$
בארץ

במגזר החרדי מקווים שהליכוד יצליח לרסן את ברית בנט־לפיד

הישארות המפלגות החרדיות מחוץ לממשלה תעלה למגזר החרדי בתקציבי עתק, כספים שלטענתן יועברו להתנחלויות, שזוכות כבר כעת לתמיכה רבה. הקרב בין הצדדים חושף את מיליארדי השקלים שמהם נהנו שני המגזרים עד כה, על חשבונם של רוב אזרחי ישראל

תומר אביטל ומיקי פלד 23:0810.03.13

חילופי גברי בממשלה יובילו לניתוב מחדש של מיליארדי שקלים. העובדה שהחרדים מפנים את מקומם ממשרדי הממשלה לטובת נציגי הכיפות הסרוגות ואנשיו של יאיר לפיד עשויים לווסת את ההטבות והתקציבים המוקצים לאוכלוסיה החרדית למימון התנחלויות ואזורי תעשייה מעבר לקו הירוק. זאת במקום לכסות את הבור התקציבי האימתני. 

בימים האחרונים - לאחר שהבינו שייהפכו לח"כים מן המניין - הסירו החרדים את הכפפות. יו"ר ועדת הכספים משה גפני ציין בין היתר כי "אם יפגעו בישיבות של עם ישראל שמקבלים סכומים זעומים - הבית היהודי מובילה את המהלך הזה - אז הכל יוצף על השולחן”. גפני ירה חצים בעיקר לעבר הבית היהודי ואיים שייתן פומבי ל“נושא של כפל התמיכה בישיבות ההסדר, הנושא של העברת מיליארדים להיאחזויות מבודדות. אין מצב שתיפגע רק האוכלוסייה שבנט לא חפץ ביקרה כי הוא הולך עם יאיר לפיד. אני אוהב את המתנחלים וכל האמירות של לפיד נעשות מהאינטרס שלו להיות ראש ממשלה".

 

 

גפני הדגיש כי "הציבור החרדי יותר אינטליגנטי ממנו, אז שלא יבלבל את המוח ויגיד שהוא דואג להם. שידאג לעצמו. אישה חרדית שמדליקה היום נרות שבת מתפללת על הגזירות האלו שרוצים לעשות על עם ישראל".

 

תקציבים שתפחו מדי שנה

 

לגפני ושותפיו יש הרבה מה להפסיד. החרדים - שחלשו על משרדי השיכון והפנים, ועדת הכספים, ואף החזיקו סגני שרים באוצר ובחינוך, דאגו היטב לבצר את העברות הכספים לטובת הסקטורים שלהם בקדנציה האחרונה. מעיון בתקציב המדינה, לצד בדיקות שערכה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, עולה כי עיקרי הכספים מהם נהנה הציבור החרדי יוצאים מקופת משרד החינוך; תקציב החינוך החרדי הוא כ־2 מיליארד שקל בשנה (בהם מעיין החינוך התורני של ש"ס החינוך העצמאי של אגודת ישראל), הכספים המועברים לישיבות מדי שנה עומדים על כמיליארד שקל (אך גפני טוען שחלקם הולך להתנחלויות). נפתלי בנט מבקש במו"מ להוציא את תקציבי הישיבות מהחינוך ושסיעתו תחלוש עליו לצד אגפים נוספים מהמשרד לשירותי דת. מעבר לכך, אבטחת ההכנסה לאברכים עומדת על כ־130 מיליון שקל. מתקציב משרד הרווחה מועברים לפנימיות לחרדים בגיל תיכון 60 מיליוני שקלים בשנה.

 

גם דרך משרד השיכון אושרו - להערכת חדו"ש - סכומים נכבדים; כ־1.5 מיליארד שקל ב־2012 כהטבות לדיור במקומות כמו חריש והר יונה המיועדים לאוכלוסיה חרדית. כמו כן, לפי הערכת חדו"ש עלות קצבאות הילדים במגזר החרדי היא 1.2 מיליארד שקל בשנה, בין היתר עקב הקצבאות הגבוהות יחסית למשפחות מרובות ילדים.

