$
קריירה

10 שאלות שאסור לשאול אתכם בראיון עבודה

מועמדים לעבודה נוטים לענות על כל שאלה שעולה במהלך הראיון - אבל יש פרטים שלמעסיקים אסור, לפי החוק, לנסות ולהוציא מהם

מעין מנלה 21:5307.04.12
ראיון עבודה הוא סיטואציה בה ידו של המעביד היא בדרך כלל על העליונה. אתם, בתור מועמדים לעבודה, תענו כנראה כמעט על כל שאלה שהמעסיק יירה לכיוונכם גם אם לדעתכם היא לא רלוונטית. אבל יש שאלות שלמעסיקים פשוט אסור לשאול, גם אם הם מסווים אותן באמצעות שאלות עקיפות. 10 שאלות שנפוצות בראיונות עבודה ושאסור למעסיקים לשאול:

 

1. האם יש לך עבר פלילי?

אמנם אין איסור בחוק על שאלות שנוגעות לעבר הפלילי של מועמד לעבודה, אבל קיים חוק שאוסר על מעסיקים לדרוש פרטים מהמרשם הפלילי במשטרת ישראל. למרות שאין איסור "נדמה כי על מעסיקים להימנע מהצגת שאלות הנוגעות לעברו הפלילי של המועמד לעבודה, שכן הדבר עלול להתפרש כניסיון לעקוף את האיסוף שקבוע בחוק המרשם הפלילי", אומר עו"ד אופיר פוזנר, שותף במשרד ש.הורוביץ.

 

במקרים מסויימים, בקבלה לעבודה במוסדות כגון בתי ספר, מעונות ובתי חולים מסוימים, יש איסור על קבל לעבודה של מבוגרים שהורשעו בעבירות מין בהיותם בגירים. לכן, אומר פוזנר "שאלה לעניין עברו הפלילי של המועמד בהקשר האמור הינה לגיטימית ועל המעסיק אף לקבל אישור ממשטרת ישראל כי אין מניעה להעסקת המועמד במשרה כזו".

 

אסור לשאול: את מתכננת ילדים בקרוב? אסור לשאול: את מתכננת ילדים בקרוב? צילום: shutterstock

 

2. האם אתה נשוי? יש לך ילדים?

 

בעיקרון אסור למעסיקים להפלות בין דורשי עבודה על רקע מעמדם האישי בהתאם לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה. "הצגת שאלות ביחס לאותם נושאים שהאפליה בגינם אסורה, דוגמת האם המועמד הינו נשוי או הורה לילדים עשויה לחשוף את המעסיק לטענות ותביעות בגין אפליה אסורה", אומר עו"ד פוזנר.

 

3. "מזל טוב, התחתנת! האם את מתכננת ילדים בקרוב?"

 

"שאלות על מצב משפחתי עלולות להיחשב כאפליה מחמת מעמד אישי, הריון, טיפולי פוריות או הורות, בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות, ועל כן הן אסורות", אומרת עו"ד מיכל שטיין שותפה במשרד ארנה לין ושות'. באופן ספציפי, לגבי הריון, מסבירה שטיין כי אישה לא חייבת לגלות למעביד על הריון עד החודש החמישי ולכן מעסיק לא רשאי לשאול בנושא זה בראיון עבודה.

 

4. מאיזה מוצא את? או הגרסה המעודנת - מהיכן ההורים שלך?

אסור לשאול שאלות לגבי מוצא אלא אם כן מדובר בעניין מהותי לתפקיד או המשרה. "חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיקים להפלות בין דורשי עבודה גם על יסוד ארץ מוצאם, בכל הקשור בקבלה לעבודה ובקביעת תנאי העבודה", אמר עו"ד פוזנר, לכן הצגת שאלות ביחס למוצא עושיה לחשוף את המעסיק לטענות ותביעות בגין הפליה אסורה. עם זאת, הסביר פוזנר, לא יראו כהפליה אסורה אבחנה המתחייבת מאופיים או מהותם של התפקיד או המשרה הרלוונטית.

 

5. האם עברית היא שפת האם שלך?

