$
בארץ

בנק ישראל מאותת: תיתכן הפחתת ריבית כבר באמצע החודש הבא

בנק ישראל החליט להותיר את הריבית ליוני על כנה - 2.5%; עם זאת, מהודעת הבנק משתמע כי במידת הצורך לא יהסס לכנס את הוועדה המוניטרית גם שלא במועד הקבוע ולהחליט על הפחתה

אמנון אטד 17:3028.05.12

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי, ברמה של 2.5%. יוני יהיה החודש החמישי ברציפות שהריבית באותה רמה.

 

מאז חודש ספטמבר האחרון ביצע בנק ישראל שלוש הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 0.75%, אולם בארבעת החודשים האחרונים הוא השאיר אותה ללא שינוי. לאחרונה העריכה חטיבת המחקר של בנק ישראל כי הריבית שעליה מכריז הבנק צפויה להישאר ברמתה הנוכחית במהלך השנה הקרובה, וכי היא תסתכם ב- 2.5% גם ברבעון הראשון של שנת 2013.

 

 

 

אולם את החדשות המסעירות יותר בנושא הריבית שמר בנק ישראל לסוף ההודעה שפרסם. בלשונו הנקייה, ניסח הבנק את החדשות המעניינות באמת במילים הבאות: "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשקים הישראלי והעולמי ובשווקים הפיננסיים, ובפרט נוכח האי ודאות הגוברת במשק העולמי, וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו".

 

מה שמסתתר מאחורי משפט מורכב זה הוא בעצם המסר הבא שמשגר בנק ישראל לפעילים בשוק ההון ובמשק: חשבתם שנרדמנו בשמירה, והורדנו את האצבע מההדק? טעיתם בגדול, אנחנו ממש לא. בנק ישראל עוקב כל הזמן אחרי מה שקורה במשבר החובות באירופה, והוא מוטרד מאוד מההשפעה השלילית שעלולה להיות לו על המשק הישראלי. לכן, במקרה של הרעה משמעותית במצב, נניח יציאה של יוון מגוש היורו, לא יהסס בנק ישראל לכנס את הוועדה המוניטרית גם שלא במועד הקבוע ולהחליט על הפחתת הריבית. במקרה של הידרדרות מהירה של המצב בגוש היורו, תיתכן הפחתת ריבית כבר באמצע החודש הבא. כזכור, בנק ישראל נהג בדרך דומה, ואפילו כמה פעמים, במהלך המשבר הגלובלי האחרון.

 

החלטה ידועה מראש

 

בדומה לחודש שעבר, גם הפעם ההחלטה של בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי מאזנת למעשה בין הגורמים השונים שתומכים לאחרונה גם בהפחתה מתונה של הריבית וגם בהעלאתה בשיעור קל.

 

הגורמים העיקריים שתומכים בהפחתה נוספת של הריבית הם נתוני הצמיחה החדשים, שמקבעים את ההערכה להתמתנות קצב התרחבות המשק, והחששות המחודשים מהתגברות המשבר בגוש היורו. בהעלאת הריבית תומכת הפעם ההתחזקות הניכרת שנרשמה בחודש האחרון בשער הדולר, שעלולה להגביר את האינפלציה כתוצאה מעלייה במחירי היבוא. 

 

 

 

בהודעת הריבית ציין בנק ישראל גם כי מחירי הדירות, שאינם נכללים במדד המחירים, עלו בחודשים פברואר-מרץ ב- 0.3%, בהמשך לעלייה של 0.1% בחודשים ינואר-פברואר. יחד עם זאת, ב- 12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות בשיעור מצטבר של 2.2%, הנמוך משיעור התייקרותן השנתי בחודש הקודם (2.8%). להערכת הבנק, הצעדים שבהם נקטו האוצר ובנק ישראל, יחד עם מאמצי שיווק הקרקעות מצד משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל, צפויים להמשיך ולמתן את העליות במחירי הדיור.  

  

תגובות

 

אברהם נובוגרוצקי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים אמר בתגובה להחלטת הריבית כי "על רקע העלייה ברמת האי ודאות בכלכלה העולמית, הפגיעה בהיקפי הייצוא ומחנק האשראי המתרחב, נדרשת הוועדה המוניטארית המייעצת של בנק ישראל לנקוט במדיניות שקולה ואחראית. הורדת הריבית בתקופה זו, תביא לצמצום פערי הריביות בין ישראל לשותפות הסחר המרכזיות שלה ובכך תוכל לסייע למגזר העסקי בחיזוק כושר התחרות של הייצוא הישראלי, תוך סיוע בהתמודדות עם נטל עלויות המימון הגובר".

 

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, מאוכזב מהחלטת הוועדה המוניטרית: "השתהות בנק ישראל בהורדת שיעור הריבית החודש מיותרת ומקשה בעיקר על העסקים הקטנים הכורעים תחת נטל עלויות האשראי". לעומתו כותב נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, כי "אנו נמצאים בתקופת שלא רצוי לעשות בה שינויים ברמות הריבית".

 

בכלל פיננסים מעריכים כי בנק ישראל יוריד את ריבית יולי או אוגוסט. עוד כותבים בכלל פיננסים כי "הירידות האחרונות בשוק המניות מדאיגות להערכתנו את בנק ישראל והוא ציין בהחלטת הריבית כי ייתן לשוק הנכסים חשיבות בהחלטות הריבית הבאות".

 

מפסגות נמסר כי "להערכתנו, במידה שלא יחול שינוי לטובה באירופה עד ההחלטה הבאה, הסבירות שבנק ישראל יוריד את הריבית בחודש הבא גבוהה מ-50%".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x