 

משה גפני משה גפני צילום: גיא אסיאג

 

מעבר לכך, תושבי המדינה משלמים יותר מחצי מיליארד שקל בכל שנה עבור מימון מערך שירותי הדת, שהוקם מחדש על ידי ש"ס. בהתאם לכללים שקבע המשרד, אזרחי המדינה מתקצבים את שירותיו בשני ערוצים: באמצעות מסים ישירים ובאמצעות מסים עירוניים. הסכום הסופי - כחצי מיליארד שקל בשנה - מוזרם למועצות ולרבנים כדי שיספקו לתושבים שירותים כגון ייעוץ, רישום נישואים, מתן תעודות כשרות לעסקים ותחזוק מקוואות.

 

סכום נוסף של כ־75 מיליון שקל בשנה מממן את העסקתם של 530 רבנים ובלניות שעובדים באזורים שבהם לא הוקמו מועצות דתיות. הרשימה אינה עוצרת כאן: מדי שנה משלם הציבור הישראלי 20 מיליון שקל עבור החזקת הרבנות הראשית, ומחצית מהסכום מופנית לטובת תשלום משכורות; 20 מיליון שקל עבור תקצוב המשרד לשירותי דת עצמו; וכן 3 מיליון שקל לטובת עירובין (הקפת שטח בחוט עליון במטרה לאפשר 'טלטול' חפצים בשבת). אם לא די בכך, המדינה מזרימה מדי שנה 127 מיליון שקל לעמותות שונות ולתלמודי תורה, המציעים שיעורי תורה בחינם, ועוד.

 

כחלק מהסיכומים הקואליציוניים, אגב, התקציבים הלכו ותפחו מדי שנה בממשלת נתניהו. תקציב המשרד לשירותי דת למשל גדל ב־2011 ב־34% לעומת 2010, מ־279 מיליון שקל ל־373 מיליון שקל — הגידול השני בהיקפו בין משרדי הממשלה.

 

מה בנט יחליט לעשות?

 

בנט אמנם הצהיר לאחרונה כי הוא זה ש"ידאג לאוכלוסיה החרדית" בממשלה, אך נציגיהם בכנסת מפקפקים בכך. שליחים מטעמו של בנט וכאלו שפנו על דעת עצמם, בהם אפי איתם, ניגשו לגפני ואחרים בימים האחרונים וניסו להעביר מסר של שלום. אולם הם נפלו על אזניים ערלות והקרע גדול מאי פעם.

 

הבעיה המרכזית שצופים החרדים היא שהציר הכלכלי עליו יחלשו מעתה בנט ולפיד מקיף את רוב ההטבות האלו, למעט משרד החינוך, שעדיין לא ברור האם יישאר בידי הליכוד או שמא יוענק ליש עתיד. מנגד, במגזר החרדי מקווים כי בניגוד לעמדה הקיצונית של לפיד, הליכוד והרגולטורים הבכירים לא ילכו לקרב עם האוכלוסיה החרדית, אפילו שנציגיה יושבים באופוזיציה.

 

במגזר החרדי מעריכים כי לא רק שמשחק הכיסאות עשוי להתחדש יום אחד ומפלגת השלטון תרצה לשמור על היחסים הטובים עימם, אלא שגם אנשי המקצוע הבכירים לא מתלהבים מקיצוצים דרסטיים. בוועדת טרכטנברג, בה לא היו נציגי החרדים - ביקשו האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה לשמור על תקציבי האוכלוסיה החרדית כפי שהם, ורק להגביר את האכיפה על חלוקתם כחוק.

