$
בארץ

האותיות הקטנות של הסכם החלב נחשפות

רפתות קטנות יפוצו, לא יבוטלו מכסים על אבקות חלב וחמאה תעשייתית

הדר קנה 07:0421.10.12

הצעד המרכזי ברפורמה שתובא היום לאישור הממשלה הוא הורדת מחיר המטרה של החלב ב־25 אגורות על פני ארבע שנים (עד שנת 2016), ירידה של כ־11%. כיום מחיר המטרה של החלב מגיע ל־2.34 שקלים לליטר. בסופו של התהליך, שייסתיים בתוך שמונה שנים מהיום, הממשלה מתכננת הפחתה נוספת, כשהיעד הסופי

הוא ירידה של 25% במחיר המטרה (כלומר 11% בתוך ארבע שנים ואת השאר בארבע השנים העוקבות).

 

אלא שהפחתת מחיר המטרה של החלב הגולמי אינה הסעיף היחיד שנוהל לגביו משא ומתן עיקש בחודשים שקדמו לחתימת הסכם העקרונות בין משרדי האוצר, החקלאות ורשות המסים לבין ארגוני החקלאים והרפתנים, שנחתם במהלך סוף השבוע האחרון.

 

חישוב מחיר המטרה של החלב מבוסס על מחיר ממוצע להפקת חלב בכל הרפתות, קטנות וגדולות גם יחד. לפיכך ניסתה הממשלה להביא לסגירתן של הרפתות הקטנות, היעילות פחות, אלה שבפועל מביאות לעליית מחיר המטרה. אלא שסגירת רפתות בכפייה הוא מהלך שגרר ביקורת רבה במגזר החקלאי, ולכן גובשה נוסחת פשרה כדלקמן: כיום פועלות בישראל 900 רפתות, מתוכן ישנן 200 רפתות גדולות המייצרות יותר מ־2 מיליון ליטר חלב והן נחשבות לרווחיות. ל־300 רפתות נוספות יש יותר מ־60 פרות, ו־400 הרפתות הנותרות מגדלות כיום פחות מ־60 פרות. על פי תחשיב שעשה צוות המשא ומתן, הורדת מחיר המטרה לאורך זמן תאפשר לרפתות שלהן יותר מ־60 פרות להמשיך להתקיים. כלומר מדובר במכת מוות ל־400 רפתות קטנות, שיזכו לפיצוי מהמדינה. לפי תוכנית הפיצוי המכונה על ידי צוות השא ומתן "תוכנית פרישה בכבוד", רפתות שיחליטו לצאת מהשוק ימכרו את רישיון מכירת החלב שלהן בתמורה ל־3 שקלים לכל ליטר חלב שהן מחזירות. פיצוי זה יגרום לחלק מהרפתות למכור את רישיונן. רפתות שלא ירצו למכור את רישיונן יקבלו את הרישיונות מהרפתות שפרשו במחיר מופחת של 20 אגורות לליטר חלב. כך יווצר מצב שבו רפתות שלהן פחות מ־60 פרות יוכלו לגדול ולהפוך לרווחיות. מחיר הפיצוי יעלה למדינה 200 מיליון שקל.

 

במקביל למהלך זה, שבסופו של יום אמור להשאיר בשוק רק את הרפתות הבינוניות והגדולות, תבוצע הפחתת מכסים שבמסגרתה הוחלט ברגע האחרון לבטל את ההפחתות הצפויות על אבקות חלב ועל חמאה תעשייתית. לטענת גורמים בממשלה, זאת כדי לא לפגוע עוד יותר ברפתנים. לפי גורם בכיר המקורב למשא ומתן, "ההיגיון הוא שהחלטנו לא לתת פרס למחלבות הגדולות, כגון תנובה, שטראוס וטרה. המטרה שלנו היא להוריד מחירים, אך לא לחסל את הרפתנים לחלוטין. אבקות חלב וחמאה תעשייתית נחשבות לחומרי גלם, ואם המחלבות הגדולות יעברו ליבוא מלא של חומרים אלו בזול הן ייתרו את הצורך לקנות חלב מהרפתות ובכך יחסלו את הענף, וזו לא הכוונה".

 

יופחת המכס על חלב ניגר

 

עם זאת, הפחתת המכסים תתבצע על מוצרים אחרים שאינם חומרי גלם, שלדברי הבכיר יגרמו להגברת התחרותיות בשוק החלב בצורה זו: על חלב ניגר יופחת המכס מ־150% מס ל־40% בלבד. על חמאה יוגדלו מכסות היבוא מ־250 טונות כיום ל־1,250, כאשר הביקוש הכולל כיום בישראל מגיע ל־3,000 טונות. באוצר מתכוונים לאפשר יבוא של מחצית מהביקוש המקומי ב־20% מס במקום 140% כיום.

 

בנוגע לשמנת מתוקה וקצפות, שיעור המס יופחת במהלך של ארבע שנים ל־5.5 שקלים לקילו, אך לא יותר מ־60% מס. בנוסף, הכוונה היא לפתוח מכסה כמותית של 1,250 טונות במכס מופחת של 20%. לגבי היוגורט, יופחת המכס בשיעור דומה לשמנת המתוקה - ל־5.5 שקלים לקילו אך לא יותר מ־60% מס ופתיחת מכסת יבוא של 2,000 טונות ב־20% מס. מיד לאחר אישור הסכם העקרונות בממשלה הוא יגיע לאישור הכנסת הנוכחית, כדי שיאושר מיידית וייכנס לתוקף מיד בתחילת 2013.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x