ניסיון שני להעביר את חוק הפיקוח על מעונות יום
משרד התמ"ת פרסם את הצעת החוק, שלפיה תוך שבע שנים כל מעון יום יחויב ברישיון. המעונות יידרשו לעמוד בסטנדרטים בטיחותיים, תברואתיים ואף חינוכיים. הממשלה תקצה לכך כמיליארד שקל, אך כמה ישלמו ההורים?
משרד התמ"ת פרסם אתמול את תזכיר חוק רישוי מעונות היום בישראל. לפי התזכיר, כל מעון שפועל לפחות 25 שעות בשבוע ובו שוהים לפחות שבעה פעוטות שטרם מלאו להם שלוש שנים יצטרך להיכנס תחת פיקוח התמ"ת. כיום רק 1,600 מעונות נמצאים תחת פיקוח משרד התמ"ת, בעוד 15 אלף מעונות נדרשים רק להיתר בנייה מהעירייה. לפי תזכיר החוק, מנהל האגף למעונות יום ומשפחתונים ממשרד התמ"ת יהיה אחראי למתן רישיונות להפעלת מעונות יום, חידושם וביטולם. כמו כן, הממונה יפקח על פעילותיהם של מעונות היום.
ח"כ זבולון אורלב יזם בעבר חוק דומה שעבר בקריאה ראשונה בכנסת אך נתקע לפני כחצי שנה בדיוני הוועדה למען זכויות הילד בגלל התנגדויות חברי כנסת לתקציב ליישומו. גני הילדים הפרטים איימו אז בהעלאת התעריפים שלהם בכ־40%, מ־2,500 שקל בחודש בממוצע ל־3,500 שקל. עתה, כדי למנוע את גלגול העלויות על ההורים, החליטה הממשלה כי עם אישור החוק יוקצו 700 מיליון שקל בפריסה רב־שנתית להתאמות שיידרשו מהמעונות שיצטרפו למערכת הפיקוח או למעונות קיימים שיידרשו לשפר את תנאיהם כדי לעמוד בדרישת החוק. בנוסף, יוקצו 355 מיליון שקל בפריסה רב־שנתית לצורך התאמת מערך הפיקוח.
לא ניתן יהיה להפעיל מעון בישראל ללא רישיון
לפי תזכיר החוק שפורסם, תוך שבע שנים מיום תחולת החוק לא ניתן יהיה להפעיל מעון בישראל ללא רישיון הפעלה ממשרד התמ"ת. אם אדם הוא בעלי רשת של גנים, יהיה עליו להגיש בקשה נפרדת לקבלת רישיון הפעלה לכל מעון ברשת. תחילה יפוקחו מעונות היום שבהם שוהים 40 פעוטות.
שר התמ"ת הוא שיקבע את התנאים הפיזיים המינמליים הדרושים בכל מעון תוך התייעצות עם שרי הבריאות וביטחון הפנים. בין התנאים שייקבעו: היחס בין גודל המעון למספר הפעוטות שבו, היחס בין מספר הפעוטות למספר אנשי הצוות, תנאים בטיחותיים ותנאים סביבתיים, תנאים תברואתיים ותזונתיים וכן תנאים לעניין אבטחת המעון. התוכנית החינוכית תיקבע בהתייעצות עם שר החינוך, ובמקרה של פעוטות בסיכון עם שר הרווחה.
הרישיון יינתן למשך שנה, ולאחר מכן יוכל הממונה על המעונות מטעם משרד התמ"ת לחדש את הרישיון מראש לשנתיים או לחמש שנים. הממונה על המעונות יהיה רשאי לסרב לתת רישיון למנהל מעון יום שהורשע בעבירה או שעומד נגדו כתב אישום או שהוא מצוי בהליכים פליליים במסגרת עבירה שיכולה לפי הממונה לפגוע בטובת הפעוטות. משרד התמ"ת יוכל להפסיק את העסקתו של עובד במעון כולל מחנך במידה שהורשע או שעומדים נגדו הליכים פליליים או שהממונה מצא שיש בהתנהגותו השפעה מזיקה על פעוטות.
כדי שהמידע על המעונות יהיה חשוף לציבור, הממונה ינהל מרשם של מעונות היום שרישיונם בוטל, לא חודש או פקע. כמו כן, כל התראה מטעם משרד התמ"ת תוכל להיות מפורסמת באינטרנט והממונה יוכל לחייב את מנהל המעון להודיע להורים על מתן האזהרה.
לפי החוק, הממונה יהיה רשאי להטיל עיצומים כספיים, בנוסף לסמכותו להוציא צווי הגבלה מינהליים להפסקת פעילות המעון. סכומי העיצומים ינועו בין 1,000 שקל, למי שלא תלה את רישיון ההפעלה במקום בולט לעין, ועד 25 אלף שקל למי שהפר תנאי חיוני לשמירה על בריאות הפעוטות לפי החוק.
מנהל או מפעיל מעון שיפעל ללא רישיון או בניגוד להנחיות אף מסתכן במאסר לשנה.
התמריץ שנותן משרד התמ"ת למעונות לבקש רישיון, הוא בכך שמעונות שיקבלו רישיון הפעלה יהיו זכאים לפטור מארנונה ומאגרות המשולמות בזיקה לארנונה, לגבי השטח המשמש לצורכי המעון.
האם מחירי המעונות צפויים לזנק בעקבות החוק?
ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל המאגד בתוכו כ־1,000 גנים התריע מפני הנוסח הנוכחי של החוק ומסר כי "מספר המסגרות בגיל הרך יקטן משמעותית. גנים שבכל זאת ישרדו, יאלצו להעלות את מחירי הרישום באופן דרמטי בעקבות הסטנדרטים החדשים. הצעת החוק הממשלתית המונחת על הכף היא מצד אחד שרירותית, דרקונית ומטילה על גני הילדים גזר דין מוות, ומצד שני היא מפקירה את ילדי המשפחתונים (מסגרת של עד 6 ילדים) אשר היו אמורים להיות תחת השגחת החוק, לפי מטרתו המקורית, והוחרגו מהחוק כשזה הוחל רק על מסגרות ל־7 ילדים ומעלה". עוד טוען הארגון כי הפיקוח המתוכנן הוא של משרד התמ"ת בלבד, משמע אין תקצוב להכשרה של צוותי החינוך במעונות.
שר התמ"ת, שלום שמחון מסר, כי "הכנסת כלל המעונות בישראל לפיקוח תגדיל באופן משמעותי את היצע המעונות להורים ואת היקף הסיוע הכלכלי לאימהות המבקשות להשתלב בשוק העבודה". עוד הדגיש השר, כי "התנגדותם של לוביסטים שונים לחקיקה הזו, שכבר הכשילה אותה פעמיים בכנסת, לא תרתיע אותי מלעשות את הדבר הנכון לילדי ישראל והוריהם העובדים".