פרסום ראשון - המכרז על נמל אילת מתפרק: שמלצר ומימן לא הגישו ערבות
גם פפו ספנות לא ניגשה למכרז - מה שמותיר את כיל כמתמודדת היחידה בו. אתמול פנה מימן למשרד האוצר וטען שמחיר המינימום שהמדינה דורשת עבור הפרטת פעילות הנמל אינו הגיוני
המכרז הגדול להפרטת נמל אילת מתפרק - מתוך ארבע החברות שהיו אמורות להגיש היום למדינה ערבות לרכישת פעילות הנמל, רק כיל, שבשליטת החברה לישראל, עשתה זאת.
יוסי מימן, שמתמודד באמצעות גדות כימיקלים, ושלמה שמלצר, שמתמודד עם שותפות שלומי פוגל באמצעות גולדבונד, לא הגישו ערבות ולכן בפועל פרשו מהמכרז. מוקדם יותר פורסם שגם פפו ספנות לא ניגשה למכרז.
ברשות החברות הממשלתיות, שמנהלת את המכרז, קיבלו את פרישת שלושת המתמודדים בתדהמה. המכרז להפרטת פעילות נמל אילת התנהל על מי מנוחות עד לפני כעשרה ימים, אז הודיעה גולדבונד לרשות החברות שמחיר המינימום שנקבע במכרז, 100 מיליון שקל, "אינו הגיוני". אתמול (ד') העבירה גדות מכליות הצהרה דומה.
ביום ראשון ינסו במשרד האוצר למצוא פתרון לבעיה. מקורב לנושא אמר שלא מדובר במכרז רגיל שמתנהל על פי חוק חובת המכרזים, כך שתיאורטית, אם יבוא אחד הגופים ביום ראשון ויגיש ערבות, הנושא "ייבחן ולא יידחה על הסף", אף שהסבירות שזה יקרה נמוכה עד אפסית.
על פי המסתמן, רשות החברות תמצא פתרון זמני בדמות דחיית המכרז לתקופה של 30 עד 45 יום; זאת, בנימוק שלפי חוות דעת משפטית שהגיעה לידיה, יש לפצות את עובדי הנמל בעבור הפרטת הפעילות - ולכן יש להיערך לכך עם כוח אדם מתאים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט"
, המדינה תדרוש לפחות 150 מיליון שקל עבור העברת הפעילות בנמל לידיים פרטיות ולתקופה של 15 שנה. מחיר המינימום שקבעה המדינה נועד לשרת שתי מטרות – הראשונה היא שהמדינה לא תמכור את נכסיה במחיר נמוך מדי; והשנייה - להגיע למחיר המשוער שנקבע לקראת המכרז.
נמל אילת סיים את 2011 ברווח של 17.2 מיליון שקל, עלייה של כ-9% לעומת 2010. עם זאת הכנסות החברה הסתכמו ב־115.7 מיליון שקל, ירידה של כ־5.5% לעומת 2010, שמיוחסת לרפורמה בתעריפי הנמלים. במאי האחרון חשפה המדינה כי ברציף הראשי התגלה "נזק מהותי" - והיא שריינה 40 מיליון שקל לשיפוצו. על פי הערכות בענף הספנות, פעילות נמל אילת שווה לא יותר מ-60 מיליון שקל.