"הצעת האוצר לביטוח סיעודי אחיד תקטין בשליש את הכיסוי"
מנכ"ל שירותי בריאות כללית אלי דפס תקף אתמול את הרפורמה בביטוח הסיעודי שמוביל עודד שריג, שבמסגרתה יוכלו מבוטחים לעבור בין הקופות מבלי לאבד זכויות. המשנה למפקח לי דגן: "הכל שאלה של מחיר. כיסוי של 100% יעלה יותר
"הזויה", זו הייתה התגובה האינסטינקטיבית של מנהלת תחום הביטוח בקופת חולים מכבי מיה הולצמן ביחס לרפורמה בביטוחים הסיעודיים, שהציג המפקח על הביטוח עודד שריג בשבוע שעבר. בבסיס הרפורמה של שריג עומד ביטול פוליסות הביטוח הסיעודי שמשווקות כיום במסגרת קופות החולים לחמישה מיליון איש, ובמקומן הנהגת פוליסה אחידה לכל קופות החולים, בדומה לביטוחי החובה ברכב, כדי לעודד תחרות בין קופות החולים על המחיר. התוצאה תהיה שחברי קופות החולים יוכלו לעבור בין הקופות מבלי לאבד את הזכויות בביטוחים הסיעודיים, דבר שכיום מהווה חסם למעבר.
- ביטוח סיעודי זה משעמם? לכל קורא רביעי כדאי לקרוא את זה
- ההסתדרות פועלת לעצירת הרפורמה בביטוח הסיעודי
- משרד האוצר מסתבך עם בועות הבריאות
"צריך לעבוד עם הקופות"
במכבי לא רצו להגיב אתמול באופן רשמי על ההצעה, בין היתר משום שטרם קיבלו באופן רשמי את פרטי הרפורמה. אך מי שכן השמיע אתמול ביקורת במפורש היה מנכ"ל שירותי בריאות כללית אלי דפס. בשיחה עם "כלכליסט" אמר דפס כי בצד הברכות לשריג על כך שהוא מאפשר מעבר בין קופות החולים, מעניק שקט נפשי לחולים דרך הצעת פוליסה אחידה ואולי אף מגביר את התחרות כך שתהיה ירידת מחירים, הוא קובל על האופן שבו ההצעה תיושם.
"לחלק מקבוצות האוכלוסייה הכיסוי שאנחנו מציעים היום בתוכניות שלנו, גבוה יותר מאשר בפוליסה ששריג מציע. ההצעה של האוצר תשחק את ערך הפוליסה של המבוטחים בערך בשליש, כלומר ב־200 אלף שקל לכל תקופת הביטוח (5 שנים - ש"א)", אומר דפס. לדבריו, לנוכח העובדה שהעלויות בטיפול בחולים סיעודיים רק יעלו, הרי שמדובר בפגיעה מהותית במבוטחים.
ביטוח סיעודי הוא ביטוח פשוט יחסית, שבעצם משלם כסף מדי חודש ולאורך תקופה מוגבלת לחולים שהופכים להיות סיעודיים ההצעה החדשה של האוצר מציעה להנהיג פוליסה שתשלם לחולים סיעודיים 5,000–9,000 שקל בחודש, תלוי אם הם נשארים לגור בביתם או מתאשפזים במוסד, לחולים שהצטרפו לביטוח עד גיל 49. לעומת הפוליסות שנהוגות כיום בקופות החולים כללית ומכבי, המצב הזה מהווה הרעה מסוימת ועל כך קובלות קופות החולים.
אז מה אתה מציע?
"אני קורא למפקח לא לשחוק לאנשים את הכיסוי", אומר דפס, "צריך למצוא יחד עם הקופות פיתרון איך מוצאים מנגנון שהפרמיה לא תתייקר והכיסוי לא ירד. אני מעדיף שיישמרו את הפרמיה באותה רמת מחיר בכיסוי דומה או גבוה יותר. אנחנו יכולים לשבת יחד עם המפקח ועם מי שצריך ולעשות סיעור מוחין. כרגע מסתמנת פגיעה בחלק מהלקוחות שהיא בלתי נסבלת".
"כיסוי של 100% יעלה יותר"
ביקורת נוספת שהושמעה על ההצעה החדשה של שריג, אותה השמיע משרד הבריאות, היא שהנהגת פוליסה אחידה בביטוחים הסיעודיים, בדומה לביטוח רכב חובה, תיצור שכבה נוספת של ביטוחים, בדומה לביטוח רכב מקיף, שחברות הביטוח ידחפו למבוטחים, שלא לצורך.
באגף הפיקוח על הביטוח לא נותרו אתמול חייבים והגיבו לביקורת. "לקחנו את הכיסוי הממוצע", אמרה אתמול המשנה למפקח על הביטוח לי דגן, בתגובה לביקורת על הפחתת הכיסוי בביטוח הסיעודי. "יהיו אנשים שבמצב החדש יקבלו יותר בסעיף מסוים, ובסעיף אחר יקבלו פחות. למשל, פחות כיסוי אבל לתקופה ארוכה יותר. לקחנו את הממוצע. בתור פוליסה ממוצעת היא בסדר, וזה גם ישתקף בפרמיה. מלבד זה, יש כאן יתרון עסקי עצום - זו פוליסה של 2 מיליון איש (הכוונה לפוליסה של קופת חולים כללית שמאגדת שני מיליון מבוטחים בפוליסה אחת - ש"א)", אמרה דגן.
ומדוע אתם מפחיתים את הכיסוי ברבע אחרי שלוש שנים?
"אנחנו עדיין לא סגורים על זה סופית. זו שאלה של מחיר. אם אתה רוצה להציע כיסוי של 100% לחמש שנים, זה יעלה יותר. הניסיון שלנו הוא לעשות משהו שהוא באמצע – בין לכסות את כל המקרים לבין מחיר שיהיה אפשרי לעמוד בו".
ומה לגבי הביקורת שתיווצר שכבה נוספת של ביטוח, כמו בביטוח המקיף לרכב?
כאן דגן דוחה את הביקורת מכל וכל. "הטיעון הזה מעיד על חוסר הבנה של החומר", אומרת דגן, ומשחררת עקיצה לכיוונו של מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו שהשמיע אתמול את הטענה. "ממשרד הבריאות הגיבו לפני שהוא קיבל את פרטי ההצעה. אבל לפני כשנה שיתפנו אותם בעקרונות והם אמרו שזה פתרון טוב שמקובל עליהם. אבל את הפרטים הסופיים לא הצגנו עדיין. בפרטים יהיה ברור שאנחנו נמנע מקופות החולים למכור ביטוח סיעודי נוסף שיהיה רובד משלים, כך שהביקורת פשוט לא מבוססת".