בלעדי ל"כלכליסט": יו"ר הרכבת הנכנס חתום על המכתב שמבקש למנותו כיו"ר במקום יוגב
דורון וייס, שמונה השבוע לתפקיד, הוא אחד הדירקטורים החתומים על מכתב הבקשה להחלפת היו"ר אורי יוגב והצביע בעד הדחתו מהתפקיד
פרוטוקול ישיבת דירקטוריון רכבת ישראל שהגיע לידי "כלכליסט" חושף את ההתנהלות שמאחורי הקלעים בהליך מינויו של דורון וייס ליו"ר הרכבת. הישיבה התקיימה ב־6 באוגוסט, ובמהלכה אישר דירקטוריון החברה את החלפת ממלא מקום יו"ר הרכבת אורי יוגב בוייס.
בפתח הדיון הצביע יוגב על בעייתיות לכאורה בהשתתפות חלק מהנציגים, לרבות חברי הדירקטוריון עומר ג'בר ולנה גרשקוביץ, שניהם נציגי משרד התחבורה ושאל לפשר מהות מינוי יו"ר פעיל. חבר הדירקטוריון ג'בר התרעם על הדברים והסביר שאין זה סוד שהם דירקטורים של הרכבת, אבל גם עובדי משרד התחבורה: "מראש אתם יודעים שאנחנו נציגים של משרד התחבורה. אנחנו נמצאים בסיטואציה שאנחנו גם דירקטורים", אמר ג'בר. על כך ענה היועץ המשפטי של הרכבת ירון זפט: "מה שאמרת עכשיו, אתה מתאר צורה קלאסית - ניגוד עניינים מוסדי. לפי מה שאתה תיארת עכשיו, בדבריך, ולפי מה שעולה אתם נתונים במצב של ניגוד עניינים מוסדי שצריך לגרום לכם לא להשתתף בדיון הזה, זו דעתי".
הקביעה מביאה להפסקה של 10 דקות בדיון, ולאחריה פורש ג'בר מתפקידו. גרשקוביץ, לעומתו, הודיעה ש"אני דיברתי עם היועצת המשפטית של המשרד, שאמרה שאין ניגוד עניינים. היו צריכים להגיד להגיד לנו לפני והיו צריכים לבדוק את הדבר הזה", ונותרה להשתתף בדיון.
"לא כל הנתונים הוצגו"
חברי הדירקטוריון עברו להצבעה על מינוי יו"ר פעיל לרכבת, והיא עברה ברוב קולות. אז הפתיע יוגב את הנוכחים, והודיע שהוא מקבל עליו את תפקיד היו"ר הפעיל. חלק מחברי הדירקטוריון החלו להסביר ליוגב שכעת עליהם לעבור לשלב בחירת היו"ר החדש, אולם היועץ המשפטי זפט עצר אותם והודיע שיש אחד כזה – אורי יוגב. לדברי זפט: "יש החלטה של הדירקטוריון למנות את אורי ליו"ר. ההחלטה הזאת התקבלה לפני שנה ומשהו. היום יש החלטה לפי בקשה שעלתה על סדר היום לדון במינוי יו"ר פעיל. יש לנו החלטה שבה בשכבה הראשונה יש יושב ראש, ובשכבה שנייה יש 'פעיל'. אומר אורי, אני מוכן, בנסיבות האלה, בהישגים האלה להיות פעיל. במצב הנתון הזה לא נדרשות החלטות נוספות כדי למנות יו"ר פעיל".
לפיכך, חברי הדירקטוריון הציעו לבטל את מינויו של יוגב ליו"ר, ולמעשה להדיחו בפועל. אחד הדירקטורים שהצביע בעד הדחתו של יוגב הוא לא אחר מהיו"ר המיועד דורון וייס. וייס טען כי כץ לא יאשר את מינויו של יוגב: "אני חושב שהוא לא יאשר לך להיות יו"ר פעיל להבנתי. את זה החברים גם כן חייבים להבין פה. זה מה שהוא אמר לי. אני שאלתי אותו".
הדירקטורית מיכל פרנקו הבינה את הבעייתיות וביקשה לעצור את הישיבה: "אני לא חושבת שההליך מוצה מבחינה זו שנבדקו כל הנתונים. אני חושבת שאנחנו נמצאים פה בחוסר ודאות מסוים לגבי הנתונים. מבחינתי הדיון לא מוצה, ההליך עצמו לא מוצה, לא כל הנתונים הוצגו, יש בדיקות שלא נעשו", אולם הישיבה נמשכה, יוגב הודח, ווייס מונה ליו"ר בפועל.
המינוי הוכרז לפני דיון רשמי
מבדיקת "כלכליסט" עולה גם כי וייס הוא אחד מהדירקטורים החתומים על מכתב הבקשה להחלפת היו"ר. המכתב, המבקש לכנס את דירקטוריון הרכבת כדי להצביע על המינוי החדש, נשלח ב־31 ביולי - התאריך שבו פרסם משרד התחבורה הודעה רשמית לתקשורת על כך שדורון וייס הוא היו"ר החדש.
ששת הדירקטורים החתומים על המכתב כותבים כי "לאור הצורך שרואה שר התחבורה במינוי יו"ר פעיל לדירקטוריון", הם מבקשים "לכנס ישיבה של הדירקטוריון בדחיפות ולכל המאוחר תוך 7 ימים", ומחדדים כי "על סדר היום לכלול דיון במינוי יו"ר דירקטוריון פעיל לחברת רכבת ישראל וקבלת כל ההחלטות הנדרשות לצורך המינוי".
אחד מהדירקטורים החתומים על המכתב הוא לא אחר מאשר דורון וייס, שהוכרז באותו בוקר כיו"ר הפעיל החדש בהודעה הרשמית של משרד התחבורה. במילים אחרות, וייס חתם על הבקשה למנותו לתפקיד החדש, וזאת כשבוע לפני שהתקיים בנושא כל דיון רשמי.
על המכתב חתומים גם הדירקטורים ג'בר וגרשקוביץ, שניהם נציגי משרד התחבורה. עם קבלת מכתב הבקשה לכנס את דירקטוריון הרכבת הוציא ב־2 באוגוסט מזכיר החברה שריאל גון מכתב זימון לישיבה, עם עותק למבקרת הפנים של הרכבת רחלי בן משה, היועץ המשפטי ירון זפט ומנכ"ל החברה בועז צפריר.
ממשרד מבקר המדינה נמסר כי "מבקר המדינה מכיר ומודע לנושא ועוקב אחר ההתפתחויות". מרשות החברות הממשלתיות סרבו להתייחס לדברים.