לידיעת מריסה מאייר: מדוע כדאי לאפשר עבודה מהבית
מנכ"לית יאהו שאסרה על עובדי החברה לעבוד מהבית, וחברת קומברס שנקטה צעד דומה, התעלמו מכמה יתרונות בולטים של התופעה. מהם?
הנושא הכי חם בעולם התעסוקה הגלובלי עוסק במייל ששלחה מנכ"לית יאהו, מריסה מאייר, לעובדיה כי לא יתאפשר להם יותר לעבוד מהבית. הנוסח הקר של המייל לא השאיר ספק, והדגיש כי עובדים אשר לא יסכימו לקבל מדיניות זו – ייאלצו להתפטר.
שלושה חודשים בלבד לאחר חזרתה מחופשת הלידה, מאייר השתלטה מחדש על התפקיד ביד רמה, ובין החלטות אסטרטגיות אחרות - החליטה למגר את התופעה, לה היא מתנגדת נחרצות.
המייל ותוכנו הפתיעו לא רק את עובדי החברה. עבור עובדים רבים, עבודה מהבית, או שילובה בצד העבודה המשרדית – נחשבת ללא פחות מקריטית. אלו הופתעו עוד יותר לאחר שגם חברת קומברס הצטרפה והודיעה כי תגביל משמעותית את האופציה לעבודה מהבית.
מה מפחיד את המעסיקים?
נראה כי החשש העיקרי, לצד הסכנה שבהוצאת מידע רגיש אל מחוץ לכותלי הארגון, היעדר קשר עבודה ישיר עם העובד והניתוק שלו מהמרקם החברתי - הוא היעדר הבקרה על העובדים.
ואכן, עבודה מהבית מרחיקה את העובד מעין המעסיק ולא מאפשרת לאחרון לוודא כיצד, או אפילו האם הוא בכלל עובד.
מאייר וקומברס אינן לבד. בשנה האחרונה מספרן של המשרות ב-AllJobs המאפשרות לעובדים עבודה מהבית ירד באופן דרסטי של כ-28%. ייתכן וניתן לשייך זאת לירידה הכללית של המשרות המוצעות במשק, ובכל זאת – קשה להתעלם מנתון זה.
רוב העובדים מאמינים שעבודה מהבית היא יעילה
אין ספק שחששות אלו הם לעתים מוצדקים. קיימים לא מעט עובדים אשר ינצלו את האמון שניתן בהם וישתמשו בזמן העבודה מהבית לצרכים אחרים, ובמצב זה התפוקה והתפקוד של הארגון ייפגעו באופן חד משמעי.
אך האם זה נכון לגבי רובם? לא בטוח.
סקר אנונימי שערך אתר AllJobs בקרב גולשיו (רובם מחפשי עבודה פעילים) בדק – האם הקונספט של עבודה מהבית הוא אמיתי - או עבודה בעיניים?
התוצאות היו חדות וחותכות: 42% מהמשיבים תמכו באופן חד משמעי באופציה של עבודה עצמאית מהבית - זאת לעומת 7% בלבד שאמרו כי ינצלו את הזמן לעיסוקיהם הפרטיים.
6 סיבות בולטות בגללן כדאי לאפשר לעובדים לעבוד מהבית – לפחות מדי פעם.
1. עבודה מהבית: נותנת לעובד אפשרות להתאווררות
מה יותר כיף מאשר לקום בבוקר בכיף ובמקום להתלבש, להתארגן ולכתת את רגלינו לעבר הפקקים (ברכב הפרטי או גרוע מכך - בתחבורה הציבורית) – אפשר להישאר בפיג'מה, להכין כוס קפה ולעבוד ברוגע מהמיטה עם הלפטופ, לאכול צהריים במטבח הפרטי, ולשמוע מוזיקה בקול תוך כדי? אם המחשבה הזו עושה לכם נעים, תהיו בטוחים שככה גם העובד מרגיש, והוא ישמח לשאיפת האוויר הזו מדי פעם – שתשפר את המוטיבציה שלו.
