באוצר ובמשרד רה"מ לוחצים להקטין התייקרות החשמל ל-8%-7% בלבד
עפ"י ההערכות המוקדמות תעריף החשמל אמור להתייקר בטווח שבין 10% ל-12%. מחר אמורה מליאת רשות החשמל לדון בנושא, אולם ההערכה היא שהדיון לא יושלם מחר וידחה לשבוע הבא
משרדי רה"מ והאוצר מפעילים ביממה האחרונה לחץ כבד על רשות החשמל לפיה יש לקבע את עליית תעריף החשמל הקרובה על רף חד ספרתי. על פי ההערכות המוקדמות תעריף החשמל אמור להתייקר בטווח שבין 10% ל-12%, אולם באוצר לוחצים לכוון את הרף העליון עד לטווח של 7% ל-8% בלבד.
אחד התרחישים הקיצוניים שנשמע אתמול בסביבת רה"מ דיבר על התייקרות מינורית של 5.5% בלבד תוך התחייבות לממן את שאר עליית תעריף המתוכננת מקרן העובדים שמיועדת למתנות וחשמל חינם. בקרן יש 1.3 מיליארד שקל, אולם בית הדין עבודה בפת תקווה קבע ביוני האחרון שאסור למדינה לגעת בה בלי להעמיד לעובדים מימון שווה ערך ממקור אחר.
מאחר וחברת החשמל סוחבת על גבה התחייבןיות על סך 75 מיליארד שקל, ובהתחשב בעובדה שהליך משפטי מול העובדים שיתנגדו יימשך שבועות, הסיכוי שהמדינה תשלים את המהלך עד מועד עלית המחיר - אפריל הקרוב - נמוך ביותר.
מחר (ג') אמורה מליאת רשות החשמל לדון בנושא ולצאת עם סיומו לשימוע רשמי, אולם ההערכה הערב שהדיון לא יושלם מחר וידחה לשבוע הבא.
חשש הגדול - מחירי המוצרים והמים יזנקו
מדוע המדינה מתנגדת כל כך להעלאת תעריף החשמל? במשרד האנרגיה הזכירו שחשמל הוא תשומת ייצור עיקרית ברוב ענפי המשק, ועל פי תחשיביהם זינוק של 30% מתורגם לעלייה של 1% במדד המחירים לצרכן.
מאז אוגוסט 2011 ועד היום נרשמה כבר עלייה מצטבר של כ-25% בתעריך החשמל, ולפיכך עלייה מוספת באפריל תתורגם בהכרח לעלייה של תעריפי המים ולו בשל העובדה שמתקני ההתפלה הם צרכנים כבדים של חשמל.
בנוסף להם כלל רשתות השיווק, מפעלי הייצור ובתי המלאכה "ניזונים" מחשמל באופן וטף ולמעשה תלויים בו כדי לייצר. השורה התחתונה: עלייה בתעריף החשמל תתורגם מיידית לעלייה במחירי המוצרים השונים, מה שמצביע על "קבלת פנים" קשה לשר האוצר המיועד יאיר לפיד שרק לפני שלושה חודשים הבטיח לדאוג למעמד הביניים ולנטל הכלכלי שמוטל עליו