פרסום ראשון: הרפתנים יפסידו? מבוי סתום במו"מ על מסקנות ועדת החלב
בפגישה שנערכה היום במשרד ראש הממשלה לא הושגה הסכמה ומסתמן כי המלצות ועדת החלב שלהן מתנגדים הרפתנים בתוקף, יובאו לאישור הממשלה בעוד שבועיים
הרפתנים יפסידו? אם תוך שבוע לא יגיעו הגורמים הממשלתיים להסכמות סביב שינוי מסקנות ועדת החלב הן יועלו בצורתן המקורית לאישור הממשלה בעוד כשבועיים. כפי שנחשף ב"כלכליסט" היום (ד') נערכה בלשכת מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר פגישה מכרעת בנושא מסקנות ועדת החלב שנועדו להוזיל את מוצרי החלב. הפגישה נועדה להכריע אחת ולתמיד באיזו מתכונת יקודמו המסקנות לאחר שבפעם האחרונה שעלו המסקנות לשולחן הממשלה, הן נתקלו בלובי חזק מצד הרפתנים והחקלאים, וירדו מסדר היום.
בפגישה השתתפו שר התמ"ת שלום שמחון, שרת החקלאות אורית נוקד, ראש אגף תקציבים גל הרשקוביץ, מנהל רשות המסים דורון ארבלי וגורמים מקצועיים ממשלתיים נוספים.
כבר לפני כשנה פרסמה הוועדה בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי את מסקנותיה שכללו בין היתר את הפחתת מחיר המטרה (מחיר שמשולם לרפתן בעבור ליטר חלב גולמי ועומד היום על 2.09 אגורות) ב-30 אגורות, סובסידיות לרפתנים הקטנים, הגדלת הייבוא והפחתת מכסים ועידוד הקמת מחלבות חדשות. מבקרי הוועדה טענו כי ההמלצות פוגעות בעיקר ברפתנים, שהם החוליה החלשה, ולא מטפלת ברשתות השיווק ובמחלבות.
לוקר ניסה לפשר בין העמדות הסותרות של המשרדים, בעיקר סביב סוגית מחיר המטרה - סלע המחלוקת בין הגורמים השונים. במשרד החקלאות שהוביל את ההתנגדות למסקנות יחד עם הרפתנים בסיבוב הקודם שואפים לכך ש"מה שהיה זה מה שיהיה", כלומר שאין צורך בהפחתת מחיר המטרה שכן הדבר לא ישפיע על המחיר הצרכן. לדבריהם, הסיבה למחירים הגבוהים נעוצה ברשתות, במחלבות (תנובה, טרה ושטראוס), ובפערי התיווך.
בתמ"ת ניסו לשכנע את לוקר לקצץ ב-30 אגורות את מחיר המטרה במתווה של שלוש שנים. באוצר מנגד מאמינים שניתן להגיע להסדר לפיו יופחת מחיר המטרה ב-18 אגורות בלבד ולאורך שמונה שנים. התפיסה באוצר היא שההפחתה לא תוריד את המחיר לצרכן אך יחד עם הסרת מכסים תפתח את המשק המתוכנן כיום לתחרות. באוצר למעשה רואים את עיקר החשיבות במסקנות בכך שהן מקדמות רפורמה. החקלאים מסכימים להפחתה של 8 אגורות ב-8 שנים, כלומר אגורה בשנה. כמו כן הם מציעים כי מדי שנה תיבחן מחדש ההשפעה של השינוי במחיר המטרה.
בפגישה כאמור הצדדים לא הצליחו להגיע למתווה משותף ולהיענות לדרישות שרת החקלאות שלא לפגוע ברפתנים. לוקר העניק לצדדים פרק זמן בן שבוע ללבן הסכמות.
"מלחמת חורמה"
אולם, גם אם לוקר יעלה את המסקנות לשולחן הממשלה ללא ברכתה של נוקד כלל לא בטוח שנבחרי הציבור יצביעו בעדן. יו"ר הלובי החקלאי בכנסת, שי חרמש (קדימה) שכעת חבר בקואליציה הבטיח בשיחה עם "כלכליסט" "מלחמת חורמה" נגד ההחלטה לקדם את המסקנות מחדש.
"ממשלת ישראל תמצא עצמה מול לובי חקלאי לוחמני על כל ניסיון לקעקע את חוק החלב הקודם שהממשלה בעצמה חוקקה לפני שנה ו-4 חודשים. השנה שחלפה הוכיחה לכל אולם קודם כל למר שרון קדמי שיוקר המחיה בישראל נתון בנקודה אחת בלבד - בריכוזיות ברמה הקמונעאית. לראיה - בעקבות מחאת הקיץ האחרון ירדו מוצרי החלב על פי הלמ"ס ב-4%, חיסכון של 400 מיליון שקל בעלויות המזון לצרכן".
לדברי חרמש "הניסיון לפגוע בחקלאים ולחשוף אותם לייבוא מחו"ל שכל רווחיו ייפול לידי יבואנים וסוחרים לא יעבור לסדר היום". חרמש זימן דיון בכנסת בנושא "בטרם יתקבלו החלטות שאת נזקן אחריתו מי ישורנו", ואמר כי "נכונות החקלאים להתייעל מדי שנה בשני אחוז היא מעמסה קשה. העמסה נוספת על גב הפרה תביא לקריסתה ולקריסת הענף והמהלך אף יפגע בביטחון התזונתי של ישראל".