בלעדי לכלכליסט
קופות החולים: להנחיות משרד הבריאות במיליארד שקל אין כיסוי תקציבי
משרד הבריאות העביר בשנתיים האחרונות שורה ארוכה של חוזרים שמשמעותם הכספית היא הוצאה נוספת של מאות מיליוני שקלים, ללא שיפוי מהמדינה. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו: "הקופות לא צריכות לקבל כסף על כל הנחיה"
קופות החולים יידרשו להוציא מעל מיליארד שקל בשנה על יישום החוזרים של משרד הבריאות, כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט". בקופות החולים, שצפויות לרשום גירעון של כ־1.9 מיליארד שקל ב־2012, יש מי שמפנה את האצבע המאשימה אל מנכ"ל המשרד פרופ' רוני גמזו בשל "ההיקף חסר התקדים של חוזרים שהוא מוציא בשנתיים האחרונות".
החוזרים שמוציא משרד הבריאות אמורים ליצור עדכון שוטף של אופן טיפול הקופות במבוטחיהן. לדוגמה, חוזרים כאלו קובעים נוהלי טיפול במקרים ספציפיים כמו של נשים הנמצאות בהיריון, או נהלים כלליים כמו השימוש בכרטיס המגנטי של המבוטח. אלא שלטענת הקופות, החוזרים שיוצאים בשנתיים האחרונות מגדירים עדכונים לשירותים קיימים, או יוצרים שירותים חדשים, שהקופות אינן מקבלות עליהן שיפוי מהמדינה. התוצאה, אומרים בקופות, היא גידול נוסף בגירעון, ובסופו של דבר פגיעה בשירותים למבוטחים.
יישום חוזר אחד, שמחייב את הקופות להקים מערכת להנגשת השירותים הרפואיים לדוברי רוסית, אמהרית, צרפתית ושפות נוספות, אמור לעלות לכללית כ־53 מיליון שקל, מתוכם 32 מיליון שקל עלות שנתית שוטפת. במקרה של מכבי, יישום תוכנית להקמת מוקדי טיפול ייעודיים לשיקום חולי ריאה אמור לעלות כ־50 מיליון שקל, חלקם באופן חד־פעמי וחלק בעלות שנתית שוטפת.
הגירעון גורם לדאגה גם אצל גמזו עצמו, שבמכתב למשרד האוצר בחודש שעבר שטח טענה דומה וקרא להגדלת התקציב של קופות החולים.
אין ויכוח בקרב אנשי קופות החולים ומשרד הבריאות כי לחוזרים יש חשיבות בשיפור השירות. לדוגמה, בדצמבר 2011 הוציא משרד הבריאות חוזר המגדיר מחדש את הקריטריונים של היריון בר־סיכון, ומכאן את סוגי הבדיקות שכל אשה בהיריון צריכה לעבור ותדירותן. אולם, יישום החוזר עולה לכללית כ־100 מיליון שקל, בעוד שלמכבי העלות היא כ־25 מיליון שקל.
גמזו אמר ל"כלכליסט" כי "הקופות לא צריכות לקבל כסף על כל הנחיה, כי יש להן חובה בסיסית בחוק ביטוח בריאות ממלכתי. חובת המשרד היא להכווין אותן איך לספק את השירותים, וזה לא כפוף לתוספת תקציבית".