה על הצרכנים להשוות תנאים בין החברות. בדרך לפתרון שני נושאים אלה, הצליח המחוקק הישראלי ליצור מאחורי הקלעים פלונטר שרודף את העוסקים בו עד היום, וימשיך לרדוף אותם בעתיד.
קרוב ל־20 דיונים קיימה ועדת הכלכלה בשנה וחצי האחרונות בנושא התיקונים לחוק התקשורת, העוסקים בהפחתת קנסות היציאה או בביטולם. מי שנכח בדיונים, גילה שהדבר היחיד הברור בהם הוא הבלגן.
למה קנס מרבי של 8% דווקא?
נציגי משרד התקשורת, למשל, לא הצליחו להסביר כיצד קבעו כי הקנס המרבי שיורשו החברות לגבות יעמוד על מכפלה של מספר החודשים שנותרו להתחייבות הלקוח ו־10% מסכום החשבון החודשי, ולא 5% או 15%, למשל. באחד הדיונים הציע ח"כ כרמל שאמה־הכהן, אז חבר הוועדה וכיום היו"ר שלה, כי הקנס המרבי יעמוד על מכפלה של 8% - ולא הציע כל תימוכין כלכליים או משפטיים. ההצעה אושרה באותה ישיבה.
בישיבות האחרונות גם נחשף כי במשרד התקשורת לא בטוחים מיהו "הלקוח" - האם הוא בעל המכשיר או שמא החברה המעסיקה אותו? האם הלקוח הוא בן הקיבוץ, או שמא מזכירות הקיבוץ המוגדרת כלקוח עסקי? הנושא הזה עוד יחזור לקדמת הבמה כאשר יימדד נתח השוק של מירס וגולן טלקום כדי לקבוע את היקף הערבויות שיקבלו בחזרה.
גם ביטולם המוחלט של קנסות היציאה בסלולר, התיקון שאישרה הוועדה השבוע ועדיין כפוף לאישור הכנסת, צפוי לבלבל את הלקוחות. כך למשל, לקוח סלולר שהתחבר לחברה ב־31 באוקטובר 2011 וינסה להתנתק ממנה החל מ־1 באפריל השנה, יגלה כי החברה יכולה לגבות ממנו קנס, אולם לקוח שהתחבר ב־1 בנובמבר 2011 יהיה פטור ממנו.
הגדרה בסעיף אחד מסויגת בשלושה אחרים
השינויים הרבים שעבר חוק התקשורת בשנתיים האחרונות הפכו את העיסוק בו למורכב ומבלבל: סעיף אחד מכריז על איסור שהגדרתו מופיעה בסעיף שני, אך ארבעה סעיפים לאחר מכן מתברר כי מאותו איסור מוחרגת חברה בעלת רישיון מסוים שתואר בסעיף אחר.
מתי השינויים ייכנסו לתוקפם? בתאריך מסוים ייכנס לתוקפו סעיף המתייחס למנויים קיימים שחתמו על חוזה לפני שנכנס לתוקף סעיף אחר, אך שלושה חודשים לאחר מכן יוחרגו מהסעיף מנויים שלא ביצעו פעולה המתוארת בסעיף אחר, ולפיכך נדרשים לשלם קנס המתואר בסעיף אחר לגמרי. כך הלקוחות, המשפטנים במשרד התקשורת וגם חברות התקשורת מוצאים את עצמם שותפים למשחק סולמות וחבלים מייאש במיוחד.
השינויים שעבר חוק התקשורת בשנתיים האחרונות הפכו אותו למשחק סולמות וחבלים מייאש במיוחד. המחוקק הצליח ליצור פלונטר שרודף את העוסקים בו עד היום וימשיך לרדוף אותם בעתיד