2. מעצימה את המוטיבציה והנאמנות של העובד
מעבר לנוחות ולאפשרות להתפנק, להענקת אפשרות לעבודה מהבית קיימת גם משמעות נלווית: מתן אמון. העובד ירגיש שאתם סומכים עליו מספיק כדי לאפשר לו לעבוד באופן חופשי, ללא עינו המפקחת של האח הגדול. התוצאה תהיה תחושה טובה יותר שלו והעמקת המוטיבציה שלו לעבודה – וגם תחושת הנאמנות שלו אליכם ולארגון.
3. יצירת סביבת עבודה שקטה יותר – מניבה תפוקה גדולה יותר
לא לכולם יש משרד פרטי, או אפילו קירות. עובדים רבים עובדים ב"אופן ספייס", וסובלים לא מעט מזמזום רעש תמידי מסביב. תוסיפו לכך שיחות עם עובדים אחרים, טלפונים תועים, מוזיקה שמתנגנת במחשבים ואפילו שאלות אקראיות שלכם – ואולי רק תתחילו להבין באיזו הסחת דעת תמידית הם עובדים. סביר להניח כי בשקט והרוגע של הבית יוכל העובד להתרכז ולהפיק יותר תוצרים טובים – ובפחות זמן.
4. תורמת משמעותית לפיתוח גיוון ארגוני
עבור רבים, עבודה מהבית היא לא עניין של פינוק – אלא הכרח. הדבר נכון להורים טריים, אשר מחויבים להישאר בבית עם התינוק החדש. אך לא רק: ישנם אנשים בעלי מוגבלויות אשר אין באפשרותם להגיע באופן פיזי למשרד והנם מוצלחים מקצועית. פתיחת אפשרות זו עבורם ועבור אחרים בעלי נסיבות מיוחדות תאפשר לכם להרחיב את כוח האדם בארגון לסוגים שונים ומגוונים של עובדים – מהלך שישרת אתכם מבחינה ארגונית, וגם יעניק שוויון הזדמנויות הוגן לפלחים שונים באוכלוסייה.
5. חיסכון בכסף – גם למעסיק וגם לעובד
העובד אוכל צהריים בבית? מצוין. באופן זה נחסך לכם (ולו) כסף על תשלומי ארוחות. הדבר נכון גם לגבי תשלומי הנסיעות לעובדים, שהם עול כלכלי לא קטן עבור רוב העסקים. אם כך, למה להתעקש לשלם אותם כאשר אפשר לוותר עליהם? חוץ מזה – ביטול ההגעה של העובד לעבודה מקטינה באופן משמעותי את הסיכון לתאונות עבודה בדרך לעבודה ובחזרה ממנה.
6. מאפשרת עבודה גם לאנשים שגרים רחוק יותר
קורות החיים של המועמד מציגים תמונה של העובד המושלם. הבעיה? הארגון שלכם נמצא בחיפה והוא מתגורר בבאר שבע. במקום לפסול אותו על המקום (כפי שאולי אתם עושים בדרך כלל) עצרו לרגע וחשבו: האם סוג העבודה מאפשרת עבודה עצמאית מהבית, עם גיחות לארגון? אם הגעתם למסקנה שכן, שווה לברר עם המועמד אם מבחינתו זוהי אופציה ריאלית.
למה כדאי לשים לב אם החלטתם לאפשר אופציה כזו?
קודם כל – מינון. במקרים בהם רוב העבודה צריכה להיעשות מהמשרד, כדאי לסכם עם העובד על תדירות מסוימת בה הוא יוכל לעבוד מהבית – לפי הצרכים שלו ושל הארגון. אם המועמד גר רחוק (או אפילו בחו"ל) – אל תפסלו על הסף שימוש בוועידת וידאו, שהופכת לכלי עבודה יעיל ופופולארי מאוד. ולבסוף – גם הבחירה באיזה עובד לתת אמון חשובה. אם החלטתם לשדר לו מסר שאתם סומכים עליו, עשו זאת רק אם אתם חשים שזהו אכן המצב ושאותו עובד יוכיח לכם שהאמון בו היה מוצדק.
מחפשים עבודה מהבית? קבלו הצעות עבודה בתחום
הכותבת היא מנהלת תוכן - גיוס עובדים ב-AllJobs