בלעדי ל"כלכליסט" - גפני מציע: חצי מהטבת המס על רווחים כלואים תושקע בישראל
יו"ר ועדת הכספים הציע לאוצר הצעת פשרה ולפיה חברות שישחררו רווחים כלואים ישלמו מס מופחת, ויחויבו להשקיע חצי מהכסף שיחסכו כתוצאה מההטבה בישראל. בהצעת החוק המקורית של האוצר בוטלה חובת ההשקעה החוזרת
ל"כלכליסט" נודע כי יו"ר ועדת הכספים משה גפני הציע לשר האוצר יובל שטייניץ הצעת פשרה בנוגע לרווחים הכלואים. לפי ההצעה, החברות יחויבו להשקיע 50% מהסכום שיחסכו כתוצאה מהטבת המס חזרה בישראל, ואת 50% האחרים הם יוכלו להשקיע בחו"ל.
כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", האוצר החליט ללכת צעד נוסף לקראת החברות הגדולות ולהוריד מהצעת החוק שהוגשה לוועדת הכספים ביום חמישי האחרון את הסעיף שקבע כי החברות שיקבלו את הנחת המס המרבית על שחרור רווחיהן הכלואים יחויבו להשקיע חלק מהכספים בישראל. זאת בניגוד לתזכיר החוק שהגיש האוצר ביולי האחרון. גפני התנגד לכוונת האוצר להוציא את הסייג המחייב השקעות בישראל מהצעת החוק ולכן הציע את הפשרה המדוברת.
שר האוצר יובל שטייניץ ידון היום בהצעה, עם חזרתו מארה"ב. "זו פשרה נוסח מפא"י", אומר גפני, "ואם תתקבל היא תעבור ברוב גדול, אולי אפילו פה אחד". עם זאת, ייתכן כי האוצר ידרוש מוועדת הכספים לצמצמם את אחוז ההשקעה בישראל ויחל משא ומתן עם חברי הוועדה. לדברי גפני, "אני לא חשבתי על קו אדום. חמישים חמישים יספק אותי - זה המספר הטוב ביותר".
גפני הסביר כי החברות מחולקות ל־3 קטגוריות: "אלה שמשקיעות בארץ וקיבלו פטור; אלה שהשקיעו בחו"ל ונמצאים בהליכים משפטיים, כי כנראה שבתי המשפט לא מתמודדים עם טייקונים; ואלה שהחוק נוגע אליהם - שלא השקיעו בארץ ולא בחו"ל והרווחים שלהם כלואים ועל זה הדיון".
לפי נתוני רשות המסים הרווחים הכלואים מגיעים לכ־120 מילארד שקל, רובם בידי חברות ענק כגון טבע, אינטל, אמדוקס ומוטורולה. בתזכיר החוק שהגיש האוצר נקבע כי חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים ישלמו על הרווחים מס של 6%-17.5% במקום מס של 10%-25%, לפי חוק עידוד ההשקעות הישן. כלומר, החברות יקבלו הנחה בשיעור של 40%-70% מהמס שאותו היו אמורות לשלם
עוד נקבע בתזכיר החוק, כי כדי לקבל את ההנחה המרבית, החברה תשקיע בישראל את הסכום שתחסוך מההפרש בין שיעורי המס, במו"פ או בהעסקת עובדים. אלא שהסייג שהופיע בתזכיר החוק, ולפיו את הכסף שיחסכו ישקיעו בישראל, נמחק מהצעת החוק. הוויכוח סביב חוק הרווחים הכלואים נוגע להחלטת האוצר להעניק לחברות הענק הנחות משמעותיות במס, בתמורה לשחרור הרווחים הכלואים בהן.