$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

לראשונה: בנק ישראל ישקיע גם בשווקים באירופה

הוועדה המוניטרית של הבנק החליטה להגדיל את השקעותיו בשווקים זרים מ־3% ל־6% מיתרות המט"ח. בנוסף, הבנק ירחיב את השקעותיו באיגרות חוב מגובות משכנתאות בערבות ממשלת ארצות הברית

אמנון אטד 07:0502.04.13

ארבעה חודשים אחרי שהגדיל את היקף השקעותיו במניות בחו"ל, פותח בנק ישראל במהלך להגדלה משמעותית נוספת של השקעת כספי יתרות המט"ח במניות זרות. ל"כלכליסט" נודע כי הפעם יוכפלו ההשקעות המתוכננות באפיק זה מכ־2.3 מיליארד דולר לכ־4.6 מיליארד דולר. כ־4.2 מיליארד דולר מסכום זה מתכוון בנק ישראל להשקיע במניות בחו"ל כבר השנה. במקביל להכפלת היקף ההשקעה במניות ירחיב בנק ישראל גם את יעדי ההשקעה, ובנוסף להשקעותיו בשוק המניות האמריקאי הוא ירכוש השנה לראשונה מניות גם בשוקי ההון של אירופה.

 

 

את המהלך המהפכני של השקעת חלק מכספי יתרות המט"ח במניות זרות התחיל בנק ישראל בינואר אשתקד. בשלב ראשון השקיע הבנק בשוק המניות האמריקאי 2% מסך היתרות שהוא מנהל, המסתכמות כיום בכ־77 מיליארד דולר. לפני ארבעה חודשים הוגדל שיעור ההשקעות ל־3% וכעת בכוונתו להגדיל את סכום ההשקעה ל־6% מהיקף היתרות, מהם 5.5% כבר השנה. ההחלטה של בנק ישראל להשקיע חלק מכספי יתרות המט"ח של ישראל במניות מהווה שינוי מהפכני בדרך השמרנית שבה נוהלו יתרות המט"ח במהלך 58 השנים שקדמו להחלטה.

 

ההשקעה במניות מתאפשרת בעקבות הפעלת חוק בנק ישראל החדש שנכנס לתוקף לפני כשלוש שנים. החוק החדש ביטל את הסעיף המגביל בחוק הישן שנחקק בשנת 1954, אשר קבע כי "הבנק רשאי לרכוש, להחזיק ולהעביר זהב, מטבע חוץ וניירות ערך של ממשלות זרות". בהתאם למגבלה זו הושקעו יתרות המט"ח של ישראל במשך עשרות שנים רק בפיקדונות בנקאיים, באיגרות חוב של ממשלות זרות ובאג"ח בערבות ממשלתית.

 

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: איי אף פי

 

בדומה להשקעה במניות שמבצע בנק ישראל כעת, גם ההשקעה הנוספת תהיה לא במניות בודדות אלא ב"סל" מניות בעל פיזור רחב במיוחד, והיא תבוצע בפועל באמצעות מנהלים חיצוניים, בניהול פסיבי של הבנק. כיום מבצעים את ההשקעה במניות שני מנהלי השקעות חיצוניים שנבחרו במכרז: הבנק השוויצרי UBS וחברת ניהול הנכסים האמריקאית הגדולה בעולם בלאקרוק. כדי לחסוך בתשלומי עמלות קנייה ומכירה מיותרים, בנו מנהלי השקעות אלה מודל (INDEX TRACKING) שמחקה סל מניות גדול במיוחד שנבחר על ידי בנק ישראל. מודל זה כולל כ־1,500 מניות של חברות מסדר גודל בינוני ועד לחברות ענק כמו חברת המחשבים אפל.

 

ההחלטה להשקיע חלק מיתרות המט"ח במניות נובעת גם מהתשואה האפסית שניתן להשיג בשנים האחרונות על איגרות חוב בעולם, וגם מגודלן העצום של היתרות. על פי מודל שהכינה חטיבת השווקים של בנק ישראל, כאשר המשק העולמי יתאושש מהמשבר ויחזור לצמיחה צפויים מחירי איגרות החוב לרדת, ובמקביל צפויות להירשם עליות בשערי המניות.

 

התפתחות כזו עלולה לפגוע בביצועי תיק יתרות המט"ח של בנק ישראל, ש־97% ממנו מושקעים כיום באג"ח. על פי אותו מודל, אם השקעת היתרות תוגדל ל־6%, תוספת הסיכון לבנק ישראל תהיה נמוכה יחסית גם אם לא תתרחש התאוששות כלכלית. בחודש שעבר אישרה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל את המהלך להגדלת ההשקעה במניות פה אחד. חברי הוועדה הסכימו עם ההערכות של חטיבת השווקים, והודיעו כי הם רואים בהשקעה במניות השקעה מתבקשת.

 

בנוסף אשררה הוועדה המוניטרית החלטה קודמת, להגדיל גם את היקף ההשקעות באיגרות חוב מגובות משכנתאות בערבות ממשלת ארצות הברית מ־2% ל־5% מתיק יתרות המט"ח. בנק ישראל משקיע חלק מהיתרות באפיק זה כבר מאמצע שנות התשעים, וגם השקעות אלה מנוהלות על ידי שני מנהלי תיקים חיצוניים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x