האם לגברים כואב פחות?
למי יש סף כאב גבוה יותר, לגברים או לנשים? האם הנטייה הגברית לומר "זה כלום" היא רק ציווי חברתי?
פרופסור יקר, למי יש סף כאב גבוה יותר, לגברים או לנשים? האם הנטייה הגברית לומר "זה כלום" היא רק ציווי חברתי?
מעוז
מעוז היקר,
חוויית הכאב היא שאלה שהעסיקה אותי מאז שנפצעתי בגיל צעיר, והתווכחתי עם האחיות בבית החולים על השאלה איך אסבול פחות: אם יתלשו לי את כל התחבושות בבת אחת או אם יסירו לאט, לאורך שעות. כאב גם היה אחד הדברים הראשונים שחקרתי, ובספרי "לא רציונלי אבל לא נורא" סקרתי בקצרה ויכוח שניהלתי בדיוק על זה עם מי שהיתה הפרופסורית שלי, אינה וינר.
וינר טענה שלנשים יש סף כאב גבוה יותר, ונימקה את זה בכך שהוא נחוץ להן כדי לשרוד לידות. היא לא התרשמה כשסיפרתי לה שבמחלקת כוויות פגשתי אשה שסיפרה לי שהכווייה שלה כאבה לה הרבה יותר מהלידה. אז החלטתי לערוך ניסוי קטן: ביקשתי מכל מי שחלפו על פני הקיוביקל שלי, במשרד שבו עבדתי כעוזר מחקר, להכניס יד למים חמים ולהחזיק אותה שם עד שהכאב יהפוך לבלתי נסבל. רשמתי את מינם ואת הזמנים, והגשתי בהתרגשות לפרופ' וינר את הממצאים, שלפיהם הגברים החזיקו את היד במים יותר זמן. וינר טענה שכל מה שהוכחתי הוא שגברים טיפשים יותר, כי למה שמישהו יסבול רק בשביל הניסוי הקנטרני שלי? והאמת, מאז לא חזרתי לבדוק את הבדלי סף הכאב בין המינים.
לא מזמן חוקרים באוניברסיטת סטנפורד סקרו את דיווחי הכאב של מטופלים ב־11 אלף תיקים רפואיים בשנים 2010–2007, שבהם רופאים ביקשו ממטופלים לדרג את הכאב שחשו בסולם בין 0 ל־10. החוקרים גילו שבמכאובים זהים, מכאב צוואר עד דלקת בכבד, נשים דיווחו על דרגות כאב הגבוהות בממוצע ב־20%. כן, דירוג רמת כאב הוא דבר סובייקטיבי מאוד, אבל בעיניי המספר הגדול של המקרים שנבדקו מפצה על הבדלים חברתיים ואישיים.
אז זו כנראה התשובה הטובה ביותר שיש כרגע. ואני, אף על פי שלעולם לא אומר למרצה שלי "אמרתי לך", מקווה שפרופ' וינר תיתקל במחקר הזה מתישהו.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il