ירידה של 0.2% בזכאות לבגרות; סער: "המערכת לא הגיעה למיצוי"
שר החינוך ערך מסיבת עיתונאים לאחר שנודע על ירידה באחוזי הזכאות לבגרות ב-2011; בקרב החרדים רק 8.8% היו זכאים לבגרות
פגיעה קלה בכנף: על פי נתוני הלמ"ס, חלה ירידה של 0.2% באחוז הזכאים לבגרות ב-2011. הנתון הטריד אתשר החינוך גדעון סער, שכינס הבוקר (ד') מסיבת עיתונאים בנושא. זאת אף על פי שאחוז הזכאים לבגרות מהלומדים בבתי הספר המגישים לבגרות עלה ב-1.2% ועומד כיום על 59.8%.
אחוז הזכאים לבגרות עמד ב-2011 על 48.1%. בשנתיים הקודמות עלה ב-4%.
"יש יותר זכאים בקרב האוכלוסייה הלומדים לבגרות. יחד עם זאת, בניגוד לשנתיים הקודמות שהייתה עלייה באחוז הזכאות בקרב כלל שכבת הגיל, השנה יש ירידה מזערית בקרב שכבת הגיל הכוללת. שכבת הגיל הכוללת מתייחסת גם לתלמידים ממזרח העיר ירושלים שאינם לומדים בתוכנית הישראלית ורובם לא לומדים לבגרות", אמר סער. "נתונים אלו אינם מספקים אותי. עלייה עקבית תמידית תמיד מועדפת. האפקטיביות של המערכת גדלה ויש סוגיה דמוגרפית שגדלה, אך ידענו אותה. יש שאלות שלא מצאו מענה שהם הפער בין הנתונים בשכבת הגיל ושכבת הלומדים. ניסינו למצוא תשובה ובדקנו את אחוז הנשירה, אך לא מצאנו לזה ביסוס". סער הדגיש כי המערכת לא הגיעה למיצוי אחוז הבגרות שניתן להגיע אליו.
סער הזכיר כי הוצג יעד של עלייה באחוזי הבגרויות בתחילת קדנציית הממשלה, וזאת למרות השינויים הדמוגרפיים שעוברים על החברה הישראלית (הגידול באוכלוסייה הערבית והחרדית) שמקשים על היכולת להביא לשינויים.
"התוצאות השנה, למרות המגמה הזו, אינן מספקות, כי לא נרשמה עלייה בקרב כלל שכבת הגיל, אך זה ימשיך להיות היעד שלנו". אמר סער. לדבריו פותחו מענים שאמורים ליצור תשתית רחבה להשלמה לבגרות, בעיקר בקרב הבנות בציבור החרדי, והדברים הללו לא באים לידי ביטוי בנתונים המוצגים, אף שהם משפיעים בתחומים אחרים, כגון ההשתלבות בהשכלה הגבוהה.
סער הבטיח לשים דגש על שיפור ההישגים הלימודיים: "לא נעשה לעצמנו הנחות בשום דרך. ראינו במיצ"בים של שנת 2011 מגמה של עלייה עקבית בכל מקצועות הלימוד".
פחות מ-9% זכאים אצל החרדים
אחוז הזכאים בקרב היהודים, כולל החרדים, הוא הגבוה ביותר עדיין, ועומד על 54.5%, עלייה של 0.1%. אחוז הזכאים לבגרות מהלומדים עומד על 62.9%. ללא חרדים מספר זה עולה ל-68.4%, עלייה של 3% משנת 2010. בקרב החרדים רק 8.8% זכאים לבגרות בשנת 2011, עלייה של 0.7%, אחוז הזכאים מקרב הלומדים עומד על 17.4%.
אחוז הזכאות בקרב תיכון עיוני ממשיך להיות הגבוה ביותר ועומד על 63.3%, עלייה של 1.2%. בקרב התיכון הטכנולוגי עומד אחוז הזכאות על 54.3%, ובקרב התיכון החקלאי על 58.4%.
אחוז הזכאים בקרב המגזר הלא יהודי לא כולל מזרח ירושלים עומד על 38.2% ו-50.2% מתוך הלומדים בתיכונים. בקרב הבדואים רק 29.7% זכאים לבגרות, בקרב הדרוזים 47%.