תושבי עמק חפר למנכ"ל משרד הפנים: בטל התוכנית להקמת מתקן גז או שנפנה בבג"ץ
לפני חודשיים הוחלט במועצה הארצית לתכנון ובנייה כי שני מתקני קליטת הגז יוקמו בחגית ובעמק חפר. התושבים טוענים כי לא נבחנו החלופות הימיות כתחליף לכלל החלופות היבשתיות החדשות
ראש המועצה האזורית עמק חפר רני אידן ותושבי עמק חפר פנו באמצעות עו"ד ענת בירן ושלחו מכתב ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה, ומנכ"ל משרד הפנים עמרם קלעג'י בדרישה לביטול ההחלטה שהתקבלה בנובמבר 2012 בנושא החלופות להקמת מתקני הגז.
- המאבק על מתקני הגז עובר לבג"ץ: הוגשה עתירה לבחון את הקמתם בלב ים
- המועצה הארצית החליטה: מתקני קליטת הגז יוקמו בעמק חפר ובאליקים
- חוזרים אל חוף דור: המפגינים שהצליחו לעצור את הגז
לפני חודשיים החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי שני מתקני קליטת הגז היבשתיים שיוקמו יהיו תחנת הכוח חגית שליד אליקים ועמק חפר. שני המקומות נבחרו מתוך בחינה של 25 נקודות פוטנציאליות ראשוניות. השלב הבא יהיה הכנת תוכנית במינהל התכנון להקצבת בין 100 ל-150 דונם שם יוקם המתקן.
תושבי עמק חפר הקימו מטה מאבק עוד לפני הבחירה הסופית באזורם בשלב ההתלבטות בין חמישה אזורים סופיים. "ראש הממשלה אומר שאת גירעון תקציב שנה הבאה הוא יאזן עם ההכנסות מהגז, אבל לצורך כך הוא מוכן לדרוס אותנו כתושבים", אומר אידן. "אין ספק שצריך את הגז, אבל מדינת ישראל לא בדקה את כל מה שהיא צריכה לבדוק. למרות שמשרד הפנים אמר בבג"ץ לפני שלושה חודשים שהחלופה הימית תבחן מול היבשתית, לא השוו בין החלופה הימית והיבשתית, אלא השוו את החלופות היבשתיות אחת לשנייה. מבחינתי זו הכנה לבג"ץ – לבוא ולאמר להם ראו הוזהרתם". במכתב שנשלח נאמר בין היתר כי הזרמת הגז לאשדוד והמתקן באשקלון יכולים להוות פתרון ביניים עד שיבדקו כל ההשלכות הבטיחותיות והבריאותיות של הקמת המפעלים.
המכתב לקלעג'י כולל דו"ח של הקואליציה לבריאות הציבור בנושא המזהמים שעשויים להיפלט ממפעלים לעיבוד גז טבעי. לפי מחקרים בארצות הברית, לאורך זמן נוצרים במתקני הגז אלפי טונות של חומרים מסוכנים כגון כספית, ארסן, מימן גופרתי ואף חומרים רדיואקטיביים.
כמו כן מעלה במכתב עו"ד בירן תהיות לגבי מפעלי הקבלה והצנרת הארוכה אשר להם צפויות להיות השלכות בטיחותיות רבות שלא נבדקו לעומק, אלא רק על סמך הערכה. בנוסף נטען כי לא ניתנה התייחסות מתאימה למרחקי ההפרדה והביטחון שנקבעו ושהם לא מתאימים לתרחישים שעלו בחוזר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה.
גם תושבי אזור מתקן חגית מתארגנים למאבק בהחלטה: אביטל חייט, תושב רמות מנשה ושותף במטה המאבק האזורי שהוקם בנושא סיפר כי "ההחלטה שהתקבלה ב-27.11 הפתיעה אותנו. חגית הייתה מומלצת כמקום אחרון, גם מבחינה סביבתית וגם בגלל המרחק מהים, ואף אחד לא התייחס לזה כאופציה וודאית. גילינו על ההחלטה בדיעבד וישר הקמנו כל יישובי האזור מטה מאבק משותף". המטה כולל את היישובים הדרוזים - דליה ועוספייה, עופר, רמות מנשה, אליקים ויוקנעם המתאגדים ומתכוונים להגיש בג"צ בקרוב. פארק רמות מנשה הוכרז ב-2011 כפארק ביוספרי על ידי אונסק"ו ותושבי האזור נמצאים בקשר עם הארגון ששוקל אף הוא כיצד להגיב על ההחלטה.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "בהתאם להחלטת המועצה הארצית הטיפול בגז טבעי מהתגליות הימיות מול חופי ישראל יעשה באופן משולב: מתקן ימי ומתקן משלים לטיפול בגז ביבשה. בעקבות החלטה זו נבחנו על ידי המועצה הארצית מספר חלופות לטיפול בגז ביבשה ונבחרו חגית ועמק חפר כאתרי הטיפול היבשתיים. זאת בנוסף לשני אתרי טיפול ימיים שנבחרו על ידי המועצה מול חופי ישראל".