פישר: "התוכנית של נתניהו להעלות בשנה הבאה את הגירעון - אינה סבירה"
עם זאת העריך נגיד בנק ישראל כי קיימת אפשרות שבתוך שנה-שנתיים יתרחש משבר כלכלי עולמי חמור יותר מזה של 2009-2008. הזהיר כי אם הממשלה תנקוט במדיניות תקציבית מרחיבה, בנק ישראל יהיה חייב להעלות את הריבית
"התפרקות אפשרית של גוש היורו תגרום למשבר פיננסי, שיגרור מצידו מיתון עולמי. ההסתברות שלי היא פחות מ- 50% שזה יקרה". כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר בכנס קיסריה של המכון הישראלי לדמוקרטיה.
עם זאת העריך פישר כי קיימת אפשרות שבתוך שנה-שנתיים יתרחש משבר כלכלי עולמי חמור יותר מזה שהיה לנו בשנים 2009-2008. "המשק הישראלי קטן ופתוח ולכן אנחנו מאוד תלויים במה שקורה במשק העולמי. כמעט בכל העולם יש כעת האטה בצמיחה", הזהיר פישר.
"יש לנו גירעון מבני, שיסתכם השנה בכ- 3.5%-4% מהתוצר, ואנחנו צריכים לטפל בזה", אמר הנגיד, "בשנת
התקציב הבאה יהיה על הממשלה לנקוט בפעולה אמיצה כדי לעמוד במסגרת התקציב, דבר שיחייב קיצוצים דרמטיים כדי להקטין את שיעור הגידול בהוצאותיה בכ-5%".
בהמשך דבריו, הזהיר פישר כי אם הממשלה תנקוט במדיניות תקציבית מרחיבה, בנק ישראל יהיה חייב להעלות את הריבית, כדי לשמור על יציבות המחירים במשק.
התוכנית של ראש הממשלה ושל שר האוצר להעלות בשנה הבאה את הגירעון ל- 3% מהתוצר אינה סבירה, הזהיר פישר. "מדברים על 3% כאילו שנגיע לשם, אבל אני לא בטוח שנגיע לשם, וזה יכול לגרום לנו בעיה. צריך לקבוע לשנה הבאה יעד גירעון של 2.5%, ולקבוע יעד גירעון של פחות מ- 3% למשך שלוש השנים הבאות, כדי שאפשר יהיה לסמוך על מדיניותה הכלכלית של הממשלה. איתנות המשק לא פחות חשובה מהאיתנות הצבאית".
בנושא המלצות ועדת זקן שיפורסמו בקרוב, אמר פישר כי על הבנקים להאזין ללקוחות שלהם, להתחרות בינם לבין עצמם ולספק ללקוחותיהם שירותים סבירים. "אם זה לא יקרה, הוא הזהיר, ההנחיות הרגולטוריות ישונו באופן רציני".
על הטענות למחנק אשראי במשק, אמר נגיד בנק ישראל כי מי שמתלונן על מחנק אשראי הן החברות הקטנות והבינוניות.