בלעדי לכלכליסט
סולל סימנס מאיימת לפרוש ממכרז אשלים
המכרז להקמת תחנות הכוח בנגב יצא לדרך ב־2008 אך נתקל בקשיים. כעת מתכוונת החברה האחרונה שנותרה בו לפרק את השותפות שלה עם שיכון ובינוי
המכרז הממשלתי להקמת תחנות הכוח התרמו־סולאריות במתחם אשלים שבנגב עולה על שרטון. ל"כלכליסט" נודע שסולל סימנס, שהתמודדה במכרז עם חברת שיכון ובינוי אנרגיות מתחדשות, בוחנת לאחרונה אפשרות לפרק את השותפות, לצאת מהמכרז ולמכור את חלקה. בין החברות ששמן הוזכר כרוכשות אפשריות - אבנגואה מספרד ושיכון ובינוי עצמה.
הסיבה למהלך של סולל סימנס היא ההאטה בענף החשמל הסולארי והתרמו־סולארי, שספג בשנה האחרונה מכות מהקשחת הרגולציה, וקיצוץ עשרות אחוזים בתעריפי הייצור שהוענקו ליזמים שהקימו מתקני ייצור קטנים ובינוניים.
המכרז באשלים מנוהל על ידי החשב הכללי באוצר וכולל הקמת שלוש יחידות ייצור - שתיים בהספק של 110 מגה־ואט כל אחת ובטכנולוגיה תרמו־סולארית, והשלישית היא יחידה סולארית בהספק של 30 מגה־ואט. עלות המכרז כולו נאמדת במיליארד דולר, והזוכים מקבלים את המתקן ל־25 שנה ולאחר מכן מחזירים אותו למדינה. במרץ האחרון הוכרזה חברת Ashalim Sun PV כזוכה להקמת יחידת הכוח הסולארית, אולם בחירת זכיין להקמת היחידות התרמו־סולאריות התעכבה.
בראשית המכרז, שהחל לפני ארבע שנים בקול תרועה, התמודדו לא פחות מעשר חברות. המכרז תם בקול ענות חלושה לפני כשנה כאשר קבוצת שיכון ובינוי וסולל סימנס היתה היחידה להגיש הצעה כספית להקמת יחידה תרמו־סולארית. גם על הקמת היחידה השנייה נרשמה מתמודדת יחידה - אלסטום ברייטסורס.
סולל סימנס הוקמה ב־2009 אחרי שהבעלות בסולל נמכרה לחברת הענק הגרמנית בעלות של כ־420 מיליון דולר. באפריל האחרון, על רקע ביטולי פרויקטים, החלה סימנס לצמצם את כוח האדם שלה בארץ בכ־70%.
מסימנס סירבו להגיב לידיעה.