המבקר: חשש לניגוד עניינים בעבודותיהם של מנהל איכילוב ומנהל שיבא
מנהל איכילוב גבי ברבש ומנהל שיבא זאב רוטשטיין מועסקים בחברות פרטיות, אך משרד הבריאות ועיריית תל אביב לא דואגים לוודא שאין ניגוד עניינים
עבודות מחוץ לתפקיד נפוצות בקרב מנהלי בתי החולים, אולם ברוב המקרים מדובר במשרות הוראה אקדמיות. במקרה של רוטשטיין וברבש מדובר בעבודות הנעשות גם בחברות פרטיות, אם כדירקטוריונים ואם כיועצים.
אין זו הפעם הראשונה שמבקר המדינה נדרש לסוגיה.בדו"ח שלו מ-2009 הוזכרה הבעייתיות של העבודות מחוץ לתפקיד של שני מנהלי בתי החולים. אולם, למרות הזמן שחלף נציבות שירות המדינה ומשרד הבריאות לא פרסמו כללים אחידים למנהלי בתי החולים הממשלתיים בנושא זה.
לגבי עיריית תל אביב, המחזיקה ב-50% מאיכילוב, קובע המבקר כי היא לא בדקה כהלכה אפשרות של ניגודי עניינים בין כהונתו של ברבש כדירקטור בחברות ביוטכנולוגיה לבין תפקידו כמנהל איכילוב.
פרופ' רוטשטיין דיווח למבקר המדינה כי עבד בחמש עבודות פרטיות בהיקף של כשמונה שעות בשבוע ובשכר של כ-20 אלף שקל לחודש. אמנם, כל העבודות בחברות הפרטיות נעשות באישור נציבות שירות המדינה, ובאחת מהן – ראש היחידה לגמלת ניידות – תחת פסיקה של בית הדין לעבודה, אולם מבקר המדינה מצא כי כאשר ביקש רוטשטיין לעבוד עבור ארבע החברות הוא לא פירט את מהות העבודה, את היקף השעות ועוד.
לגבי פרופ' ברבש כותב המבקר כי הוא עסק בשש עבודות נוספות מחוץ לתפקיד, מהן ארבע במסגרת עבודה פרטית. בשלוש מהן הוא מכהן כדירקטור – כלל תעשיות ביוטכנולוגיה וחברת המכשור הרפואי אלרון, שתיהן בבעלות נוחי דנקנר, ובחברת הביו-טכנולוגיה אופלון. בנוסף, במסגרת הפרקטיקה הפרטית שימש ברבש במשך שנים כיועץ לחברת קוקה קולה ישראל והיה גם יועץ של אלרון, וזאת ללא אישור מנציבות שירות המדינה. בטופס הבקשה של ברבש לקבל היתר לעבודה פרטית מנובמבר 2009 הוא הצהיר כי אין לו קשר להחלטות על רכש מוצרים של אותן חברות באיכילוב. עד 2007 היה ברבש גם דירקטור בחברת ההחזקות פיבי של צדיק בינו.
ממשרד הבריאות נמסר כי "נציב שירות המדינה הקים צוות לבחינת כללים לעבודות נוספות של רופאים ומנהלי בתי חולים בשירות המדינה. הוועדה החלה עבודתה בנושא ועלו נושאי עבודה פרטית של מנהלי בתי חולים, חשש מניגוד עניינים והיקף שעות עבודה פרטית. טופס אחד לבקשות לעבודה פרטית ידון במסגרת הוועדה המשותפת למשרד הבריאות ונציבות שירות המדינה".
מלשכתו של פרופ' ברבש נמסר: "כל העיסוקים הפרטיים של פרופ' ברבש אושרו על ידי גורמי עיריית תל אביב ועל פי בקשתו המיוחדת של פרופ' ברבש גם על ידי הוועדה המשותפת של העירייה ונציבות שרות המדינה. יש לציין כי חלק מהביקורת בדו"ח מקורה בחילוקי דעות בין עיריית תל אביב לאנשי המבקר על הנוהל התקין".
פרופ' רוטשטיין בחר לתקוף את המבקר, ואמר כי "לכאורה הייתי צריך להיות מרוצה מקביעת המבקר שאני עומד במגבלות התקשי"ר (תקנון שירות המדינה) הנציבותי מבחינת היקף ההעסקה הפרטית וההכנסה ממנה. ואולם אני חש
שגם בשלהי כהונתו מבקר המדינה עדיין מחפש כותרות, מסמן מטרה ויורה חיצים לעברה בהתעלם מהעובדות שהיו מונחות לנגד עיניו. כך, למשל, קובע המבקר שאני עובד בחמש עבודות, למרות שהוא יודע בוודאות ששתיים מתוכן הן לימוד סטודנטים באוניברסיטאות תל-אביב ובר-אילן. באמצעות הביקורת הלא מוצדקת שהוא מטיח בי פוגע המבקר בגורמי האסדרה – משרד הבריאות ונציבות שירות המדינה – אף שהוא ער לכך שאותם גורמים אף פעם לא הסתפקו בטפסים הסטנדרטיים-הסטטוטוריים, אלא התעקשו ואף קיבלו מכתבי הסבר נילווים ומפורטים".
מעיריית תל אביב נמסר: "כל בקשותיו של פרופ' ברבש לפרקטיקה פרטית ולעבודה נוספת הוגשו לוועדות המוסמכות, וטרם שאושרו הן נבדקו ונבחנו היטב על ידי העירייה ועל ידי הוועדה המשותפת. הוועדות המוסמכות מצאו כי במגבלות שפרופ' ברבש לקח על עצמו, לרבות הצהרותיו והתחייבויותיו, אין בעבודותיו הפרטיות כדי להעמידו במצב של ניגוד עניינים ו/או חשש לניגוד עניינים".