אסור למראיין לשאול שאלה כזאת מכיוון שהיא מכוונת לבירור ארץ המוצא או הלאום ולכן להיחשב כמפלה. למרות זאת אם לשאלה יש רלוונטיות וקשר ישיר לביצוע התפקיד, למשל לתפקיד של עורך ספרים בעברית, אז היא מותרת, אומרת עו"ד שטיין. בכל מקרה, היא מציינת, חובת ההוכחה שהשאלה לא נועדה להפלות, תחול על המעביד.  

 

מאיפה באו ההורים? מאיפה באו ההורים? צילום: רוני שיצר

 

6. האם אתה בריא? נוטל תרופות באופן קבוע?

"חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות קובע כי אין להפלות בין דורשי עבודה מחמת מוגבלותם ככל שהם כשירים לתפקיד או למשרה המוצעים", אומר עו"ד פוזנר. לכן, לדבריו שאלה לגבי מוגבלות לגבי לקות פיסית, נפשית או שכלית, אשר אינה מונעת מהמועמד למלא את התפקיד או המשרה המוצעים, עשויה להתפרש כהפליה על פי החוק. כך שמותר לשאול על מצב רפואי אם הוא רלוונטי ליכולת לבצע את העבודה.

 

לדוגמה מביאה עו"ד שטיין פסק דין בו חייב בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב את חברת בזק לשלם פיצוי בסך 40 אלף שקל לאדם שמועמדותו לעבודה נפסלה בגלל לקות שמיעה. במקרה זה בזק לא הוכיחה שביצוע התאמות שיאפשרו את קליטתו לעבודה היה בבחינת נטל כבד מידי בנסיבות העניין.

 

7. מתי יום ההולדת שלך? או בגירסה העקיפה - באיזו שנה סיימת תיכון?

שאלות אלו נועדו בעצם לברר את גיל המרואיין. "בהתאם לחוק שיוויון ההזדמנויות בעבודה ובהתאם לפסיקה הפליה מחמת גיל היא אסורה במישרין או בעקיפין", אומרת עו"ד שטיין. לדבריה שאלות לגבי גיל, גם אם הן עקיפות, הן אסורות כי הן עשויות להיחשב כמפלות. "אם תוגש תביעה בעילה של הפליה אסורה על ידי מועמד לעבודה שנשאל בראיון שאלות מסוג זה, על המעביד יהיה הנטל להוכיח שהוא לא הפלה", היא מסבירה.

 

מתי נולדת? מתי נולדת? צילום: shutterstock

 

8. האם אתה שומר שבת? וכשרות?

אסור למעסיק להפלות על בסיס דת ולכן גם אסור לשאול מועמד שאלות על אמונתו הדתית אלא אם כן השאלה נדרשת בשל מהות או אופי התפקיד. "סירוב לעסיק עובד מהטעם שאינו מוכן לעבוד בשבת לא רק שמהווה הפליה אסורה לפי חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה, אלא שעל פי חוק שעות עבודה ומנוחה נאסר על מעסיקים לסרב לקבל אדם לעבודה בשל כך שהוא הודיע שאינו מסכים לעבוד ביום המנוחה שבמצוות דתו", אומר עו"ד פוזנר. "על מעסיקים גם נאסר לפי אותו חוק לדרוש מעובד התחייבות לעבוד ביום המנוחה השבועי כתנאי לקבלה לעבודה".

 

9. מה הפרופיל הצבאי שלך?

לשאלה זו יש התייחסות ספציפית בחוק ולמעסיקים אסור לשאול אותה. "חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיקים, למעט גופי ביטחון, לדרוש ממועמד לעבודה את הפרופיל הצבאי שלו, או לעשות בו שימוש אם הגיע לידיעתו. על המעסיק גם נאסר לפגוע בדורש עבודה עקב סירובו למסור את הפרופיל הצבאי שלו", אומר עו"ד פוזנר.

 

10. באיזו תכיפות אתה נקרא למילואים?

לדברי עו"ד שטיין, "אין לשאול מועמד בראיון עבודה שאלות בנושא שירות מילואים, כגון באיזו תכיפות אתה נקרא למילואים או מה משך המילואים שאתה מבצע. שאלות כאלו עלולות להיחשב כהפליה ובמקרה שתוגש תביעה על המעמיד יהא הנטל להוכיח שהוא לא הפלה בקבלה לעבודה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x