 

עם זאת, בהנחה שנתניהו לא יעמוד בפרץ ולפיד יסחוף את בנט לקצץ בתקציבים ולאחר מכן לא יעמוד בעצמו בדרכו, בנט יוכל להשתמש בכספים שייתפנו כדי לממש את מדיניותו. וזאת מבלי לעורר זעמ מאנשי האוצר שכן לא תידרש תוספת כספים.

 

גם ללא בנט, ממשלות ישראל השקיעו מעל 10 מיליארד שקל מאז 2003 ביישובים ביהודה, שומרון וחבל עזה. מטבע הדברים, היה זה משרד הפנים שהוביל את התיקצוב, עם השקעה של 4.2 מיליארד שקל. כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", המתנחלים מקבלים תקציבים הגדולים בממוצע בכ־70% מאשר חלקם באוכלוסיה. אחת מצורות המענקים הנפוצות היא באמצעות מענקי שר הפנים, המגיעים לכ־100 מיליון שקל בשנה. בתקופתו של אלי ישי כשר הפנים גדלו משמעותית התקציבים לערים חרדיות ביהודה ושומרון כמו עמנואל ואלעד בעשרות אחוזים.  

 

ש"ס ויהדות התורה יאבדו מאות משרות

 

לא רק כסף גדול יאבדו המפלגות החרדיות עם יציאתן לגלות האופוזיציה, אלא סכנה לאיבוד מאות משרות במשרדי הממשלה, במועצות הדתיות, ברבנות הראשית ובבית הדין הרבני.

 

ההחלפה של שר הדתות יעקב מרגי בשר מהבית היהודי, כנראה אלי בן דהן, מבשרת גם את חזרת אנשי הכיפות הסרוגות אל מרכז ההשפעה הפנים דתית, לפחות מבחינת ההשפעה על משרות. כיום ישנן 133 מועצות דתיות בישראל שהמשרד לשירותי דת אחראי עליהן. בכ־90 מתוכן יש מועצה ויו"ר, כאשר בכל השאר יש ממונה או שניים מטעם השר, כלומר עד 90 משרות פנויות למינוי במועצות הדתיות, בשכר כמובן. בנוסף, גם במועצות שכיום יש להן יו"ר יהיו בחירות ב־2013, שבסופן אמור להתמנות יו"ר מועצה שזהותו מוכרעת בין השאר על ידי השר לשירותי דת. המפסידה הגדולה במועצות הדתיות היא ש"ס, שעל פי הערכות החוגים החרדיים שולטת ברוב המועצות בהן יש ממונים ובחלק גדול מאלו שיש בהן יו"ר נבחר.

 

שר הדתות המיועד אלי בן דהן שר הדתות המיועד אלי בן דהן צילום: אלכס קולומויסקי

 

מנגד, מי שעשויה להפסיד בקרב על הרבנות הראשית היא יהדות התורה, יותר נכון הפלג החרדי־אשכנזי. הרב יהודה סתיו, המקורב לחוגי הבית היהודי, הוא כרגע המועמד המוביל לתפקיד הרב האשכנזי, לצד הרב הספרדי שלמה עמאר. תמיכת הבית היהודי בסתיו טרם ניתנה רשמית, אך בכל מקרה נראה כי הזהות של הרב האשכנזי הבא של ישראל תבוא משורות הכיפה הסרוגה. על פי הערכות פרשנים חרדים, זהו המצב גם לתפקיד הרב האשכנזי של ירושלים. שתי המשרות באות יחד עם אפשרות להעסקה של עשרות מקורבים אחרים כיועצים, עוזרים, אנשי לשכה ועוד.

 

עשרות מקורבים שכאלו ישנם גם לשרים וסגני השרים של ש"ס - 4 שרים ושני סגנים - ויהדות התורה - 2 סגני שרים ויו"ר ועדה, וגם הם יצטרכו להיפרד מתלוש השכר הממשלתי. בנוסף, הבית היהודי כנראה יצליח עתה להכניס דיינים לבית הדין הרבני. אמנם מדובר במספר משרות בודד, אך במשכורות של שופטים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x