$
דו"ח מבקר המדינה 2012
דו"ח המבקר 2012 גג כתבה

נתג"ז לא תיחקרה ולא דיווחה לרשויות על חלק מאירועי בטיחות

מהדו"ח עולה כי נתג"ז פורקים גז מתי שמתחשק, פועלים בלי רישיון וגורמים נזק במאות מיליונים למשק

ליאור גוטמן 16:0317.10.12

נתיבי גז לישראל (נתג"ז) היא חברה ממשלתית שהוקמה לפני כעשור ותפקידה פיתוח מערכת הולכת הגז בישראל. תפקידה במשק האנרגיה קריטי, כיוון שבלעדיה לא ניתן להזרים גז לתחנות הכוח.

 

קריאה מדוקדקת של הביקורת שמטיח מבקר המדינה יוסף שפירא בנתג"ז מעלה את הסיפור המצמרר הבא:

 

ביולי 2011 פרק אחד משסתומי הבקרה של מערכת הולכת הגז לתחנות הכוח של חברת החשמל, גז טבעי לאוויר. תחקיר שבוצע לאחר מכן גילה ש"תורן משמרת הלילה של חברת החשמל זיהה בסביבות השעה 06:00 'ריח גז ושמע רעש' "אולם האירוע דווח לנתג"ז רק ב-08:45. מבקר המדינה מצא ש"הוראות הפעולה נכתבו בשנת 2005 ועודכנו בפעם האחרונה ביוני 2006", מה שהוביל לכך ש"לא עודכן ערך הכיול של האביזרים פורקי הלחץ", מה גם שאין נוהל לפעולה כאשר הלחץ בכניסה למערכת עולה על "הלחץ המוגדר כלחץ עבודה".

 

תחנת כוח של חברת החשמל. אחד משסתומי הבקרה של מערכת הולכת הגז לתחנות הכוח פרק גז טבעי לאוויר תחנת כוח של חברת החשמל. אחד משסתומי הבקרה של מערכת הולכת הגז לתחנות הכוח פרק גז טבעי לאוויר צילום: ערן יופי כהן

 

אולם האירוע האמור אינו היחיד: בין 2009 ל-2011 בדק מבקר המדינה עשרה אירועים שונים, מהם עולה שחלק מהם לא תוחקרו עד סופם וחלקם אף לא דווחו לרשות הגז שבמשרד האנרגיה, המשרד שמפקח על נתג"ז.

 

כך למשל, בספטמבר 2009 עבודות תיקון גרמו להשבתה מיידית של תחנת כוח גדולה והפסקות חשמל של כשעתיים, תוך גרימת נזק למשק בשווי מאה מיליון שקל. באירוע ממאי 2010 נמצא שסתום פריקה לקוי שגרם להזרמת גז לאוויר למשך ארבע שעות רצופות, פעולה הכרוכה "בסכנה בטיחותית חמורה שהייתה עלולה לגרום לשרפה". באירוע מאוגוסט 2010 השתחרר חנקן לאוויר באחד ממתקני החברה, ותחקיר בדיעבד העלה שהיה מדובר באירוע של "כמעט תאונה וממנו עולה כי פוטנציאל הפגיעה באדם היה גרימת מוות".

 

מנכ"ל החברה שמואל תורג'מן הודה כי "לפני שנמסר המתקן לתפעול לא בוצעה בו בדיקת לחץ, אף שהדבר נדרש במסגרת שגרת הבדיקות, ולכן לא אובחן הכשל".

 

ואיזה לקח הפיקה נתג"ז מאירועי הבטיחות הנ"ל? לפי מבקר המדינה כלל לא בטוח שלקח כזה הופק. "במועד סיום הביקורת לא היה בחברה בסיס נתונים שבו מרוכזים רישומים של אירועי בטיחות" מה גם ש"לא נמצא שהחברה הפיקה לקחים מאותם אירועי בטיחות. בעקבות התרחשותן של תקלות בטיחות ותפעול נדרשה לעתים החברה לשלם פיצויים כספיים ללקוחות שניזוקו. נמצא כי החברה לא הכינה תכנית הדרכה בתחום הבטיחות"

 

פועלים בלי רישיון הולכה

 

עברות הבטיחות הסתיימו רובן ככולן מבלי לרשום אבדן בחיי אדם, אולם מבקר המדינה שפירא מצא שחברת נתג"ז מזרימה גז לתחנות הכוח של חברת החשמל מבלי שתהיה בידה הרשות החוקית לעשות זאת. "במועד סיום הביקורת, נובמבר 2011, מוסיפה נתג"ז להזרים גז טבעי במתקניה, אף שכבר פקע תוקפם של אישורי ההזרמה הזמניים שנתנה רשות הגז למתקנים ולמקטעים שונים ואין בידי נתג"ז אישורים תקפים. הקו הימי של מערכת ההולכה, שהקימה חברת החשמל בשנת 2004 והועבר לנתג"ז לתפעול בשנים 2006 ו-2007, פועל ללא רישיון עסק ממשרד הפנים כנדרש על פי החוק" אומר שפירא, ומסכם ש"משרד מבקר המדינה מעיר כי הזרמת הגז ללא היתרי בנייה וללא רישיון עסק תקפים אינה עולה בקנה אחד עם סדרי מינהל תקין, עם החוק ועם הרישיון של נתג"ז, והיא עלולה לפגוע בהמשך פעילות החברה".

 

מנתג"ז נמסר בתגובה: "החברה בוחנת בעיון את תכני הדו"ח ושמחה לגלות כי על אף פעילותה האינטנסיבית והענפה, נתגלה מספר מצומצם של ליקויים לכאורה. החברה יישמה וממילא מיישמת באופן שוטף את רוב ההמלצות הקיימות לגביה בדו"ח. ראוי לציין כי בשמונה שנות פעילותה, החברה הקימה כ-450 ק"מ של מערכת הולכה ארצית לגז טבעי, אליה מחוברות שמונה תחנות הכוח מהגדולות בישראל, מפעלי תעשייה רבים ובקרוב גם תחנות כוח פרטיות. בנוסף, בימים אלה החברה נמצאת בעיצומו של הקמת פרויקט המצוף הימי – מן הפרויקטים המורכבים שבוצעו במדינת ישראל בתחום האנרגיה, אשר צפוי להסתיים במהלך חודש נובמבר. הקמתה ותפעולה של מערכת הולכה כה מורכבת לגז טבעי, העומדת בתקנים ישראליים ובינלאומיים מחמירים ביותר בהיבט בטיחות ואיכות סביבה, ובעלת 99.9% אמינות אספקה מיום הפעלתה, היא הישג חסר תקדים, בכל קנה מידה. אם במהלך העשייה המבורכת והאינטנסיבית הזו נמצאו מספר ליקויים שטרם תוקנו, החברה תפעל לתיקונם".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x