$
בארץ

חוזרים אל חוף דור: המפגינים שהצליחו לעצור את הגז

התושבים ניצלו את העובדה שהמדינה מקימה מתקן לאומי תוך שימוש בתוכניות היזם - פעולה נפוצה בקרב משרדי ממשלה - וטענו כי לא ייתכן שהחתול ישמור על השמנת. התוצאה: המדינה נכנעה

ליאור גוטמן 07:0407.06.12

סיפור הובלת הגז הטבעי מקידוח תמר לישראל נחשב לאחד מכישלונות התכנון הגדולים של העשור האחרון.

באוקטובר 2009 העבירה שותפות תמר טיוטת חוזה לקיבוץ מעיין צבי שבשטח מועצת חוף הכרמל, ובו דיווחה על כוונתה להשתמש במטעי הקיבוץ לשם הקמת נקודת קליטה לגז הטבעי שזה עתה התגלה. השותפות היתה אמורה לשלם 100 מיליון שקל עבור חכירה של כ־150 דונם, ואם החוזה שהוצע היה נחתם הגז מתמר היה מגיע לישראל כבר בספטמבר 2012 והיה יכול לסייע למשק האנרגיה המתמודד עם ניתוק הזרמת הגז הטבעי ממצרים.

 

הפגנת מחאה של תושבי אזור חוף הכרמל נגד הקמת חוות גז של יצחק תשובה בחוף דור הפגנת מחאה של תושבי אזור חוף הכרמל נגד הקמת חוות גז של יצחק תשובה בחוף דור צילום: גיא אסיג

 

למרות התוכניות, הגז לא הגיע מעולם. ארגוני סביבה ותושבי המקום נרתמו ותרמו כספים לביצוע מאבק עיקש ומתוזמן היטב נגד המהלך, לרבות הפגנות ברחבי הארץ והטחת ביצים בנציגי משרד האנרגיה שסיירו במקום. המוטו היה "לא להרוס את חוף דור", החוף שקרוב לנקודת הכניסה של צנרת הגז. אפילו השחקן משה איבגי, תושב המקום, גויס למאבק והבטיח שרק על גופתו יפגעו בחוף.

 

העובדה שהמתקן היה אמור לקום 3 ק"מ מזרחית לחוף, מעבר לכביש החוף - כביש 2 - לא עניינה אף אחד. ואם לא די בכך, התושבים ניצלו את העובדה שהמדינה מקימה מתקן לאומי תוך שימוש בתוכניות היזם - פעולה נפוצה בקרב משרדי ממשלה - וטענו כי לא ייתכן שהחתול ישמור על השמנת. התוצאה: המדינה נכנעה, והעבירה את הטיפול בנושא למועצה הארצית. והגז? הוא עוד קבור באדמה, מחכה שמישהו יוציא אותו. בינתיים, תעריף החשמל עולה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x