המחאה לא הזיזה: ישראל עברה לשעון חורף
ב-2:00 הוזזו המחוגים שעה אחת אחורה. הפגנות התקיימו בתל אביב ומול ביתו של אלי ישי. ח"כ הורוביץ: "זה בגלל התנגדות של עסקנים חרדים"
במהלך השנה החולפת (תשע"ב) נמשך שעון הקיץ 177 יום. שר הפנים, אלי ישי, אימץ את המלצות הוועדה להארכת משך שעון הקיץ בישראל והחלתו במועדים קבועים מדי שנה, אולם אלה "נתקעו" בוועדת הפנים של הכנסת, שקיימה רק דיון אחד בנושא. זאת למרות שהמלצות אלה היו אמורות, לפי הצהרותיו של ישי, להתגבש לחוק כבר במושב הכנסת האחרון.
על רקע זה התקיימו מספר אירועי מחאה נגד מסמוס ההמלצות להארכת שעון הקיץ. עשרות פעילי מרצ הפגינו מול ביתו של השר ישי בירושלים כשהם מצוידים בשעונים מעוררים ובלפידים, תחת הכותרת: "מזיזים את ישי ולא את שעון הקיץ". במקביל הגיעו עשרות פעילי התנועה "ישראל חופשית" להפגנה בכיכר רבין, ונשאו שלטים כגון: "באנו חושך לגרש" ו"אלי ישי מחשיך את המדינה". בדף הפייסבוק של התנועה נכתב: "אנחנו קוראים לכל המשתתפים ובכלל לכל אזרחי ישראל לא להזיז את השעון ולשמור את שעון הקיץ לפחות עד סוף אוקטובר".
לחץ של חרדים או חוסר הסכמה?
ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), חבר הוועדה לבחינת שעון הקיץ, שגם חתום על הצעת חוק פרטית בנושא, טוען שהעובדה שמסקנות הוועדה נזנחו על ידי השר ישי אינה מקרית: "כל ההבטחות וההצהרות על הארכת שעון הקיץ היו עבודה בעיניים. מסע הייסורים של הצעת החוק שלי, כמו גם המסמוס של ההמלצות, מוכיח שהממשלה - בלחץ הסיעות החרדיות - עשתה
הכול כדי למרוח ולעכב את העניין. עכשיו כל היוזמות קבורות בוועדת הפנים של הכנסת".
הצעות החוק בנושא הארכת שעון הקיץ הוגשו כבר לפני שלוש שנים. לאחר למעלה משנה של מאבק מול הממשלה, הן עלו להצבעה במליאה באמצע 2011, ומשם עברו לוועדת הפנים של הכנסת בראשות ש"ס. ח"כ הורוביץ: "אבל הוועדה קיימה דיון ראשון ואחרון בנושא רק בפברואר השנה ומאז העניין תקוע שם. אין לי שום ספק שהמבוי הסתום נובע מסיבה אחת ויחידה: התנגדות של עסקנים חרדיים. הגיע הזמן לתקן את חוק הזמן ולשים קץ לפארסה המגוחכת הזו".
בתגובה טוען יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שהסיבה לאי מימוש ההמלצות טמונה בחוסר הסכמה בין הסיעות: "זו לא סוגיה בין חרדים וחילונים. יש פערים בין חברי הכנסת שהגישו הצעות חוק פרטיות לבין ההמלצות שהגישה ועדת המומחים שמינה שר הפנים. אנחנו בוועדה לא חותמת גומי. רצינו להגיע להסכמה בין הצדדים. הקמנו צוותים שעסקו בנושא, אבל מאחר שלא הייתה הסכמה לא היה צורך לכנס את הוועדה שוב. הדיון בוועדה הוא החלק הקל והטכני".